Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Replica στο Φεστιβάλ Αθηνών από τον Τζόνα Μπόκαερ

Ο Τζόνα Μπόκαερ, πολυβραβευμένος νέος χορογράφος και media artist, παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Αθηνών την νέα του καλλιτεχνική δουλειά, Replica. Συναντάται επί σκηνής με την ανερχόμενη χορεύτρια και χορογράφο Τζούντιθ Σάντσεζ Ρουίζ και τον πρωτοπόρο εικαστικό Ντάνιελ Άρσαμ, σε ένα θέαμα που παίζει με τις προσλαμβάνουσες του θεατή καθώς συνδυάζει χορό, εικαστικό περιβάλλον και new media, δημιουργώντας μία κατάσταση σχεδόν παραισθητική. Με τη βοήθεια των υπερσύγχρονων τεχνολογικών μέσων, το κοινό χάνεται ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση, ανάμεσα στην αντίληψη και τη διαίσθηση, ανάμεσα στη μνήμη και την εμπειρία, βιώνοντας μία μοναδική εμπειρία που η κριτική χαρακτήρισε ως «μαγικό ταξίδι».
Ένας μεγάλος λευκός κύβος δεσπόζει στη σκηνή, ανάμεσα στους χορευτές και το κοινό. Ο Τζόνα Μπόκαερ και η Τζούντιθ Σάντσεζ Ρουίζ -με αξιομνημόνευτη μεταξύ τους χημεία, που δεν πέρασε απαρατήρητη από την κριτική- καθορίζονται και περιορίζονται από το σκηνικό. Παράλληλα με αυτούς, «χορεύουν» στους τοίχους οι ασπρόμαυρες βιντεοσκοπημένες προβολές τους, δίνοντας την εντύπωση ότι ο καθένας τους χορεύει με τον εαυτό του ή με τη σκιά του. Σ’ αυτό το παιχνίδι μεταξύ παράστασης και αναπαράστασης, ο θεατής αδυνατεί να ξεχωρίσει την πραγματική διάσταση από την εικονική. Μοιάζει σαν οι χορευτές να χάνονται ανάμεσα στις διαστάσεις και εγκλωβίζονται μέσα ή και έξω από τον λευκό κύβο, που είναι μία ευθεία αναφορά στους λευκούς και απρόσωπους τοίχους των μουσείων, στους οποίους εγκλωβίζεται η τέχνη. Δεν είναι τυχαίο ότι η παράσταση έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο New Museum της Νέας Υόρκης και στο New Museum της Μασσαλίας. Καθώς οι προβολές και ο φωτισμός παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία και την επέκταση του θεατρικού χώρου, οι χορευτές εξερευνούν σωματικά και με ιδιαίτερη μαεστρία ζητήματα κίνησης, μνήμης και αμνησίας, αφήνοντας πίσω τους τα συντρίμμια και ερείπια των απωλειών τους, τα κομμάτια του κύβου που σιγά σιγά καταστρέφεται.
Στην παράσταση γίνεται χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνικών μέσων και υπάρχουν επιρροές από τη μέθοδο EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), που χρησιμοποιείται στην ψυχοθεραπεία για την επούλωση έντονων ψυχικών τραυμάτων. Η μέθοδος βασίζεται στην κίνηση των οφθαλμών για να δημιουργήσει ένα ψυχικό τοπίο, όπου ο ασθενής μπορεί να συνενώσει την φαντασία με την πραγματικότητα και να επαναφέρει στη μνήμη του τις τραυματικές καταστάσεις του παρελθόντος που τον καθηλώνουν.
