Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Σκότωσε ο Ωνάσης τον Κένεντι;

Σκορπιός. Φθινόπωρο του 1974. Δύο τα ξηµερώµατα. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έχει εξοµολογητική διάθεση. Στο πλευρό του, η τελευταία του κατάκτηση, η νεοϋρκέζα φωτογράφος Ελεν Γκαγιέ. «Ξέρεις, Ελεν, τοποθέτησα τα λεφτά µου στη δολοφονία του Μποµπ Κένεντι» φέρεται να της λέει.

Οπλισε, λοιπόν, ο Αριστοτέλης Ωνάσης το χέρι του δολοφόνου του Μποµπ Κένεντι; Και ο θάνατος του Αλέξανδρου σε µυστηριώδες αεροπορικό δυστύχηµα µήπως δεν ήταν παρά τα αντίποινα που έπρεπε ο έλληνας µεγιστάνας να πληρώσει; Μύθος ή πραγµατικότητα, οι δύο αυτές υποθέσεις αποτελούν το στηµόνι και το υφάδι που υφαίνουν τον καµβά του θεατρικού έργου «Ωνάσης», το οποίο παίζεται στο θέατρο Νovello στο Λονδίνο από τις 30 Σεπτεµβρίου και ήδη έχει κερδίσει τις θετικές εντυπώσεις των κριτικών. Ενα έργο που, εκτός των άλλων, αποκαλύπτει τον βίαιο χαρακτήρα του θρυλικού Αρίστου.

«Ο Ωνάσης ήταν ένα τέρας αλλά και µια τραγική φιγούρα που έζησε σε έναν κόσµο ακατανόητο για τους περισσότερους. Πίστευε πως τα χρήµατά του χρησιµοποιήθηκαν για τη δολοφονία του Ρόµπερτ Κένεντι. Είναι ένα ερώτηµα που παραµένει αναπάντητο, εκείνο όµως που έχει σηµασία είναι πως το πίστευε ο ίδιος και αυτό τον κατέστρεψε, διότι ήταν πεπεισµένος πως για εκδίκηση σκότωσαν τον γιο του» λέει ο Μάρτιν Σέρµαν που υπογράφει το έργο. Σε αυτό υποστηρίζεται πως ο Ωνάσης χρηµατοδοτούσε αραβική τροµοκρατική οργάνωση η οποία και προσέλαβε τον δολοφόνο του κουνιάδου της Τζάκυ που την πίεζε να µη δεχθεί την πρόταση γάµου του Αρίστου.

Η πλοκή του έργου βασίζεται στη δεύτερη βιογραφία του επίσηµου βιογράφου του Αριστοτέλη Ωνάση Πίτερ Εβανς, ο οποίος κυκλοφόρησε το πρώτο του πόνηµα το 1986, 11 χρόνια µετά τον θάνατο του µεγιστάνα. Γρήγορα όµως διαπίστωσε, όπως υποστηρίζει, πως είχε χάσει ένα µεγάλο µέρος της αλήθειας, οπότε κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Νέµεσις».

Ο Ρόµπερτ Λίτσεϊ που υποδύεται τον Αριστοτέλη Ωνάση  και ο οποίος επιστρέφει στο θέατρο ύστερα από 25 χρόνια απουσίας υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Νάνσι Μέκλερ  δεν εµφανίζεται µόνο ως πολυµήχανος επιχειρηµατίας, καρδιοκατακτητής και ως ο εραστής που ταλαιπώρησε τη Μαρία Κάλλας, αλλά και ως ένας βίαιος και ωµός χαρακτήρας. Απόδειξη πως όταν κάποιος του λέει πως ο γιος του είναι καλός, εκείνος σε έξαλλη κατάσταση του απαντά: «Καλός; Τι εννοείς καλός; Ξέρεις πόσο επικίνδυνο είναι στον δικό µου κόσµο να είναι κάποιος καλός; Αυτή η γυναίκα τον έχει αποστειρώσει. Σου υπόσχοµαι πως θα της σπάσω τα πόδια. Θα της χαρακώσω το πρόσωπο. Δεν θα έχω έναν καλό γιο!». ΤΑ ΝΕΑ

ΙΝFΟ
Διαβάστε περισσότερα για το θεατρικό στο Ιντερνετ, στην ιστοσελίδα http:// www.onassis theplay.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...