Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Mahler Chamber Orchestra

Δύο από τα πιο πολυσυζητημένα ανερχόμενα αστέρια της μουσικής, ο Έλληνας μαέστρος Κωνσταντίνος Καρύδης και ο Τούρκος δεξιοτέχνης Φαζίλ Σάυ συμπράττουν φέτος το καλοκαίρι με την πολυεθνική Ορχήστρα Δωματίου Μάλερ, σε μια συναυλία που «συνενώνει» Ανατολή και Δύση,  στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ [Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης], στις 14 Ιουλίου Ώρα έναρξης: 21.30

Υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Καρύδη, η Ορχήστρα Δωματίου Μάλερ ερμηνεύει το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3  και τη Συμφωνία αρ. 7 του Μπετόβεν. Ακολουθεί το«In Memoriam» του Περικλή Κούκου, έργο για σόλο βιολί και ορχήστρα εγχόρδων αφιερωμένο στη μνήμη του  Γ.Α. Παπαϊωάννου, του συνθέτη και δασκάλου που σημάδεψε την νεότερη μουσική ιστορία της Ελλάδας. Η συναυλία ολοκληρώνεται με το Δρόμο του μεταξιού του Φαζίλ Σάυ, που εμφανίζεται αυτή τη φορά όχι μόνο σα σολίστ, αλλά και ως συνθέτης. Ο δρόμος του μεταξιού, το δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα που υπογράφει ο Σάυ πρωτοπαρουσιάστηκε το 1996 στη Βοστώνη. Το έργο, που συνέθεσε το 1994, αποτυπώνει τις εικόνες ενός ταξιδιού στον θρυλικό Δρόμο του Μεταξιού, από το Θιβέτ μέσω της Ινδίας και της Μεσοποταμίας στην Μικρά Ασία.
Η Ορχήστρα Δωματίου Μάλερ είναι ένα σύνολο μοναδικό χάρη στην ασυνήθιστη δομή, τη διεθνή φυσιογνωμία και την εξαιρετική της ποιότητα. Η οργάνωση και η μέθοδος λειτουργίας της την καθιστούν υπόδειγμα για το μέλλον του ευρωπαϊκού ορχηστρικού τοπίου. Η MCO αποτελείται από περίπου 40 μουσικούς 20 διαφορετικών εθνικοτήτων, είναι ανεξάρτητη από εξωτερικούς χορηγούς και ερμηνεύει το οπερατικό και συναυλιακό ρεπερτόριό της σε πόλεις και φεστιβάλ ανά τον κόσμο, από τον Βόρειο Πόλο ως την Ερυθρά Θάλασσα. Η Ορχήστρα ιδρύθηκε το 1997 από τους ίδιους τους μουσικούς και τον Κλάουντιο Αμπάντο. Η συνεργασία αυτή έχει έκτοτε δοκιμαστεί σε μια σειρά από χώρους-ορόσημα της ευρωπαϊκής μουσικής ζωής.Ο Ντάνιελ Χάρντινγκ ανέλαβε κεντρικό ρόλο στην Ορχήστρα το 1998, όταν, σε ηλικία 22 ετών, έγινε ο πρώτος προσκεκλημένος αρχιμουσικός της. Το 2003 επελέγη στη θέση του μουσικού διευθυντή της και το 2008 ανέλαβε βασικός αρχιμουσικός της, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα. Ο Χάρντινγκ διευθύνει περίπου το ένα τέταρτο των ετήσιων εμφανίσεων της Ορχήστρας. Μαζί έχουν ερμηνεύσει τα σημαντικότερα έργα της Κλασικής εποχής, μεταξύ των οποίων τις σπουδαιότερες όπερες του Μότσαρτ και τις συμφωνίες του Μπετόβεν. Ωστόσο, εδώ και καιρό, κεντρικός άξονας της συλλογικής τους δραστηριότητας είναι το ρομαντικό ρεπερτόριο: ο τρόπος προσέγγισής τους χαρακτηρίζεται από ζωτικότητα και πλούτο χρωματικό κι εκφραστικό, ποιότητες έντονα επηρεασμένες από το πνεύμα της μουσικής δωματίου.
Ο Φαζίλ Σάυ γεννήθηκε το 1970 στην Άγκυρα, σπούδασε πιάνο και σύνθεση και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Σούμαν και στο Ωδείο του Βερολίνου. Το 1994 κέρδισε στο Young Concert Artists International Auditions. Είναι τακτικός συνεργάτης στις μεγαλύτερες ορχήστρες κι έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και σε όλες τις μεγάλες αίθουσες συναυλιών.  Το πάθος του για την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό τον οδήγησε στην ίδρυση του κουαρτέτου «Worldjazz» με τον Τούρκο βιρτουόζο στο νέι Kudsi Ergüner. Στις συνθέσεις του περιλαμβάνονται τα έργα: Black Hymns, Κοντσέρτο για πιάνο & βιολί, 2ο Κοντσέρτο για πιάνο Silk Road, Nazim, Κοντσέρτο για πιάνο Αρ.3, Requiem, 4ο Κοντσέρτο για πιάνο, εξαιρετικά δεξιοτεχνικές διασκευές για πιάνο & ορχήστρα, Μπαλέτο, Inside Serail, σκίτσο ορχηστρικού έργου.Έγινε μόνιμος καλλιτέχνης της Radio France, του Φεστιβάλ Βρέμης και του Konzerthaus (Ντόρτμουντ). Έχει ηχογραφήσει Μότσαρτ, Γκέρσουιν, Μπαχ, Στραβίνσκυ (στη διασκευή του ιδίου της Ιεροτελεστίας της Άνοιξης για 4 χέρια, ο Σαυ παίζει και τα 2 μέρη!), κ.ά. Για την ηχογράφηση αυτή έχει αποσπάσει αναρίθμητες διεθνείς διακρίσεις. Τέλος, έχει συνθέσει μουσική για τουρκικές και ιαπωνικές ταινίες.                            
Ο Κωνσταντίνος Καρύδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και αφού σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη διεύθυνση ορχήστρας με τον Hermann Michael στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Μονάχου. Οι πρώτες του επαγγελματικές συνεργασίες ήταν με το Theater am Gärtnerplatz του Μονάχου και την Κρατική Όπερα της Στουτγάρδης, ενώ έχει εμφανιστεί ως προσκεκλημένος στην Κρατική Όπερα του Βερολίνου, την Όπερα της Λυόν, τη Γερμανική Όπερα του Ρήνου, την Εθνική Λυρική Σκηνή κ.ά. Διευθύνει τακτικά στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, την Ολλανδική Όπερα του Άμστερνταμ και την Όπερα της Φραγκφούρτης. Την καλλιτεχνική περίοδο 2009-2010 δίνει συναυλίες με τη Museumsorchester της Φραγκφούρτης, τη Φιλαρμονική του Ισραήλ, την Ορχήστρα Δωματίου Μάλερ, την Τόνχαλλε της Ζυρίχης, τη Συμφωνική Ορχήστρα WDR της Κολωνίας και τη Φιλαρμονική της Σκάλας του Μιλάνου, ενώ τον Ιούνιο του 2010 έκανε το ντεμπούτο του στη Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν. 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 
€30 (Διακεκριμένη Ζώνη)
€20 (Α' Ζώνη)
€15 (Β' Ζώνη)
€10 (Γ' Ζώνη)
€5 (Φοιτητικά, ΑΜΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...