Τα Ηνωμένα Εθνη κήρυξαν το 2010 Διεθνές Ετος για την Προσέγγιση των Πολιτισμών και όρισαν την UNESCO ως κύριο φορέα εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψιν την άνω των 60 ετών εμπειρία της στην προώθηση της αλληλογνωριμίας και της κατανόησης μεταξύ των λαών.
Η νεοεκλεγείσα Γενική Διευθύντρια της UNESCO Irina Bokova πρότεινε ένα παγκόσμιο όραμα που ονόμασε "νέο ουμανισμό”, ένα όραμα ανοιχτό σε ολόκληρη την ανθρώπινη κοινότητα, που να δίνει μια ανθρωπιστική απάντηση στην παγκοσμιοποίηση και στην κρίση, που να εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση της ειρήνης.
Ο χορός, κεντρικό στοιχείο κάθε κουλτούρας, αποτελεί το ιδανικό μέσο για να πλησιάσουν άτομα από διαφορετικές χώρες.
Τα φεστιβάλ προωθούν με τον πλέον ζωντανό τρόπο την αμφίπλευρη γνώση και το σεβασμό της διαφορετικότητας - εκατοντάδες εκατομμύρια είναι οι θεατές των φεστιβάλ χορού κάθε χρόνο.
Οι δάσκαλοι που πηγαίνουν σε ξένες χώρες για να δώσουν μαθήματα χτίζουν έμπρακτα γέφυρες κατανόησης με τα σώματα των χορευτών - κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι χορού περνούν τα σύνορα της χ ώρας τους.
Τα συνέδρια, είτε ανοιχτά είτε για τα μέλη μιας οργάνωσης, παρέχουν την ευκαιρία σε επαγγελματίες να δείξουν τη δουλειά τους σε ένα κοινό αποτελούμενο από συναδέλφους τους - πολλές δεκάδες είναι τα διεθνή συνέδρια ερευνητών, ιστορικών και κριτικών χορού που γίνονται κάθε χρόνο.
Πέρα από τα φεστιβάλ, τα μαθήματα και τα συνέδρια, το να δει κανείς στην τηλεόραση ένα χορό από ξένη χώρα δίνει την πιο έντονη, γοητευτική και πειστική εικόνα μιας άλλης εθνοτικής ομάδας.
Τόσο για τη ζωηρόχρωμη απεικόνιση της πολιτιστικής ποικιλίας, όσο και για την ενσώματη προσέγγιση των πολιτισμών, δεν υπάρχει καλύτερο μέσον από το χορό.
Δρ. Αλκης Ράφτης
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
UNESCO, Paris
Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID
UNESCO, Paris
1. Το επίσημο μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα του Χορού στέλνεται σε περισσότερους από 150.000 επαγγελματίες του χορού σε 200 χώρες. Μεταφράζεται σε δεκάδες γλώσσες και διαβάζεται στις αντίστοιχες εκδηλώσεις.
2. Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 με σκοπό να στρέψει την προσοχή του κοινού προς την τέχνη του χορού.
Κάθε χρόνο την 29η Απριλίου οι σχολές χορού, οι χορευτικές ομάδες, οι οργανώσεις, οι λέσχες και οι άλλοι φορείς που έχουν σαν αντικείμενο τον χορό, διοργανώνουν εκδηλώσεις που απευθύνονται προς ένα ευρύτερο κοινό από ό,τι συνήθως.
3. Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID είναι ο επίσημος ανώτατος οργανισμός για όλες τις μορφές χορού σε όλες τις χώρες του κόσμου.
- Αναγνωρίζεται από την UNESCO, τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς.
- Ανάμεσα στα χιλιάδες μέλη του είναι οι σημαντικότερες ομοσπονδίες, οργανώσεις, σχολές, ομάδες, καθώς και άτομα σε περισσότερες από 150 χώρες.
- Είναι παγκόσμια μη-κυβερνητική (NGO) που ιδρύθηκε το 1973 στην έδρα τής UNESCO στο Παρίσι, όπου εδρεύει.
- Η ΟΥΝΕΣΚΟ είναι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.
4. Ο Αλκης Ράφτης είναι ο πρώτος Ελληνας που εξελέγη επικεφαλής παγκόσμιας μη-κυβερνητικής οργάνωσης της UNESCO. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων διεθνούς κυκλοφορίας και πρόεδρος του Θεάτρου "Δόρα Στράτου" από το 1987.
International Dance Council - CID - Conseil International de la Danse
UNESCO, Paris, France
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!