Οι συντελεστές
Ο Τζόνα Μπόκαερ, πολυβραβευμένος χορογράφος και media artist, ήταν ο νεαρότερος χορευτής που συνεργάστηκε ποτέ με την Merce Cunningham Dance Company, σε ηλικία 18 ετών. Ως χορευτής, έχει συνεργαστεί με κάποια από τα σημαντικότερα ονόματα του χορού, όπως οι John Jasperse, David Gordon, Deborah Hay, Tino Sehgal κ.α.. Ο δραστήριος νεαρός αμερικανός καλλιτέχνης, εκτός από σπουδές χορού, σπούδασε και Visual & Media Studies, τέχνες που συνδυάζει κατ’ εξακολούθηση στο έργο του. Έχει κερδίσει πολλά σημαντικά βραβεία και υποτροφίες, μεταξύ των οποίων το  Βραβείο Bessie για το Χορό και τις Παραστατικές Τέχνες στη Νέα Υόρκη(δύο φορές), το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Βραβείο Joan Kirnsner και το Βραβείο Αποφοίτων της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας (UNCSA).  Η πλούσια χορευτική και χορογραφική του δουλειά έχει παρουσιαστεί σε σκηνές εντός και εκτός Η.Π.Α. Το 2002, μαζί με άλλους νεαρούς δημιουργούς ίδρυσε στο Μπρούκλιν το Chez Bushwick, έναν δραστήριο οργανισμό που αγκαλιάζει τους νέους καλλιτέχνες και προωθεί το έργο τους, δημιουργώντας μία νέα πραγματικότητα στο αμερικανικό χορευτικό πεδίο. Ο οργανισμός βραβεύτηκε φέτος για το έργο και την προσφορά του από την πόλη της Νέας Υόρκης. Το 2007 ξεκίνησε μια σειρά συνεργασιών ως χορογράφος με τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ουίλσον. Το 2008-2009 ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που βραβεύτηκε ποτέ ως Young Leader of the French American Foundation.
Η Τζούντιθ Σάντσεζ Ρουίζ διακρίθηκε ως χορεύτρια σε σημαντικά σχήματα σε Κούβα, Η.Π.Α., Ευρώπη και Λατινική Αμερική, μεταξύ των οποίων και η Trisha Brown Dance Company. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κούβα, βραβεύτηκε το 2008 με το βραβείο Mujeres Destacadas (Ξεχωριστές Γυναίκες) στην Ισπανία και ξεχώρισε ως μία από τους 25 καλύτερους χορευτές του 2010 από το Dance Magazine. Ως χορογράφος έχει δημιουργήσει πολυάριθμες παραστάσεις και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Dafnis Prieto, Henry Threadgill and Jonathan Crammer. Παράλληλα, έχει αναπτύξει δραστηριότητα στον τομέα του video art, σε συνεργασία με τον visual artist Burt Barr. Χορογραφική της δουλειά παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, όπου έλαβε διθυραμβικές κριτικές.
Ο νεαρός εικαστικός καλλιτέχνης Ντάνιελ Άρσαμ είναι γνωστός για τη δουλειά του που συνδυάζει τέχνη, αρχιτεκτονική και σκηνογραφία και εξετάζει διαρκώς τις προοπτικές επέκτασης και αξιοποίησης του αρχιτεκτονικού χώρου. Ο Άρσαμ στα έργα του σκίζει ή γκρεμίζει τοίχους και παίζει με τη χρήση των υλικών σε κοινά αρχιτεκτονικά οικοδομήματα. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται σταθερά με την Cunningham Dance Company και έχει συνεργαστεί με σημαντικές ομάδες και καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι Adrienne Arsht Center for the Performing Arts, Hedi Slimane, Robert Wilson, Jonah Bokaer, Friends With You
και Snarkitecture. Συνεργάζεται επίσης, για την έκθεση των έργων του, με τις Galerie Emmanuel Perrotin Paris στο Μαϊάμι και την Ron Mandos Gallery στο Άμστερνταμ και Ρότερνταμ. Το French Centre National des arts plastiques εξέδωσε το 2008 μονογραφία του.
Το Replica ήταν παραγγελία του Cultural Program of the National Academy of Sciences (CPNAS) στην Ουάσιγκτον, με την υποστήριξη του Harman Center. Υποστηρίζεται επιπλέον από: Lower Manhattan Cultural Council, Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης της Βαλένθια, The New Museum, Musée Carre d’Art, USArtists International, ένα πρόγραμμα του Mid Atlantic Arts Foundation σε σύμπραξη με το National Endowment for the Arts, το Ίδρυμα Andrew W. Mellon, και το Trust for Mutual Understanding.
Τιμές εισιτηρίων
20 €
10 € (φοιτητικό)
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 [Ε]
8 και 9 Ιουλίου
Ώρα έναρξης: 20.00
Τζόνα Μπόκαερ – Τζούντιθ Σάντσες Ρούιζ – Ντάνιελ Άρσαμ
Replica
Σχεδιασμός εικαστικού περιβάλλοντος Daniel Arsham
Χορογραφία – Εκτέλεση και σχεδιασμός πολυμέσων Jonah Bokaer
Χορογραφία και εκτέλεση Judith Sánchez Ruíz
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση ARP/Alexis Georgopoulos
Βίντεο μοντάζ (video editing) Nicoletta Massignani
Υπεύθυνος παραγωγής Edward Rice
Δραματουργική υποστήριξη Seth Harrison & Ariane Lourie Harrison, Harrison Studio New York

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...