Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Οιδίπους Τύραννος στην Επίδαυρο

Το εμβληματικό έργο του Σοφοκλή, «Οιδίπους Τύραννος» επιστρέφει για μια ακόμη φορά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με ένα δημοφιλές ζευγάρι πρωταγωνιστών: ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Οιδίπους) και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Ιοκάστη), υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Σπύρου Ευαγγελάτου θα εμφανιστούν σε μια παράσταση που αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού. Το έργο παρουσιάζεται στον υποβλητικό χώρο της Επιδαύρου στις 9 και 10 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε θέατρα και Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.
Ο Σπύρος Ευαγγελάτος ως σκηνοθέτης έχει διανύσει σημαντική και μακρά διαδρομή στο αρχαίο δράμα, κι έχει ανεβάσει με το «Αμφιθέατρο» αρκετές σημαντικές παραγωγές. Σήμα κατατεθέν του είναι ο απόλυτος σεβασμός στο πνεύμα των αρχαίων κειμένων, καθώς αποφεύγει συνειδητά τις άσκοπες υπερμοντέρνες ή μεταμοντέρνες αναγνώσεις. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο θα πλαισιώσει ο θίασος 14 ηθοποιών, ενώ η μετάφραση είναι του Κ.Χ. Μύρη, τα σκηνικά-κοστούμια του Γιώργου Πάτσα και η μουσική του Γιάννη Αναστασόπουλου.
Ο «Οιδίπους Τύραννος» αντανακλά το πνεύμα του δυτικού πολιτισμού, την αέναη αναζήτηση του ανθρώπου για γνώση αλλά την αναμέτρησή του με μεταφυσικές δυνάμεις που τον ξεπερνούν.
Στο μύθο του έργου ο Λάιος, βασιλιάς της Θήβας, είχε πάρει χρησμό πως το παιδί που θα γεννηθεί από τη σύζυγό του Ιοκάστη, θα σκοτώσει τον πατέρα του και θα παντρευτεί τη μητέρα του. Έτσι, όταν ο γιος τους γεννήθηκε, τρύπησαν τα πόδια του και τον παρέδωσαν σ' έναν υπηρέτη του παλατιού (βοσκό) για να τον αφήσει έκθετο στον Κιθαιρώνα. Αυτός έσωσε το βρέφος και το έδωσε σε άλλο βοσκό, που το παρέδωσε στον αφέντη του, τον βασιλιά της Κορίνθου.
Όταν ο Οιδίπους μεγάλωσε, αμφιβάλλοντας για την καταγωγή του, πήγε στο μαντείο των Δελφών, όπου πληροφορήθηκε πως υπήρχε χρησμός, σύμφωνα με τον οποίο έμελλε να σκοτώσει τον πατέρα του και να παντρευτεί τη μητέρα του. Θέλοντας να αποφύγει την πραγματοποίηση του φοβερού αυτού χρησμού, δεν επέστρεψε στην Κόρινθο και σε εκείνους που θεωρούσε γονείς του. Στο δρόμο του όμως συνάντησε τον Λάιο και αμυνόμενος τον σκότωσε αγνοώντας πως είναι πατέρας του.
Όταν έφτασε στη Θήβα, έλυσε το αίνιγμα της Σφίγγας και κέρδισε την βασιλεία της πόλης, παίρνοντας την Ιοκάστη γυναίκα του και αποκτώντας μαζί της τέσσερα παιδιά. Στην πόλη όμως εμφανίστηκε λοιμός και οι οιωνοί υποδεικνύουν ως υπεύθυνο για το μίασμα τον δολοφόνο του Λαϊου.
Παίζουν οι: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Αρβανίτης, Μάνος Βακούσης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Νικόλας Παπαγιάννης, Κώστας Ανταλόπουλος, Σωτήρης Τσακομίδης. Χορός: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Νικόλας Παπαγιάννης, Δημήτρης Παπανικολάου, Λευτέρης Πολυχρόνης, Βασίλης Πουλάκος, Βαγγέλης Ψωμάς, Τίνα Αλεξοπούλου, Μαρία Πανίδου, Έλενα Χατζηαυξέντη, Κώστας Ανταλόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Σωτήρης Τσακομίδης.
Πληροφορίες : «Οιδίπους Τύραννος», 9 και 10 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ώρα έναρξης: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 50 ευρώ(Διακεκριμένη),40 ευρώ(Ζώνη Α’), 30 ευρώ (Ζώνη Β’), 20 ευρώ (Άνω διάζωμα), 15 ευρώ (Μειωμένο), 10 ευρώ (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...