Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Μπρέγκοβιτς στο Ηρώδειο εκτός Φεστιβάλ

O διάσημος τενόρος Ρομπέρτο Αλάνια, οι συνθέτες Γκόραν Μπρέγκοβιτς και Μισέλ Λεγκράν, ο Αντρέα Μποτσέλ ι, η Αγνή Μπάλτσα , η Λυρική με «Αΐντα», γκαλά χορού αφιερωμένο στον Νουρέγεφ και αρκετό ελληνικό θέατρο βρίσκονται στη λίστα των εκδηλώσεων που θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο εκτός Ελληνικού Φεστιβάλ. Συνολικά 15 αιτήματα ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από τα 32 που είχαν κατατεθεί για όλον τον Σεπτέμβριο και κάποιες ημέρες στα τέλη Ιουλίου και αρχές Οκτωβρίου.

Βάσει της επιλογής που έγινε όμως απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους ονόματα όπως της υψιφώνου Τζέσι Νόρμαν, του διάσημου συνθέτη Σιγκέρου Ουμεμπαγιάσι (των ταινιών «2046» και «Ιπτάμενα στιλέτα»), των ιαπώνων τυμπανιστών ΤΑΟ (αν και εδώ υπήρχε πρόβλημα υψηλής έντασης του ήχου), της Πορτογαλίδας Ντούλ τσε Πόντες σε ένα αφιέρωμα στον Μορικόνε, της ισπανίδας ερμηνεύτριας Λουθ Κασάλ αλλά και της Τουρκάλας Σεζάν Ακσο ύ που τραγουδάει και Θεοδωράκη, Χατζιδάκι και Μικρούτσικο. Μήπως τελικά το απορριφθέν «πρόγραμμα» είναι καλύτερο από το εγκεκριμένο; Η επιτροπή όμως που εισηγήθηκε τις εκδηλώσεις αποτελούμενη από επιστήμονες (αρχαιολόγους) και καλλιτέχνες έτσι έκρινε προτιμώντας ίσως την πεπατημένη.

Πέραν αυτών καταστρατηγείται η περυσινή απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για την περιορισμένη παραχώρηση του Ηρωδείου μόνο στο Ελληνικό Φεστιβάλ για λόγους προστασίας του μνημείου, το οποίο είναι εξαιρετικά καταπονημένο από τους αιώνες που μετρούν επάνω του αλλά και από τη συχνή χρήση του τα τελευταία 50 χρόνια. Η ανάγκη τόνωσης της τουριστικής κίνησης και η οικονομική κρίση υποβάλλουν ακόμη και τα μνημεία σε θυσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...