ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ / PROJECT SPACE
Εργαστήρι παραγωγής ιδεών και πρακτικών εφαρμογών με ζητούμενο την ευτυχία
Πρόγραμμα δράσεων*:
Τρίτη, 4/01/2011, 16.30
“Ευδαίμονες”
Ένας αυτοσχεδιαστικός μονόλογος από την ηθοποιό Δέσποινα Γκάτζιου (Το Πρόχειρο Θέατρο) με άξονα 2 κείμενα: το β’ στάσιμο της Αντιγόνης του Σοφοκλή και ένα απόσπασμα από το διήγημα «Το φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ» του Δημήτρη Χατζή.
“Η Μελωδία της Ευτυχίας”
H Μαρία Παπαχαραλάμπους και o Αχιλλέας Κεντώνης παρουσιάζουν έργα βίντεο, καθώς και την εγκατάσταση “Η Μελωδία της Ευτυχίας” – έναν μηχανισμό παραγωγής ηχητικής δίνης, ευρεσιτεχνία του Αχιλλέα Κεντώνη. Η παρουσίαση περιλαμβάνει συζήτηση με το κοινό.
Σάββατο, 15/01/2011, 12.00
“First Move”
Ο συνθέτης Σάκης Παπαδημητρίου και η τραγουδίστρια Γεωργία Συλλαίου παρουσιάζουν μια performance για πιάνο, τραγούδι και κείμενο. (www.sylleou.gr)
Παρασκευή, 28/01, 18.00
“Το Μικρό Μυστικό της Ζωής”
Διαδραστική performance των ΓΑΙΑ (Γεωργία Βελιβασάκη και Κώστας Αθυρίδης) με θέμα το νέο τους βιβλίο/cd, μια ιστορία για τον άνθρωπο και τη φύση. (www.velivasaki.gr)
Ακόμη, οι συνθέτες κλασικής μουσικής Ανδρέας Μουστούκης και Τάσος Στυλιανού θα παρουσιάσουν μια σύνθεση για μαρίμπα, γραμμένη ειδικά για το project.
Ο σκηνοθέτης και κριτικός κινηματογράφου Λίνος Παναγή θα παρουσιάσει το έργο του “Full Moon”, και θα συζητήσει με το κοινό για θέματα γύρω από την Ευτυχία, με άξονα δύο ταινίες του Mike Leigh (“Happy go lucky”, 2008, και “Naked”, 1993).
*Τυχόν αλλαγές του προγράμματος θα ανακοινώνονται στο www.artbox.gr.
Η Μαρία Παπαχαραλάμπους είναι η πρώτη καλλιτέχνιδα που συμμετέχει στο Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του οποίου στήνει ένα εργαστήρι παραγωγής ιδεών και πρακτικών εφαρμογών με ζητούμενο την ευτυχία.
Το περιβάλλον / εγκατάσταση που δημιουργείται παίρνει τη μορφή ενός μη-χώρου, όπου συνυπάρχουν η ιδέα του καφενείου, του ιατρείου ψυχής-σώματος και του πάρκου ελεύθερης έκφρασης. Στο χώρο αυτό που λειτουργεί ουσιαστικά ως πλατφόρμα/εργαστήριο καλούνται ειδικοί από διαφορετικούς τομείς (συνθέτες, ηθοποιοί, ποιητές, συγγραφείς, ψυχολόγοι, ιστορικοί, κριτικοί τέχνης, καλλιτέχνες) να καταθέσουν τη δική τους άποψη για την Ευτυχία και την αναζήτησή της. Οι απόψεις τους παρουσιάζονται είτε ζωντανά στο χώρο, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις, είτε μέσα από βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις όπου καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων: Και μετά από αυτό λοιπόν; Ζωή στην Τέχνη; Τέχνη στην Ζωή; Και η ευτυχία; Στο εδώ και στο τώρα;
Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες καλούνται να αφήσουν τη δική τους άποψη υπό μορφή κειμένου ή μέσω επεμβάσεων στα έργα της εικαστικού.
