Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Φουλ του Ιψεν εφέτος στην Ελλάδα

«Βρικολάκες» στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας: Μπέτυ Αραβνίτη - Γιώργος Κέντρος - Νίκος Χατζόπουλος - Μαρία Κίτσου - Κώστας Βασαρδάνης
Aτυπο φεστιβάλ Ιψεν στην Ελλάδα πραγματοποιείται την τρέχουσα σεζόν, μια που σε σκηνές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παίζονται συνολικά τρία έργα του νορβηγού δραματουργού, σε πέντε διαφορετικές παραστάσεις: Στις θεατρικές σκηνές φιλοξενούνται δύο «Πέερ Γκυντ», δύο «Βρικόλακες» καθώς και έναν «Μπόρκμαν». Πλάι σε αυτές τις παραγωγές, το ΚΘΒΕ οργανώνει την προσεχή Κυριακή (24/11) και ένα ολοήμερο αφιέρωμα στον Ιψεν.  


Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Big Days», διοργανώνεται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ένα αφιέρωμα από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Περιλαμβάνει συναντήσεις με καλλιτέχνες, θεατρικό παιχνίδι για παιδιά Δημοτικού αλλά και για ενηλίκους, στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Ιψεν: όψεις κοινωνικής κρίσης τότε και σήμερα» (όπου συμμετέχουν οι Γιάννης Βούρος, Γιάννης Μαργαρίτης, Γλυκερία Καλαϊτζή, Νικηφόρος Παπανδρέου), αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Ιψεν καθώς και στις θεατρικές του ηρωίδες.

Στον ίδιο χώρο άλλωστε, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του ΚΘΒΕ, παίζεται και ο «Πέερ Γκυντ», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μαργαρίτη. Το νορβηγικό έπος ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, τώρα, η ομάδα The 3rd person theatre group παρουσιάζει τον δικό της Πέερ Γκυντ με τον τίτλο «Peer Gynt Νο man's land». Η ομάδα που έχει διακριθεί με τη διεθνή υποτροφία Ibsen Scholarship 2013 από το θεσμό του Ibsen Awards στη Νορβηγία παρουσιάζει μια διασκευή για τρεις ηθοποιούς πάνω στο συγκεκριμένο έργο. Σκηνοθετούν και παίζουν οι Αντιγόνη Φρυδά, Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος. Στο θέατρο Θησείον, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 19.00.

Διπλοί και οι «Βρικόλακες» στην Αθήνα, με το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας να ετοιμάζεται για την πρεμιέρα του, στις 29 Νοεμβρίου. Σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, το έργο που γράφτηκε το 1881, πιθανολογείται να έχει ως αφορμή ένα νόθο παιδί του συγγραφέα που το απέκτησε σε ηλικία 18 χρόνων με μία υπηρέτρια - ένα παιδί που αναγνώρισε αλλά δεν συνάντησε ποτέ. Την κυρία Αλβινγκ ερμηνεύει η Μπέτυ Αρβανίτη και τον Οσβαλντ ο Κώστας Βασαρδάνης. Τον θίασο συμπληρώνουν οι Γιώργος Κέντρος, Νίκος Χατζόπουλος, Μαρία Κίτσου.

«Βρικόλακες» και στο Studio Μαυρομιχάλη, μέσα από μια παράσταση που αποδομεί τα πρόσωπα και τις καταστάσεις του έργου, προκαλεί γέλιο και συγκίνηση και θέτει ερωτήματα για τη μοίρα και τη ζωή. Σε απόδοση και σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου με τους Μίρνα Μηλιώνη, Μάρκο Σαρρή, Νικήτα Χολόγκιτα, Εμη Πανουργιά, Σταύρο Δάλκο - κάθε Σάββατο, Κυριακή & Δευτέρα στις 21.00.

Τέλος, ο «Μπόρκμαν» ζωντανεύει στην παράσταση του θεάτρου Χορν με τον Γιώργο Κιμούλη στον ρόλο του τραπεζίτη. Σε μετάφραση και σκηνοθεσία και του Σταμάτη Φασουλή και στο εξαιρετικό σκηνικό της Εύας Μανιδάκη, το έργο του Ιψεν μάς κάνει θεατές στο τελευταίο δίωρο της ζωής του ήρωα. Παίζουν: Πέμυ Ζούνη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιώργος Ζιόβας. Παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20.00, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00 και κάθε Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00.

Γεννημένος στις 20 Μαρτίου του 1828, ο Ερρίκος Ιψεν αποτελεί έναν από τους κορυφαίους και πρωτοπόρους δραματουργούς της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας. Δευτερότοκος μιας εύπορης οικογένειας που ήταν εγκαταστημένη στο λιμάνι Σκίεν, ο Ιψεν έζησε δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια, κυρίως λόγω της πτώχευσης της πατρικής επιχείρησης και τη μετακίνηση της οικογένειάς του σε άλλη πόλη. Εγραψε το πρώτο του δράμα σε ηλικία 20 ετών. Ακολούθησε μια πλούσια εργογραφία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα έργα: «Το σπίτι της κούκλας» (1879), «Ο εχθρός του λαού» (1882), «Αγριόπαπια» (1884), «Ρόσμερσχολμ» (1886), «Η Κυρά της θάλασσας» (1888), «Εντα Γκάμπλερ» (1890), «Ο αρχιτέκτονας Σόλνες» (1892), «Ο μικρός Εγιολφ» (1894). Πέθανε στις 23 Μαΐου του 1906.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 22 Νοεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...