Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Στις νησιωτικές ρίζες του μοντερνισμού

Πέρσι, ο Στάθης Λιβαθινός από τη σκηνή του θεάτρου Μεταξουργείο μας είχε κάνει γνωστό το Playboy of the Western World, μια από τις πλέον επιτυχημένες παραστάσεις της περσινής σεζόν. Φέτος, λιγο πριν από την "επίσημη" εκπνοή της περιόδου, είναι η σειρά της Άννας Κοκκίνου και του θεάτρου Σφενδόνη να φέρει το αθηναϊκό κοινό σε επαφή με ένα άλλο έργο του Ιρλανδού πρώιμου μοντερνιστή Τζων Μίλλινγκτον Συνγκ (1871-1909, φωτό), τους Καβαλάρηδες στη θάλασσα, μια μονόπρακτη τραγωδία που από πολλούς θεωρείται το σημαντικότερο έργο του ποιητή.
Το έργο του Ιρλανδού Τζ. Μ. Συνγκ "Καβαλάρηδες στη θάλασσα" στη Σφενδόνη
Χώρος όπου διαδραματίζεται το Riders to the Sea (1903), τα νησιά  Άραν, ένα σύμπλεγμα νησιών στον Ατλαντικό, δυτικά της Ιρλανδίας, το "πιο πρωτόγονο μέρος της Ευρώπης", όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας. Εκεί ζουν τα πλασμένα από την αλμυρή λάσπη πρόσωπα της τραγωδίας του. Απομονωμένα όπως και οι πραγματικοί κάτοικοι των νησιών αυτών, αντιμετωπίζοντας ακραίες καιρικές συνθήκες, διατηρούν ακόμα ζωντανό το παγανιστικό παρελθόν, τις κελτικές παραδόσεις, τους θεούς και τα ξωτικά που στοιχειώνουν τη γη τους.
Σε αυτήν τη νησίδα αρχαϊσμού, οι πρωτοπόροι του ιρλανδικού μοντερνισμού πίστεψαν πως βρήκαν να χτυπά η καρδιά της πραγματικής Ιρλανδίας, ανακαλύπτοντας θύλακες όπου η γαελική γλώσσα έμενε ακόμα ζωντανή, μια μικρή γωνιά αντίστασης στην επέλαση της γλώσσας του Εγγλέζου κατακτητή.
Μέσα από τα έργα του καινοτόμου αυτού της θεατρικής γραφής, η ζωή των "καθυστερημένων" αυτών αγροτών ξέφυγε από το νησιωτικό τους μικρόκοσμο για να γίνει όχι μονάχα σύμβολο του αγώνα για μια αυθεντική και ελεύθερη Ιρλανδία αλλά ένα ποιητικό αρχέτυπο με πανανθρώπινη απεύθυνση.
Ο Συνγκ, στενός φίλος του ποιητή Ουίλλιαμ Μπάτλερ Γέητς, χάρη στη γνωριμία με τον οποίο, άλλωστε, προσανατόλισε τη λογοτεχνική του εργασία στη μελέτη της ζωής της ιδιίτερης πατρίδας του, της Ιρλανδίας, υπήρξε ένας από τους ανανεωτές του ιρλανδικού θεάτρου και συνιδρυτής του  Άμπυ Θήατερ του Δουβλίνου, τον οποίο ο Μπέκετ συνήθιζε να αναφέρει ως μονάδικο δραματουργό που τον επηρέασε.
Οι Καβαλάρηδες στη θάλασσα παρουσιάζονται στο θέατρο Σφενδόνη, σε σκηνοθεσία Άννας Κοκκίνου και σκηνικά Ισμήνης Καρυωτάκη, κοστούμια Ιωάννας Τσάμη και μουσική Θοδωρή Αμπαζή. Εκτός από τη σκληνοθέτιδα, στην παράσταση παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Φώτης Λαγανόπουλος, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Φανή Παναγιωτίδου, Έφη Βλαχογιάννη, Σοφία Ιγνατίδου, Βιβή Πέτση και Ελεάνα Τσίχλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...