Προκύπτει έτσι μια δυναμική και ουσιαστική συνεύρεση μεταξύ ανθρώπων από όλους τους τομείς (καλλιτέχνες, επιστήμονες, κοινό…), με στόχο τη διερεύνηση και τον εντοπισμό των βασικών πυλώνων που στηρίζουν, συντηρούν ή ακόμη και προκαλούν αυτό που όλοι επιθυμούμε... την Ευτυχία. Ένα ιδεολογικό άνοιγμα που στοχεύει σε πιο ουσιαστικές και ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις. Νέοι συνδυασμοί υφιστάμενης γνώσης και εμπειρίας μπορούν να οδηγήσουν σε νέες κοινωνικοπολιτικές πρακτικές. Ένα παιχνίδι ανατροπής όχι μόνο της έννοιας του εκθεσιακού χώρου αλλά και της ίδιας της τέχνης ως προς τους στόχους της.
Μήπως η τέχνη δεν είναι απαραίτητη σε ένα ευτυχές περιβάλλον;
Αυτό το project-σε-εξέλιξη έχει ξεκινήσει με τον τίτλο “Here & There”από την Κύπρο, όπου παρουσιάστηκε ως τριλογία στην APOTHEKE Contemporary Arts, στο Ίδρυμα ARTos και στην Γκαλερί Αργώ. Νωρίτερα από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζεται στην Μπιενάλε του Καΐρου, ενώ αργότερα στο [m]ARTos στη Μαδρίτη.
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο, έγχρωμο κατάλογο 128 σελίδων.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ / PROJECT SPACE
Στόχος του Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης είναι να ρίξει φως στη στιγμή της γέννησης της ιδέας που οδηγεί στη δημιουργία του σύγχρονου έργου τέχνης.
Στο χώρο του Project Space δημιουργείται το στούντιο του καλλιτέχνη, όχι με τρόπο σκηνογραφικό (ως απεικόνιση μιας υλικής πραγματικότητας), αλλά με τρόπο μεταφορικό: η γέννηση της έμπνευσης συλλαμβάνεται μέσω του υλικού αναφοράς του καλλιτέχνη (βιβλία, ταινίες, μουσική κ.λπ.), καθώς και μέσω συζητήσεων με επιμελητές και θεωρητικούς ή ακόμη και με άλλους καλλιτέχνες. Το “μέσον” είναι καθετί που μπορεί να προκαλέσει την έμπνευση.
Συγχρόνως, στο “εκθεσιακό” τμήμα του χώρου δε στήνεται μια έκθεση με την τυπική της μορφή, αλλά μια καταγραφή του έργου του καλλιτέχνη, ή ακόμη και μια παρουσίαση έργων άλλων καλλιτεχνών, αν αυτό είναι η θέληση ή ο προβληματισμός ή το κέντρισμα που θέλει να προκαλέσει. Ο τρόπος παρουσίασης και η διαμόρφωση του χώρου θα αποφασίζεται κάθε φορά μαζί του και σε συνάρτηση με το έργο του.
Απώτερος στόχος του Project Space είναι να καταστεί το κοινό –ειδικό και μη (φιλότεχνοι, φοιτητές, νέοι καλλιτέχνες, επαγγελματίες του χώρου, γενικό κοινό…)– μάρτυρας ή ακόμη και συμμέτοχος μιας δημιουργικής διαδικασίας, με τρόπο διαδραστικό και διαφωτιστικό.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες προσκαλούνται με κριτήριο τη φύση της δουλειάς τους και τη δυνατότητά τους να χρησιμοποιήσουν τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες ως εμπειρία εποικοδομητική για τους ίδιους και για το κοινό.
Επόμενος καλλιτέχνης, μετά τη Μαρία Παπαχαραλάμπους, ο Βρετανός Mark Titchner, γνωστός εκτός των άλλων από την υποψηφιότητά του για το Turner Prize 2006.
Καλλιτεχνική διεύθυνση Project Space:
ArtBOX.gr | creative arts management (www.artbox.gr; info@artbox.gr)
www.papaioannou.gr xartomani.blogspost.com
Διάρκεια έκθεσης: έως 30/01/2011
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, 10.00-18.00
Τετάρτη, 10.00-22.00, Παρασκευή, 10.00-19.00
Κυριακή, 11.00-15.00, Δευτέρα κλειστά
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης www.mmca.org.gr Εγνατία 154 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 240002 & 2310 281212 F: 2310 281567 http://mmcart.blogspot.com/
mmcart@mmca.org.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!