Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Δύο μουσεία άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό

Ανοιχτά για το κοινό είναι πλέον το Βυζαντινό Μουσείο Χίου και το μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης.

Το Βυζαντινό Μουσείο Χίου στεγάζεται στο Τέμενος Μετζητιέ, διατηρητέο κτήριο των μέσων του 19ου αιώνα, στο οποίο στεγάστηκαν οι αρχαιολογικές συλλογές του νησιού, μετά την απελευθέρωση.

Από το 1980 που περιήλθε στην αρμοδιότητα της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, λειτούργησε ως Βυζαντινό Μουσείο Χίου. Την τελευταία τετραετία, παρέμεινε κλειστό εξαιτίας των εργασιών επισκευής και εκσυγχρονισμού του, που εκτελέσθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Γ΄ Κ.Π.Σ. και του Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου.

Συγχρόνως οργανώθηκε η μόνιμη αρχαιολογική έκθεση του Μουσείου.

Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από Τρίτη ώς και Κυριακή κατά τις ώρες 8:30 π.μ. - 14:30 μ.μ.

Η ανέγερση και η έκθεση αρχαιοτήτων στο Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης έγιναν στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και συγκεκριμένα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Οι ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης και του Μουσείου του είναι 08.30 - 15.00 καθημερινά, εκτός Δευτέρας, και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη του 2ου αι. μ.Χ. και αποτέλεσε μέχρι τον 5ο αιώνα το διοικητικό κέντρο της πόλης.

Η αποκάλυψή της έγινε με τις ανασκαφές του 1962, ενώ οι εργασίες ανάδειξής της ξεκίνησαν το 1989 και δημιούργησαν έναν σημαντικό επισκέψιμο χώρο στην καρδιά της πόλης.

Στο Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές του χώρου. Μέσα από την έκθεση του Μουσείου παρουσιάζεται η ιστορία τόσο της Αγοράς, όσο και της πόλης της Θεσσαλονίκης διαχρονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...