Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Κανονικά θα ανέβουν στην Επίδαυρο οι «Σκηνοβάτες» του Στ.Φασουλή

Κανονικά θα ανέβουν στην Επίδαυρο στις 15 και 16 Ιουλίου οι Σκηνοβάτες του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή.

Τα αιτήματα των εργαζομένων, που απειλούσαν να ακυρώσουν τις παραστάσεις, ικανοποιήθηκαν, τουλάχιστον εν μέρει, με τις πρωτοβουλίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, Γιάννη Χουβαρδά, σε συνεργασία και με τον ομόλογό του στο ΚΘΒΕ, Σωτήρη Χατζάκη.

Έπειτα από συνεννόηση με τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών, το ποσό για τα εκτός έδρας αναπροσαρμόζεται στα 112 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Το καθεστώς που ίσχυε ως τώρα για το Εθνικό ήταν 130 και για το ΚΘΒΕ 110 ευρώ, με τη μείωση όμως κατέβαινε στα 71 ευρώ. Επιπλέον, το ποσό αυτό δεν θα συμπεριληφθεί στον μισθό τους, αλλά θα θεωρηθεί αποζημίωση, οπότε και δεν θα φορολογηθεί.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της μη ένταξης των κρατικών σκηνών στις ΔΕΚΟ, αν και η λύση δεν μπορεί να είναι άμεση, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές πήραν τη δέσμευση της Πολιτείας, ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Άλλωστε, ο Γιάννης Χουβαρδάς και ο Σωτήρης Χατζάκης παραμένουν κάθετα αντίθετοι με τη ρύθμιση. Ενδεχομένως η λύση να έρθει και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Παρά τους επιτυχημένους χειρισμούς, τα Μικρά Διονύσια, η επετειακή παραγωγή για τα 50 χρόνια  του ΚΘΒΕ, δεν θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο στις 8 και 9 Ιουλίου, αφήνοντας κενό το διήμερο.

Οι Σκηνοβάτες, αντίθετα, ξεκινούν πρόβες την Κυριακή στο θέατρο του Πολυκλείτου. Εκεί, κάπου στο τέλος του δεύτερου μ.Χ. αιώνα, κι ενώ η ρωμαϊκή αυτοκρατορία καταρρέει, σε ένα αρχαίο θέατρο τρεις θίασοι από τρεις άκρες της αυτοκρατορίας θα στήσουν τους δικούς τους, αυτοσχέδιους δραματικούς αγώνες, κατά το πρότυπο του «ένδοξου» παρελθόντος.

Μέσα από την παράσταση του Σταμάτη Φασουλή -ο οποίος υπογράφει και τη δραματουργία- με αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες Ελλήνων και Ρωμαίων ποιητών, ύμνους και χορικά, μίμους, αθλοπαιδιές και ακροβατικά, θα ζωντανέψει η ιστορία του θεάτρου.

Τον πολυπληθή θίασο απαρτίζουν οι: Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Λαέρτης Μαλκότσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Θανάσης Αλευράς, Σωκράτης Πατσίκας, Άλκηστις Πουλοπούλου, Φοίβος Ριμένας, Μαργαρίτα Λουμάκη, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Δεπάστας, Δημήτρης Τσέλιος, Δήμητρα Σιγάλα, Χρήστος Σπανός, Τζένη Διαγούπη, Ελένη Βεργέτη, Κλειώ - Δανάη Οθωναίου, Μίνως Θεοχάρης, Νάντια Κοντογεώργη, Ηρώ Μπέζου, Σπύρος Ανδρεόπουλος, Άγγελος Τριανταφύλλου, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αντώνης Πασβάντης, Δημήτρης Καπετανάκης, Νεφέλη Κουρή.

Τα σκηνικά είναι του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη, η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, οι στίχοι των τραγουδιών της Αφροδίτης Μάνου, η χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, με τη δραματουργική συνεργασία της Ειρήνης Μουντράκη και τη μουσική διδασκαλία της Μελίνας Παιονίδου. Βοηθός σκηνοθέτη ο Γιώργος Λύρας.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...