Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τα χρέη κατέβασαν την παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου Ιωαννίνων.

Σε πρωτοφανές τέλμα έχει περιέλθει το δημοτικό θέατρο Ιωαννίνων.

Η προγραμματισμένη για σήμερα πρεμιέρα «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» της παιδικής σκηνής αναβλήθηκε εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.Η κατάσταση στο θέατρο είναι απελπιστική.

Οι εργαζόμενοι στο ΔΗΠΕΘΙ είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες και σε ανύποπτο χρόνο προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Τελικά, μετά από υποσχέσεις του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Νίκου Φάη ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις και άρχισαν να δουλεύουν οργανώνοντας την παράσταση. Ενημέρωσαν όλα τα σχολεία της πόλης και ανακοίνωσαν τη σημερινή πρεμιέρα στο Πνευματικό Κέντρο την οποία επρόκειτο να παρακολουθήσουν οι υπεύθυνοι των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, τα μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, καθώς και τα μαθητικά συμβούλια από τα σχολεία της Ηπείρου.Τελικά η πρεμιέρα αναβλήθηκε.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι μισθοί των υπαλλήλων του θεάτρου που τελικά δεν καταβλήθηκαν και οι οποίοι με τις καθυστερήσεις έφτασαν τα 45.000 ευρώ. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για σκηνικά, ούτε για τα κοστούμια.

Απλήρωτοι είναι και οι δεκαοχτώ ηθοποιοί της παράστασης, όπως και ο σκηνοθέτης. Για να ετοιμαστούν τα σκηνικά χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Με λίγα λόγια στο δημαρχείο γνώριζαν εδώ και τρεις εβδομάδες τουλάχιστον ότι η παράσταση είναι στον αέρα, ειδοποίησαν όμως τους καλεσμένους τους για την αναβολή μία μέρα πριν! Τι να πει κανείς…

Έκτακτο Δ.Σ. την Πέμπτη
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σπύρος Μισθός αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο αύριο Πέμπτη στις τρεις το μεσημέρι. Θα ενημερώσει επίσης για τις τεράστιες δυσκολίες τον Μωυσή Ελισάφ, μέλος της παράταξης Φίλιου στο Δ.Σ..Ο προϋπολογισμός της παράστασης δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ.

Κι όμως ο μεγαλύτερος δήμος της βορειοδυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να τον χρηματοδοτήσει. Αισιοδοξία δεν υπάρχει από κανέναν και στο θέατρο υπάρχει βάσιμη ανησυχία για ακύρωση της παράστασης την οποία αναμενόταν να παρακολουθήσουν 1800 παιδιά από τα Γιάννενα. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και σχολεία από την υπόλοιπη Ήπειρο μέχρι τη Λευκάδα. Από το εισιτήριο των έξι ευρώ της παράστασης, το θέατρο θα είχε έσοδα που θα έφταναν τις 12.000 ευρώ. Ούτε φυσικά αυτά τα χρήματα μπορεί να υπολογίζει κανείς όσο η παράσταση δεν γίνεται.

Ούτε ασφαλιστική ενημερότητα
Πώς όμως φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο. Ναι μεν η επιχορήγηση του υπουργείου είναι μειωμένη, αλλά το δημοτικό θέατρο Ιωαννίνων δεν μπορεί να λάβει τη δόση επειδή δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα!

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι μισθοί των τελευταίων μηνών, ούτε οι απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές. Από τις 20 Σεπτεμβρίου γίνονται πρόβες με τους ηθοποιούς και το σκηνοθέτη. Δεν ξέρουν όμως αν θα κάνουν την παράστασή τους, ενώ ανησυχούν για το αν θα πάρουν ποτέ τα χρήματά από την τρίμηνη σύμβαση που έχουν υπογράψει.

Το θέατρο χρωστάει επίσης σε παλιότερους συνεργάτες, σε προμηθευτές, σε ηθοποιούς. Κι όμως ο δήμαρχος δήλωνε πριν λίγες μέρες στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» ότι ο δήμος έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό.

Οι… τεχνικοί λόγοι
Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί η διεύθυνση του θεάτρου δεν ανακοινώνει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο οργανισμός. Η πολιτική ηγεσία του δήμου προφανώς και κρατάει μυστικό το φιάσκο γιατί είναι σοβαρά εκτεθειμένη. Ο διευθυντής όμως γιατί περιμένει να φτάσει η τελευταία στιγμή και να επικαλεστεί «τεχνικούς λόγους» για την αναβολή; Είπαμε, να προστατεύονται οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει να προστατευθεί το θέατρο.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
Αναρτήθηκε από epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...