Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Πέθανε ο χορογράφος και χορευτής Γιάννης Μέτσης

Την τελευταία του πνοή, από πνευμονικό οίδημα, άφησε χθες, στα 79 του χρόνια, στο εξοχικό του σπίτι στην Εύβοια, ο χορογράφος και χορευτής Γιάννης Μέτσης. Η κηδεία του Γιάννη Μέτση θα γίνει αύριο Σάββατο 7 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Γιάννης Μέτσης γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε μπαλέτο και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Το 1950 έγινε πρώτος χορευτής στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), το 1954 στα Μπαλέτα Ρολάν Πετί, το 1955 στα Μπαλέτα Μαρκησίου ντε Κουέβας (Παρίσι), το 1956 στα μπαλέτα Ραμπέρ (Λονδίνο), το 1958 διευθυντής του Ιρλανδικού Theatre Ballet (Κορκ).

Στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με την ΕΛΣ ως πρώτος χορευτής, χορογράφος και καθηγητής χορού. Το 1956 ίδρυσε το Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών. Είχε χορογραφήσει πολλά μπαλέτα και είχε λάβει μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Πρόσφατα η ΕΛΣ παρουσίασε στο Ηρώδειο την ιστορική παραγωγή της Αΐντας του 1991, την οποία είχε χορογραφήσει ο Γιάννης Μέτσης.


Ο Γιάννης Μέτσης υπήρξε ηγετική προσωπικότητα στο χώρο του κλασικού μπαλέτου στην Ελλάδα, διέπρεψε ως χορευτής στο εξωτερικό, όταν η παρουσία Ελλήνων καλλιτεχνών στο χώρο ήταν μηδαμινή και υπήρξε στυλοβάτης του μπαλέτου της ΕΛΣ, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Λυρική Σκηνή, εκφράζοντας παράλληλα, τη βαθιά της θλίψη για το χαμό ενός πολύτιμου συνεργάτη της που επί χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του για το καλό του Ιδρύματος.

Τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Γιάννη Μέτση εξέφρασε σε δήλωσή του και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.


Ο Γιάννης Μέτσης υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές του κλασικού μπαλέτου στην Ελλάδα. Διέθετε όλο το ταλέντο, την πειθαρχία, τη μεθοδικότητα και την αφοσίωση για να αναδειχθεί σε σημαντικό χορευτή και χορογράφο διεθνώς, αλλά και σε πρωτεργάτη και διαμορφωτή της σκηνής κλασικού μπαλέτου στην Ελλάδα, δήλωσε ο Γερουλάνος.

Ως δάσκαλος, ο Γιάννης Μέτσης προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες, μετέφερε στους νέους τις γνώσεις, το πάθος και τις εμπειρίες του, ενώ εξαιρετικά σημαντικές υπήρξαν οι υπηρεσίες που προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια στην Εθνική Λυρική Σκηνή, πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...