Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Διαχρονικές Αξίες, Κομψότητα, Μόδα, Έργα Μικροτεχνίας από τις Συλλογές της Σοφίας Μπαρμπαρέσου, της Λίζας Γραμματικοπούλου-Μούση και της Μαρίνας Τοτόμη

Το όραμα του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνηνα προβάλει στην Ελλάδα τις διακοσμητικές και εφαρμοσμένες τέχνες μετουσιώνεται σε μία πρωτότυπη έκθεση, με έργα από τρεις μοναδικές ελληνικές ιδιωτικές συλλογές.

Η νέα έκθεση απηχεί αξίες διαχρονικές, όπως αυτές αποκρυσταλλώνονται μέσα από συλλεκτικά έργα μικροτεχνίας: η δακτυλήθρα παραπέμπει στη γυναικεία εργατικότητα, το γυναικείο υπόδημα συμβολίζει τη διαχρονική αγάπη για τη μόδα, ενώ το γιαπωνέζικο στολίδι της κώμης υποδηλώνει μια εξωτική παραλλαγή της γυναικείας κομψότητας.

“Θησαυροί” σε μικροσκοπικές διαστάσεις, άμεσα προϊόντα της εποχής που τους δημιούργησε, έργα με εμφανείς κοινωνιολογικές προεκτάσεις, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, σε ευδιάκριτες θεματικές, με στόχο να καταδειχθεί ο πολύπλευρος. Το κοινό θα εκπλαγεί ευχάριστα, μπροστά σε τρεις διακριτές εκφάνσεις των διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών, που αντιπροσωπεύουν την γυναικεία καθημερινή ζωή στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή, μέσα από τις παραδόσεις και τη μόδα.

Τα έργα που παρουσιάζονται - συλλεκτικές δακτυλήθρες, παπουτσάκια-μινιατούρες, εξωτικά κοσμήματα μαλλιών και ενδυμάτων από την Άπω Ανατολή - έχουν συλλεχθεί με αγάπη, καθώς αποτελούν έργα ιδιαίτερα θελκτικά, με κομψές πρωτότυπες φόρμες και πολύχρωμες επιφάνειες. Οι τρεις συλλέκτριες, με πάθος και ενθουσιασμό, αποτελούν για τον θεατή πηγή έμπνευσης, για το μεράκι και την προσωπικότητά τους.

Τα μοναδικά αντικείμενα που έχουν συλλέξει με αγάπη στο πέρασμα του χρόνου, απηχούν αφενός τη γοητεία της συλλεκτικής δραστηριότητας και αφετέρου το πάθος που αυτή εξ’ορισμού προϋποθέτει. Η έκθεση καταδεικνύει με τον πλέον άμεσο τρόπο τη δέσμευση του Μουσείου να λειτουργεί ως δυναμικός φορέας προβολής στο ευρύ κοινό άγνωστων έργων τέχνης, από τον ανεξερεύνητο και ανεξάντλητο πλούτο των πολυάριθμων ελληνικών ιδιωτικών συλλογών.

Οι 460 δακτυλήθρες, τα 135 παπουτσάκια και τα 100 περίτεχνα κτενάκια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και ταυτόχρονα φορείς ενός δεδομένου κοινωνικού γίγνεσθαι, διαφοροποιούνται από τα έργα της «υψηλής» τέχνης, αλλά αποτελούν παράλληλα άμεσους μάρτυρες του υλικού πολιτισμού της εποχής που τα δημιούργησε. Οι μικροσκοπικές διαστάσεις όλων των έργων απηχούν εύγλωττα τον ενθουσιασμό του συλλέκτη για τη μινιατούρα σε ποικίλα μέσα και υλικά.. Εν κατακλείδι, τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν άκρως προσωπικά αντικείμενα για τις συλλέκτριες που τα απέκτησαν και τα συντήρησαν. Η έκθεση φιλοδοξεί να εμφυσήσει στους θεατές τον ίδιο ενθουσιασμό για αυτά.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ  ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ
Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη 11742 Αθήνα
Τηλ. 210 9221044 begin_of_the_skype_highlighting            210 9221044      end_of_the_skype_highlighting, Fax. 210 9237358
Κιν. 6932258073 begin_of_the_skype_highlighting            6932258073      end_of_the_skype_highlighting. Email : pr@lalaounis-jewelrymuseum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...