Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

«Αστερισμοί» του Νικ Πέιν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θεοδωρόπουλος είναι ίσως από τους ελάχιστους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου που έχουν υποστηρίξει με τόση επιμονή και συνέπεια τη σύγχρονη αγγλόφωνη δραματουργία. 


Και φέτος «συμμαχώντας» με δυο από τα ταλέντα της νεότερης υποκριτικής, τη Στεφανία Γουλιώτη και τον Μάκη Παπαδημητρίου, ανεβάζει τους βραβευμένους ως καλύτερο έργο του 2012 από την εφημερίδα «Evening Standard» και τιμημένους και με το Βραβείο Χάρολντ Πίντερ 2012 «Αστερισμούς» του Νικ Πέιν. Η πρεμιέρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου θα δοθεί την Τετάρτη.

Δυο όλοι κι όλοι οι ήρωές του, αλλά η δομή του σύνθετη, απολαυστική, ανατρεπτική, ακολουθώντας τα κελεύσματα της κβαντικής θεωρίας. Η Μάριαν είναι μια θεωρητική φυσικός και ο Ρόλαντ ένας μελισσοκόμος. Συναντιούνται σ' ένα φιλικό σπίτι και αυτά τα αντίθετα έλκονται και ξεκινάνε ένα ερωτικό ειδύλλιο. Μια σχέση. Τα πράγματα δεν είναι όμως τόσο καθαρά. Σύμφωνα με την κβαντική θεωρία, που μελετάει η Μάριαν, στο κβαντικό πολυσύμπαν κάθε επιλογή που κάνουμε, κάθε απόφαση που λαμβάνουμε συνυπάρχουν με παράλληλα σύμπαντα. Η σχέση τους είναι μια εκδοχή ανάμεσα σε δεκάδες. Ο Πέιν παρουσιάζει επί σκηνής αυτά τα παράλληλα σύμπαντα σε μια σχέση, μέσα από αντιθετικούς δυϊσμούς. Οι ήρωες φτιάχνουν μια σχέση, αλλά και δεν καταφέρνουν να φτιάξουν μια σχέση. Κάνουν έρωτα, αλλά, παράλληλα, δεν κάνουν έρωτα. Απατούν ο ένας τον άλλο, αλλά και ζουν μια μονογαμική σχέση.

Ενα θεατρικό για το ρόλο της τύχης αλλά και της ελεύθερης ανθρώπινης βούλησης, που μετέφρασε ο Δημήτρης Κιούσης. Και τοθετείται στο εικαστικό περιβάλλον του Παντελή Μάκκα, ο οποίος βρίσκεται και πίσω από τα βίντεο. Τα μουσικά ηχοτόπια ανήκουν στον Σταύρο Γασπαράτο και η επιμέλεια της κίνησης στην Αγγελική Στελλάτου.

Δύσκολοι καιροί και άκρως ενθαρρυντικοί για συμπράξεις. Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή με το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...