Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Κινεζικό βάζο αξίας 69 εκατομμύριων δολάριων !

Ένα κινεζικό βάζο με μεγάλη ιστορία, φτιαγμένο μέσα στη δεκαετία του 1740, που βρέθηκε στο "ξεκαθάρισμα" που έγινε στους χώρους κατοικίας σε ένα προάστιο στο Λονδίνο, συγκέντρωσε 43 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή 69 εκατομμύρια δολάρια, στον πλειστηριασμό που έγινε στο Λονδίνο--τίμημα που εκτιμάται πως φθάνει 40 φορές πάνω στην αξία του βάζου.

"Γιά ασιατική τέχνη, έχουμε εδώ ένα ρεκόρ", σχολίασε η κυρία Ελεν Πόρτερ μιλώντας στο Ρόιτερ, του οίκου Μπένμπριτζ στο δυτικό Λονδίνο.

Ο αγοραστής, που τα στοιχεία του δεν είναι γνωστά, κατοικεί όμως στο Πεκίνο, θα πρέπει να καταβάλει κι ένα "εξτρά" 20%, σε φόρους, γιά να αποκτήσει οριστικά το βάζο.

Πράγματι, Κινέζοι αγοραστές πληρώνουν ακριβά ποσά, τελευταία, γιά να αποκτήσουν ωραία αντικείμενα, που ανήκουν στην πολιτιστική τους "κληρονομιά".

Πώς ακριβώς έφθασε, τελικά, στο Λονδίνο το βάζο, ύψους 16 ιντσών, παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο...Υπάρχουν, μόνον, πληροφορίες ότι αυτό έγινε στη διάρκεια της 10ετίας του 1930...

--Τον Οκτώβριο φέτος, στους "Σόθμπι'ς", ένα άλλο κινεζικό βάζο της εποχής της δυναστείας Κουΐνγκ, "έπιασε" κοντά στα 33 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στο Χονγκ Κονγκ παμπάλαια κινεζικά κοσμήματα, άλλα είδη τέχνης και διάφορα 'ρολόγια κατάφεραν να συγκεντρώσουν άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια, συνολικώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...