Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

BEYOND DRESS CODES στη Θεσσαλονίκη

Μετά την μεγάλη της επιτυχία στην Αθήνα, η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει στους εκθεσιακούς χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη τη θεματική έκθεση με τίτλο BEYOND DRESS CODES: Σύγχρονοι Σχεδιαστές διαλέγονται με την Ελληνική Παραδοσιακή Φορεσιά. Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός μόδας Lydia Kamitsis.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έγχρωμα σχέδια ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών και κεφαλόδεσμων του σκιτσογράφου Γήση Παπαγεωργίου από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που αποτελούν την μεγαλύτερη και κατά το δυνατόν πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή των ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών. Η έκθεση, από παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών, μεταβάλλεται σε έκθεση σύγχρονου σχεδίου ρούχων και τα εκθέματα αναμειγνύονται σ’ ένα δημιουργικό cocktail.

Ως ένα είδος «οπτικής βιβλιοθήκης» τα σχέδια αυτά προσφέρουν το έναυσμα σε σύγχρονους δημιουργούς να εμπνευσθούν από την παράδοση και να αναδείξουν τις μέχρι σήμερα επιρροές της. Έτσι, παράλληλα με τα σχέδια ελληνικών ενδυμασιών εκτίθενται δημιουργίες των Jean Paul Gaultier καιJohn Galliano αλλά και των γνωστών ελλήνων σχεδιαστών μόδας Ιωάννη Γκία, Γιώργου Ελευθεριάδη, Σοφίας Κοκοσαλάκη, Θάνου Κυριακίδη, Άγγελου Μπράτη, Δημήτρη Ντάσιου, Ορσαλίας Παρθένη, Deux Hommes, Mastori*Motwary, MiRo σε μια απόπειρα «συνομιλίας» της τοπικής ενδυματολογικής παράδοσης με την σύγχρονη μόδα. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά αναδεικνύεται όχι ως μουσειακό είδος ή ως πεπερασμένο ιστορικό γεγονός αλλά ως πηγή έμπνευσης και ζωντανού ενδιαφέροντος. Επιπλέον η έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εμπλουτίζεται με τις δημιουργίες της Loukia και των σχεδιαστών μόδας από τη Θεσσαλονίκη: Andria, Simeoni και Konstantinos Tsigaros.

Η ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία έχει χάσει την χρηστική της αξία και την κοινωνική επικαιρικότητά της. Η μελέτη της αποτελεί αντικείμενο ιστορικής, εθνολογικής ή κοινωνιολογικής έρευνας. Παρά την υπάρχουσα βιβλιογραφία, η μεγάλη ποικιλία των ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών παραμένει ανεξάντλητη και δικαιολογεί εκτεταμένη έρευνα καθώς δεν υπάρχει πλήρης τυποποίηση.

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση επιδόθηκε επί μία σχεδόν δεκαετία σε ευρύτατη επιτόπου έρευνα και σήμερα είναι σε θέση να παραδώσει στο κοινό τον πρώτο τόμο παραδοσιακών ενδυμασιών από την Μακεδονία ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η έκδοση του δεύτερου τόμου με ενδυμασίες της Θράκης. Το σύνολο του έργου θα περιληφθεί σε δώδεκα τόμους φιλοδοξώντας να παρουσιάσει την κατά το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών από το σύνολο του ελληνικού πολιτισμικού χώρου του 19ου αιώνα. Από τη συνεργασία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με τον Γήση Παπαγεωργίου, που περιλάμβανε επιτόπια έρευνα και ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, έχουν προκύψει μέχρι στιγμής 520 ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα σχέδια ενδυμασιών που καλύπτουν όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας αλλά και τον Πόντο και την Κύπρο. Με την ολοκλήρωση της καταγραφής των παραδοσιακών ενδυμασιών, υπολογίζεται πως τα σχέδια της συλλογής θα ξεπεράσουν τον αριθμό των χιλίων.

Η έκθεση εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται με αφορμή την επικείμενη έκδοση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης για την Ελληνική Παραδοσιακή Ενδυμασία.
Εγκαίνια έκθεσης Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010, 13:00

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Διεύθυνση: Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), Θεσσαλονίκη

Διάρκεια έκθεσης
4 Δεκεμβρίου 2010 – 9 Ιανουαρίου 2011
Ώρες λειτουργίας / Είσοδος
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
www.mmca.org.gr / www.mmcart.blogspot.com
Εγνατία 154, 546 36 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 240002, 2310 281212, F: 2310 281567 E: mmcart@mmca.org.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο: 10.00-18.00 / Τετάρτη : 10.00-22.00, Παρασκευή : 10.00-19.00 / Κυριακή : 11.00-15.00, Δευτέρα κλειστά

Ξεναγήσεις και Εκπαιδευτικά Προγράμματα μετά από συνεννόηση
Xορηγοί Μουσείου: Γ’ Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «Πολιτισμός 2000-2006», Γ’ Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ», HELEXPO-ΔΕΘ, ΑΧΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, Ασφαλιστικός Οργανισμός Νταλιάνη ΕΠΕ / Κaravias associates art/Lloyd’s Coverholder, ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., Ξενοδοχείο Βεργίνα
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...