Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Σκάλα... στην Αθήνα

Του Μανώλη Πιµπλή
Πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη ανάµεσα στο περίφηµο ιταλικό λυρικό θέατρο και το Μέγαρο Μουσικής
Φωτογραφία
Τρεις παραγωγές της Σκάλας του Μιλάνου θα παρουσιαστούν στο προσεχές µέλλον στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επίσης µια συµπαραγωγή νέας χορογραφίας, µία έκθεση µε την ιστορία της Σκάλας, αλλά και ένας κύκλος υποτροφιών για έλληνες λυρικούς καλλιτέχνες συµπληρώνουν τον χάρτη µιας µεγαλόπνοης, φιλόδοξης πολιτιστικής συνεργασίας που εγκαινιάστηκε µε την υπογραφή πρωτοκόλλου ανάµεσα στον Οργανισµό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και το Τeatro alla Scala του Μιλάνου.
Το πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας, που πραγµατοποιείται πρώτη φορά, υπεγράφη ανάµεσα στον Στεφάν Λισνέρ, διευθύνοντα σύµβουλο και καλλιτεχνικό διευθυντή της Σκάλας, και τον γενικό διευθυντή του ΟΜΜΑ κ. Νίκο Μανωλόπουλο. «Η συµφωνία µε το σηµαντικότερο λυρικό θέατρο στον κόσµο αποδεικνύει την πολιτιστική µας αξιοπιστία, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που διανύει η χώρα µας», τονίζει ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Ιωάννης Μάνος. Και υπογραµµίζει ότι «η συνεργασία µε τη Σκάλα σηµατοδοτεί τον διεθνή προσανατολισµό του Μεγάρου σε µια περίοδο όπου ο πολιτισµός µπορεί να είναι ένα αντίδοτο στην κρίση, ένα στοιχείο υποκίνησης και κοινωνικής συσπείρωσης».
Για την επόµενη τριετία συµφωνήθηκε να παρουσιάζονται στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» µια παραγωγή όπερας της Σκάλας του Μιλάνου ανά καλλιτεχνική περίοδο. Για την περίοδο 2010-2011, έχει αποφασισθεί το ανέβασµα της όπερας «Μaria Stuarda» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι σε σκηνοθεσία Πιερ Λουίτζι Πίτζι (άνοιξη 2011). Ο φηµισµένος σκηνοθέτης και σκηνογράφος έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν µε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το οποίο τον κάλεσε το 2001 να ανεβάσει «Αΐντα», µε την ευκαιρία της επετείου των εκατό χρόνων από τον θάνατο του Τζουζέπε Βέρντι. Για να ξαναγυρίσουµε στη συνεργασία µε τη Σκάλα, την περίοδο 2012-2013 έχει αποφασιστεί η παραγωγή «Carmen» του Ζορζ Μπιζέ σε σκηνοθεσία Εµα Ντάντε (φθινόπωρο 2012), ενώ εκκρεµεί η επιλογή της όπερας που θα παρουσιαστεί την περίοδο 2011-2012. Εκτός όµως από την όπερα, η συνεργασία προεκτείνεται και στον χορό. Και µάλιστα µε τη µορφή της συµπαραγωγής µιας νέας χορογραφίας µε ελληνικό θέµα και µε τη συµµετοχή ελλήνων καλλιτεχνών. Τη συµπαραγωγή αυτή - ανάµεσα στο Μέγαρο Μουσικής και το µπαλέτο του Τeatro alla Scala - λεπτοµέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν αργότερα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την παρακολουθήσει τόσο στο Μιλάνο όσο και στην Αθήνα.
Ενα άλλο ενδιαφέρον σκέλος της συµφωνίας είναι και η οργάνωση Εκθεσης στο Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία µε το Μουσείο της Σκάλας. Η Εκθεση θα παρουσιάζει την ιστορία του διάσηµου λυρικού θεάτρου και θα εγκαινιαστεί την άνοιξη του 2011, παράλληλα µε την παραγωγή της «Μaria Stuarda» και µε τους εορτασµούς για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του ιταλικού κράτους.
Φωτογραφία
Η συµφωνία που υπεγράφη ανάµεσα στους δύο πολιτιστικούς οργανισµούς θα δώσει την ευκαιρία σε νέους έλληνες λυρικούς καλλιτέχνες να µετεκπαιδευτούν στην περίφηµη Ακαδηµία Οπερας του Τeatro alla Scala. Αυτό θα γίνει µε την από κοινού πραγµατοποίηση ακροάσεων για την επιλογή των καλλιτεχνών που θα έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να δουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας ενός οργανισµού - θεσµού µε παγκόσµιο κύρος.
Στο πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας οι δύο πολιτιστικοί φορείς συµφώνησαν να εξετάσουν επίσης δύο ακόµα σχέδια: πρώτον, την πραγµατοποίηση συναυλιών των Μουσικών Συνόλων του Τeatro alla Scala (της Ορχήστρας και της Χορωδίας) στο Μέγαρο Μουσικής, συναυλίες οι οποίες προβλέπεται να ενταχθούν στο πρόγραµµα της περιόδου 2013-2014 και στις οποίες ενδέχεται να συµµετέχουν έλληνες συντελεστές. Και δεύτερον, την πραγµατοποίηση µιας διεθνούς συµπαραγωγής όπερας που θα παρουσιαστεί την περίοδο 2014-2015 στο Τeatro alla Scala και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.  ΣΤΗ ΦΩΤΟ: Ο φηµισµένος σκηνοθέτης και σκηνογράφος Πιερ Λουίτζι Πίτζι, που ανέβασε «Αΐντα» το 2001 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα εγκαινιάσει τη συνεργασία της Σκάλας και του Μεγάρου στον τοµέα της όπερας, καθώς πρόκειται να ανεβάσει την άνοιξη του 2011, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, τη «Μaria Stuarda» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...