Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

«Μαραθών - Σαλαμίς» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Το ιστορικοτραγικό μελόδραμα Μαραθών – Σαλαμίς ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή2.500 χρόνια από τη συμπλήρωση της ιστορικής μάχης του Μαραθώνα.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σε τέσσερις παραστάσεις την όπερα του Καρρέρ η οποία ολοκληρώθηκε το 1886 με σκοπό να εγκαινιάσει το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών (1888) αλλά παρουσιάστηκε μόλις το 2003 για πρώτη φόρα δηλαδή 115 χρόνια μετά τη σύνθεσή της.
Βασίζεται σε ιταλικό ποιητικό κείμενο του Μέμνονα Μαρτζώκη. Η σκηνοθεσία του Ισίδωρου Σιδέρη, καθώς και τα σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ θα ξετυλίξουν το μίτο της ελληνικής ιστορίας, υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή.
Η υπόθεση διαδραματίζεται πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.). Στον απόηχο της νίκης των Ελλήνων επί των Περσών στον Μαραθώνα, η Φεντίμα από την Περσία ερωτεύτηκε τον Αλέξανδρο, έναν Μακεδόνα στρατιώτη. Τον ακολούθησε ως την Ελλάδα, αλλά εκείνος την εγκατέλειψε. Την ώρα που τον αναζητά στην Αθήνα μαζί με το παιδί τους, ο Αλέξανδρος αναγγέλλει στους Αθηναίους πως ο Ξέρξης προτείνει ειρήνη. Ο Θεμιστοκλής απαντά ότι οι Έλληνες προτιμούν το θάνατο παρά τη σκλαβιά. Η Μυρτώ, κόρη του Θεμιστοκλή, ερωτεύεται αμέσως τον Αλέξανδρο. Τότε η Φεντίμα απελπίζεται, όμως ο Θεμιστοκλής την περιθάλπει.
Πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, η Φεντίμα προσχωρεί στο περσικό στρατόπεδο και πείθει τον Ξέρξη πως οι Έλληνες έχουν χάσει κάθε ελπίδα. Αμέσως μετά ο Αλέξανδρος επιτίθεται στη Φεντίμα με ένα στιλέτο. Αργοπεθαίνοντας, εκείνη του λέει ότι δεν πρόδωσε τον Θεμιστοκλή: Ο ίδιος ο στρατηγός την έστειλε στον Ξέρξη για να τον παραπλανήσει. Γεμάτος τύψεις, ο Μακεδόνας βυθίζει το στιλέτο στη δική του καρδιά.
Οι Έλληνες θριαμβεύουν. Ο Θεμιστοκλής, μαζί με τη Μυρτώ και το παιδί της Φεντίμας, βλέπουν το νεκρό Αλέξανδρο και τη νεαρή Περσίδα ετοιμοθάνατη. Η Φεντίμα λέει πως ξεψυχά ευτυχισμένη πλάι στον αγαπημένο της και πως το παιδί της βρήκε επιτέλους πατέρες, αφού η Ελλάδα έχει νικήσει.
Ο συνθέτης Παύλος Καρρέρ –ή Καρρέρης– γεννήθηκε το 1829 στη Ζάκυνθο, όπου πέθανε το 1896. Μαθήτευσε πλάι σε Ιταλούς μουσικοδιδασκάλους. Το 1848 παρακολούθησε πιθανώς θεωρητικά μαθήματα στην Κέρκυρα υπό τον Νικόλαο Μάντζαρο, ενώ συνέχισε σπουδές στο Μιλάνο (1850/7). Εκεί παρουσιάστηκαν οι πρώτες όπερές του, στο περίφημο Θέατρο Κάρκανο. Το 1857 επέστρεψε στη Ζάκυνθο, όπου την επόμενη χρονιά δόθηκαν αποσπάσματα της όπεράς του Μάρκος Μπότσαρης στην Αθήνα, η όπερα αυτή παρουσιάστηκε πλήρης στην Πάτρα το 1861. Ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, τα έργα Κυρα-Φροσύνη (1868), Δέσπω (1875), Μαραθών – Σαλαμίς (1886). Η μουσική του Καρρέρ τον αναδεικνύει ως τον σημαντικότερο Επτανήσιο συνθέτη πριν τον Σπυρίδωνα Φιλίσκο Σαμάρα.
Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010.
Πληροφορίες
Θέατρο Ολύμπια 29, 30, 31 Οκτωβρίου και 2 Νοεμβρίου 2010
Ώρα έναρξης 20.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...