Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

«Πρέσπεια» αφιερωμένα στον Γκάτσο


Με τη δύναμη του λόγου του Νίκου Γκάτσου να πρωταγωνιστεί σ' ένα πρόγραμμα λιτό, αλλά «ντυμένο» έξυπνα με την «προίκα» μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας των ελληνικών γραμμάτων θα πραγματοποιηθούν για 22η χρονιά και με φόντο τα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου τα «Πρέσπεια» στις 20 και 21 Αυγούστου.

Εγραφε για τον Νίκο Γκάτσο ο Οδυσσέας Ελύτης: «Ακόμα και στην ιστορία της λογοτεχνίας μας δυσκολεύεται, πιστεύω, να ενταχθεί ο Νίκος Γκάτσος. Τη συνοψίζει όλη, από το πολύ να την έχει αφομοιώσει, πάντοτε όμως περισσεύει κατά τι. Κείνο το λόγο της υπεροχής που μας ενοχλεί, όπως ο αθλητής που αφήνει να τον νικήσουμε, όχι γι' άλλο λόγο αλλ' από απλή γενναιοδωρία [...] Με το Νίκο Γκάτσο συνδέθηκα και συμπορεύτηκα, επειδή κι εκείνος, πίσω από τα χαμόγελα και τις μελωδίες, είχε ακούσει τη φωνή που κηρύττει και στις παραμονές του θανάτου και πάνω από τις καταιγίδες».

Λόρκα, Πασπαλά και Ξαρχάκος

Ο εμπνευστής των «Πρέσπειων», βουλευτής Γιώργος Λιάνης, εξηγεί για το σκεπτικό της φετινής διοργάνωσης: «Δε φανταζόμουν ποτέ ότι 22 χρόνια μετά τη μέρα που εμπνεύστηκα τις ''Πρέσπες'' η κακοδαιμονία της χώρας δε θα είχε προηγούμενο. Οι Ελληνες τώρα ''ταξιδεύουν πάνω στα καρούλια του καιρού με προβιές και με λιθάρια''. Σαν να ζούμε στην εποχή των παγετώνων. Ανάγκη να περάσουμε γρήγορα τις συμπληγάδες. Οι ''Πρέσπες'' προσφέρουν το θαύμα. Οταν σκαρώνουμε τις ''Πρέσπες'', έχουμε πάρε, δώσε με τον Θεό. Θα το εκφράσω ελυτικά: ''Πας γρηγορότερα παντού διά μέσου Πρέσπας''. Ομοίως και ο Γκάτσος. Μας πάει γρηγορότερα παντού. Πήγε την εποχή του. Δορυφορεί το μέλλον. Δε μοιρολογούσε όταν διαβεβαίωνε τον Ξαρχάκο και όλους μας πως ''θα 'ρθει άσπρη μέρα και για μας''. ''Πρέσπες'' λοιπόν στοχαστικές και πνευματικές. ''Πρέσπες'' λιτές. Δυο μόνον εκδηλώσεις και οι δυο αφιερωμένες στο μυστικό και υπέροχο Νίκο Γκάτσο».

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την τιμητική βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο την Παρασκευή 20 Αυγούστου (20.00), στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας. Συμμετέχουν ο ποιητής-καθηγητής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας, Μίμης Σουλιώτης, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, οι ποιητές Γιώργος Χρονάς και Γιάννης Υφαντής. Θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Κοραλία Καράντη και Στέφανος Κυριακίδης, ενώ την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας. Η βραδιά περιλαμβάνει ένα μουσικό ιντερμέδιο με τις Σαβίνα Γιαννάτου και Ευγενία Καρλαύτη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα απαγγελθεί και η «Ωδή στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα» που έγραψε ο Γκάτσος.

Την επόμενη μέρα, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συναυλία στη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου με την Ελλη Πασπαλά να ερμηνεύει σε διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου. Σ' ένα πρόγραμμα με κομμάτια αγαπημένα τα οποία θα «συνοδευτούν» για ακόμη μια χρονιά από χιλιάδες κεριά που θα φωτίσουν τον ουρανό, στη μνήμη -αυτήν τη φορά- του Νίκου Γκάτσου.

ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...