Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Οι δήμοι γιορτάζουν την αυγουστιάτικη Πανσέληνο


Η πιο διάσημη πανσέληνος του χρόνου, αυτή του Αυγούστου, ξεπροβάλλει δειλά δειλά και φέτος, με τους αρχαιολογικούς χώρους, τα θέατρα και τις πλατείες να ετοιμάζονται να τη γιορτάσουν στις 24 Αυγούστου, με ποικίλες εκδηλώσεις και δρώμενα. Περίπατοι στα ερείπια παλιών κτηρίων, beach party σε απόμερες παραλίες, ρομαντικές διαδρομές στο βουνό, ατμοσφαιρικές μελωδίες σε αρχαία θέατρα. Όπως κι αν διαλέξετε να περάσετε εσείς αυτή τη νύχτα, το σίγουρο είναι ότι θα θέλατε να είναι ξεχωριστή.
Για αυτό κι εμείς, μαζέψαμε τις καλύτερες προτάσεις εντός και εκτός Αττικής και σας τις παρουσιάζουμε για να διαλέξετε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στο ύφος που θέλετε να έχει η βραδιά σας. Και σημειώστε ότι όλες έχουν ελεύθερη είσοδο.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, το Τρίφωνο ανοίγοντας το πρόγραμμα των Αισχυλείων 2010, θα παρουσιάσει υπό το φως του ολόγιομου φεγγαριού, σύγχρονες εκτελέσεις τραγουδιών των Pink Floyd, των Beatles και του Σαββόπουλου, του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη μέχρι και παραδοσιακά τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα, θα ερμηνεύσει τραγούδια των Σταμάτη Κραουνάκη, Νίκου Αντύπα, Goran Brecovic, Leonard Cohen και Δήμητρας Γαλάνη από τη δισκογραφική τους δουλειά που φέρει τον τίτλο «Προσοχή! Τρίφωνο».
Το Μουσείο της Ακρόπολης θα γιορτάσει την αυγουστιάτικη Πανσέληνο με μια συναυλία γεμάτη από «τραγούδια που γράφτηκαν για το φεγγάρι», όπως είναι και ο τίτλος της εκδήλωσης. Τη βραδιά υπογράφουν τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων και το εργαστήρι ελληνικής μουσικής. Οι χώροι του μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα και η είσοδος για τη συναυλία θα είναι ελεύθερη.
Για όσους θέλουν να θυμηθούν το κλίμα του ’70 και του ’80, τα τραγούδια των Olympians και τον χορό στις ντισκοτέκ, ο Πασχάλης θα δώσει μια συναυλία στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού με παλιά και αγαπημένα του τραγούδια από τις περασμένες, αλλά όχι ξεχασμένες, εκείνες δεκαετίες.
Ο Πέτρος Φιλιππίδης με τη σειρά του θα υποδυθεί τον αξέχαστο ρόλο του Κώστα Χατζηχρήστου στην ευρηματική κωμωδία «ο Μπακαλόγατος» που ανεβαίνει στις 24 Αυγούστου, στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά.
Μια ιδιαίτερη πολιτιστική πρόταση ετοιμάζουν και οι αρχαιολογικοί χώροι της Κορινθίας. Στις 24 Αυγούστου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την αυγουστιάτικη πανσέληνο με τους ήχους και τις μελωδίες από κλασικά κομμάτια. Τρία μουσικά σύνολα θα παρουσιάσουν γνωστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Κορινθίας, με φόντο τον Ναό του Διός στην Αρχαία Νεμέα, τα επιβλητικά τείχη της Ακροκορίνθου και το Ναό Οκταβίας στην Αρχαία Κόρινθο.
Με μουσικές του κόσμου, θα γεμίσει τη βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου ο ναός της Αρχαίας Ήρας στη Σάμο. Με θέμα «Μύθοι Γυναικών, Γυναίκες Μύθοι» θα ακουστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια, τραγούδια που γράφτηκαν για γυναίκες μύθους αλλά και από γυναίκες σύμβολα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Την Τρίτη 24 Αυγούστου, κάτω από το φως της αυγουστιάτικης Πανσελήνου, η Νατάσσα Μποφίλιου θα περιπλανηθεί σε μουσικά μονοπάτια μέσα από τα κομμάτια των τριών δίσκων της αλλά και με τραγούδια μεγάλων Ελλήνων και ξένων μουσικών, στο «Σχολαρχείο», στην πλατεία του Κισσού στο Πήλιο.
Την Πανσέληνο θα γιορτάσει το κοινό και στην αυλή του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου με τζαζ μελωδίες της Νέας Υόρκης από το πιάνο του Sergio Salvatore και με τους ήχους του κουαρτέτου κιθάρας «Επί Χορδών και Τάσεων». Η συναυλία εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μεσογειακής πόλης 2010, που πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά στον Βόλο.
Τα δεδομένα πάντως, ίσως δυσαρεστήσουν τους ρομαντικούς της Αθήνας που ονειρεύονταν την παραδοσιακή τους βόλτα στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στη φεγγαροφωτισμένη Ακρόπολη. Με σχετικά ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι 92 θα είναι οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους δεν περιλμαβάνονται οι παραπάνω. Ορισμένοι χώροι θα φιλοξενήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις κι άλλοι θα υποδεχτούν μόνο τις νυχτερινές βόλτες των επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...