Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Έκθεση με 13.000 αρχαία νομίσματα

Περισσότερα από 13.000 αρχαία νομίσματα απαρτίζουν τη σπάνια συλλογή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, μέρος της οποίας παρουσιάζεται από τις 24 Νοεμβρίου και για τρεις μήνες.

Η έκθεση «Ιστορίες νομισμάτων - Αφηγήσεις πόλεων», που αποτελείται από τα 160 καλύτερα και σπανιότερα νομίσματα και θα παρουσιάζεται στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου», προσκαλεί τους επισκέπτες σ' ένα γεωγραφικό ταξίδι από τη Θράκη μέχρι τη Μεσοποταμία, καλύπτοντας ένα χρονικό διάστημα από τον 6ο αιώνα π. Χ. αι. μέχρι τον 3ο αιώνα μ. Χ.

Τα νομίσματα της έκθεσης είναι φτιαγμένα από ήλεκτρο (κράμα χρυσού και αργύρου), άργυρο και χαλκό. Οι πληροφορίες που συλλέγουμε από τη μελέτη τους ποικίλλουν, καθώς αντανακλούν την οικονομική ζωή των πόλεων, ενώ οι εικονογραφίες τους εκφράζουν την αυτονομία και την πολιτισμική ταυτότητά τους.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα νομίσματα αφηγούνται», που απευθύνεται σε μαθητές όλων σχεδόν των βαθμίδων, από την Γ' Δημοτικού μέχρι τη Γ' Λυκείου. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν, μεταξύ άλλων, τι κοινό έχουν η γεωγραφία με τη νομισματική, ποια ήταν η Αμαξιτός και τι απεικόνιζαν οι δύο όψεις των αργυρών νομισμάτων που έκοψε το 430 π.Χ. ο βασιλιάς της Θράκης Σπαράδοκος.

Η νομισματική συλλογή του ΙΜΕ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη μικρασιατική συλλογή στον κόσμο και έφτασε στην Ελλάδα το 2007. Αντιπροσωπεύει τις περισσότερες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, από τη Γαλλία και την Αίγυπτο, με έμφαση τη Μικρά Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...