Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Η «Νόρμα» του Μπελλίνι από το Ηρώδειο στην ΕΤ-1

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, η ΕΤ-1 θα μεταδώσει μαγνητοσκοπημένη την περίφημη όπερα του Βιντσέντσο Μπελλίνι Νόρμα, που ανέβηκε το περασμένο καλοκαίρι στο κατάμεστο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Το περίφημο αυτό έργο παρουσιάστηκε με ένα θαυμάσιο καστ καλλιτεχνών και συντελεστών σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου και μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Η όπερα αυτή, από τις σημαντικότερες του Μπελλίνι, πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου το 1831.

Η Νόρμα του Μπελλίνι είναι πρωθιέρεια και μητέρα, εγκαταλειμμένη ερωμένη και εκδικητική αντίπαλος.

Το τέλος της φαντάζει αναπόφευκτο, καρπός ενδόμυχων συναισθηματικών συγκρούσεων, που οφείλονται στο ασυμβίβαστο των όρκων, του καθήκοντος και του απελπισμένου έρωτά της.

Ο θάνατός της συνιστά λιγότερο αυτοτιμωρία και περισσότερο καθαρτήρια λύση συγκρούσεων, που, διαφορετικά, θα έμεναν άλυτες. Το φινάλε αποτελεί μία από τις συγκλονιστικότερες οπερατικές σκηνές, δομημένη γύρω από έξοχη μελωδία.

Η Νόρμα παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θεάτρο Επιδαύρου από την Εθνική Λυρική Σκηνή τον Αύγουστο του 1960, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας.

Η Ελληνίδα ντίβα ανέδειξε τον ρόλο σε μέτρο καταξίωσης για δραματικές υψιφώνους, ενώ η ίδια κέρδισε επάξια τη φήμη της αδιαφιλονίκητης Νόρμας του 20ού αιώνα, με τη μοναδική ερμηνεία της στην άρια «Κάστα Ντίβα» να παραμένει κορυφαία μεταξύ όλων των επομένων.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια ανέλαβε ο Γιώργος Πάτσας, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος και τη διεύθυνση χορωδίας ο Νίκος Βασιλείου. Τους ρόλους ερμηνεύουν o Βαγγέλης Χατζησίμος, o Δημήτρης Καβράκος, η Τσέλια Κοστέα, ο Νίκος Στεφάνου και η Βικτώρια Ντίνα -Μαϊφάτοβα. Τη Νόρμα υποδύεται η Δήμητρα Θεοδοσίου.

Η μαγνητοσκοπημένη παράσταση της όπερας θα προβληθεί από την ΕΤ-1 στην εκπομπή «Μικρή Οθόνη - Μεγάλες Παραστάσεις» την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010, στις 23.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...