«Προμηθέας Δεσμώτης» θα γίνει ο διεθνούς φήμης τενόρος Μάριος Φραγκουλης την ερχόμενη Κυριακή στους Δελφούς.
Ο πρεσβευτής Ειρήνης και Πολιτισμού Μάριος Φραγκούλης ηγείται ενός σχήματος στο οποίο συμμετέχει πλήθος σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών και θα αναμετρηθεί ταυτόχρονα με τον λόγο του Αισχύλου στη μετάφραση του Γιάννη Γρυπάρη, όπως ακριβώς πριν 80 χρόνια, καθώς και σε αποσπάσματα από το Πνευματικό Eμβατήριο του Μίκη Θεοδωράκη.
Για την ιστορία, έχει παίξει τον πρώτο ρόλο τρεις φορές σε παραστάσεις αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο και στο εξωτερικό.
Αυτός ο ξεχωριστός «Προμηθέας Δεσμώτης» θα συνδυάσει τον πάντα επίκαιρο λόγο του Αισχύλου με το «Πνευματικό Εμβατήριο» του Αγγελου Σικελιανού και την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη σε μια ενιαία ορατοριακή σύνθεση, με την αυθεντική και για πρώτη φορά ολοκληρωμένη μουσική των Κωνσταντίνου Ψάχου, Μίκη Θεοδωράκη, Εύας Σικελιανού.
Τους ρόλους στο έργο θα ερμηνεύσουν η Αννα Κουτσαφτίκη (Ιώ), η Χριστιάννα Ματζουράνη (κορυφαία), ο Αρης Παπαδημητρίου (Ερμής) και άλλοι νέοι ηθοποιοί και τραγουδιστές, όπως ο Γιώργος Περρής. Η Αντιγόνη Βαλάκου θα ανοίξει με τη φωνή της την εκδήλωση με στίχους από τη «Θεογονία» του Ησιόδου και ο Αποστόλης Τότσικας σε ρόλο-έκπληξη θα κλείσει την εκδήλωση αποδίδοντας αποσπάσματα από την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη.
Αλλη μία όμως έκπληξη περιμένει τους θεατές: η διεθνούς φήμης σοπράνο Τζένη Δριβάλα θα αποδώσει τα άγνωστα μέχρι σήμερα μέλη της Εύας Σικελιανού, γραμμένα για τον «Προμηθέα Λυόμενο».
Η παράσταση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με αφορμή τη διπλή επέτειο των Δελφικών Εορτών του 1930, που άνοιξαν τον δρόμο για τη σύγχρονη αναβίωση του αρχαίου δράματος παγκόσμια, αλλά και με αφορμή τα δέκα χρόνια από την πρώτη συμφωνία ελληνοτουρκικής φιλίας, το καλοκαίρι του 2000 στην Εφεσο, μεταξύ του τότε υπ. Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του Ερτογάν. Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» θα εγκαινιάσει -στις 7 Ιουλίου 2010- το αρχαίο ελληνικό θέατρο της Περγάμου, όπου θα ακουστεί ο αρχαίος ελληνικός λόγος έπειτα από δυόμισι χιλιάδες χρόνια.
ΤΕΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!