Της Χάρης Ποντίδα
Τα Πάθη έχουν εδώ και χρόνια τη θέση τους στα ράφια των δισκοπωλείων. Και προτού εμφανισθεί ξανά στο Ελλήνων Πάσχα ο ρέκορντμαν στο είδος, δισκογραφικώς, Πέτρος Γαϊτάνος- επανέρχεται με πενταπλή κασετίνα διάρκειας έξι ωρών, με τον λόγο των Ευαγγελίων στη δημοτική-, η ενασχόληση δημιουργών και τραγουδιστών με τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας έχει πλούσιο ιστορικό, ενίοτε με αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα. Ύμνοι έχουν δισκογραφηθεί σε πάμπολλες εκδόσεις: από τις πρωτοπόρους άμπιεντ «Ραψωδίες» (1986) του Βαγγέλη Παπαθανασίου με την Ειρήνη Παπά ώς την «εισβολή» του Σταμάτη Γονίδη. «Όταν μου το πρότεινε ο ψάλτης Γιώργος Δεμελής τού είπα: “Μα δεν είμαι ψάλτης”. Και μου απάντησε: “Ναι, αλλά είσαι βυζαντινός τραγουδιστής και στους ψαλτάδες μάς αρέσει να σε ακούμε”», όπως λέει ο Στ. Γονίδης στα «ΝΕΑ» για το CD «Προσδοκώ Ανάστασιν».
Ο Βασίλης Χατζηνικολάου, μουσικός και ψάλτης στον Άγιο Ανδρέα Πετραλώνων, δούλεψε επί χρόνια τους βυζαντινούς ύμνους και παρέδωσε το άλμπουμ «Τα μπλουζ της ψυχής μου- Βυζαντινά ακούσματα στον 21ο αιώνα» (με τον Βασίλη Σαλέα στο κλαρίνο, τον Σωκράτη Σινόπουλο στη λύρα και ξένες χορωδίες σε αραβικά και αγγλικά). Διασκευάζει ως και το «Κύριε των Δυνάμεων» και το «Χριστός Ανέστη» με την τόλμη και τη φαντασία ενός μουσικού που έχει ζήσει χρόνια στον Καναδά κι έχει αγαπήσει τα μπλουζ.
«Η παράδοση δεν πρέπει να είναι στατική» λέει. «Τέτοιοι δίσκοι δεν είναι φτιαγμένοι για να ακουστούν στην εκκλησία. Καταλαβαίνω όσους έχουν αντιρρήσεις, αλλά γιατί να μην έχει κανείς το δικαίωμα να “πειράξει” αυτούς του ύμνους; Όταν αποφασίσεις όμως να τους ακουμπήσεις- που όντως δεν είναι εύκολοπρέπει να το κάνεις με τόλμη, να τους εκτινάξεις σε κάτι εντελώς διαφορετικό».
«Αριστουργήματα λόγου και μουσικής της βυζαντινής παράδοσης» χαρακτηρίζει τα εγκώμια της Μεγάλης Εβδομάδας ο πιανίστας και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος. Παρ΄ ότι έχει δυτική μουσική παιδεία, μελέτησε και εμπνεύστηκε από τα βυζαντινά εγκώμια για τον δίσκο του «Αkroasis» (2003) που κυκλοφόρησε από τη διεθνούς φήμης δισκογραφική εταιρεία ΕCΜ. «Στην πραγματικότητα πρόκειται πλέον για νέα μουσική» παραδέχεται. ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΘΑΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!