Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την περίοδο 2010 - 2011

Το νέο του πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την καλλιτεχνική περίοδο 2010 – 2011 παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον πρόεδρό του Ιωάννη Μάνο. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής τον Μάρτιο του 2011.
Σε μια περίοδο κοινωνικής, οικονομικής και ηθικής κρίσης ο Πολιτισμός είναι ένα ισχυρό αντίβαρο, ένα σημείο αναφοράς, προβληματισμού, υποκίνησης και κοινωνικής συσπείρωσης, τόνισε ο κ. Μάνος
Συμπλήρωσε πως μετά τη δραστική μείωση της κρατικής επιδότησης, το Μέγαρο θα αναπτύξει τους ίδιους πόρους, που συνίστανται στη συνεδριακή του δραστηριότητα, την προσέλκυση νέων ακροατηρίων στα προγράμματά του, καθώς και τη στήριξη των χορηγών.
Σχετικά με το ζήτημα των χορηγιών, ο πρόεδρος του Μεγάρου ανακοίνωσε ότι οι χορηγίες της επομένης περιόδου είναι υψηλότερες από εκείνες των τελευταίων δύο ετών.
Παράλληλα, ο κ. Μάνος ανέπτυξε τους δύο μεγάλους στόχους του Μεγάρου για το μέλλον: το άνοιγμα στην πόλη και το άνοιγμα στον κόσμο.  Άνοιγμα στην πόλη δεν είναι μόνο το άνοιγμα των κήπων του Μεγάρου και η προσέλκυση χιλιάδων συμπολιτών στα προγράμματα του Μεγάρου. Θα είναι στο μέλλον και η «έξοδος» του Μεγάρου «εκτός των τειχών του» προς την πόλη με εκδηλώσεις και συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς.
Άνοιγμα στον κόσμο σημαίνει διεθνείς συνεργασίες, όπως η συμφωνία με τη Σκάλα του Μιλάνου και με άλλους στο μέλλον πολιτιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού. 
Συνοπτική, ανά σειρές και θεματικούς κύκλους, το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών περιλαμβάνει  τις παρακάτω εκδηλώσεις:
  • Ο Κύκλος Μεγάλες Ορχήστρες - Μεγάλοι Μαέστροι φιλοξενεί στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης μερικές από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές ορχήστρες υπό τη διεύθυνση σπουδαίων αρχιμουσικών: Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης υπό τη διεύθυνση του Ζωρζ Πρετρ (24, 25/11/10), η Συμφωνική Ορχήστρα Μαριίνσκυ της Αγίας Πετρούπολης με τον Βαλέρυ Γκεργκίεφ (8, 9/12/10), η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό τον Ντάνιελ Χάρντινγκ (12, 13/2/11) και η Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ με τον Φίλιπ Τζόρνταν στο πόντιουμ (12,13/4/11).
    Oι σολίστ που συμπράττουν στον κύκλο αυτό: το πιανιστικό ντούο Κατιά και Μαριέλ Λαμπέκ εμφανίζεται με τη Συμφωνική της Βιέννης υπό τον Ζωρζ Πρετρ, ο Λεωνίδας Καβάκος με τον μεγάλο Βαλέρυ Γκεργκίεφ και τη Συμφωνική της Αγίας Πετρούπολης, η διάσημη πιανίστα Ελέν Γκριμώ συμπράττει με την περίφημη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό τον Ντάνιελ Χάρντιγκ (στις 12/2).
    Την επομένη με τη ίδια ορχήστρα και μαέστρο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την βιολονίστα Ζανίν Γιάνσεν.
    Τέλος, ο διάσημος Αμερικανός βαθύφωνος Τόμας Χάμπσον και ο Γερμανός τενόρος Μπούρκχαρντ Φριτς ερμηνεύουν τα τραγούδια του Μάλερ συμπράττοντας με την Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ υπό τον Φίλιπ Τζόρνταν.
  • Στον κύκλο «Εικοσαετία του Μεγάρου» θα παρουσιαστούν η Ορχήστρα της Ακαντέμια Νατσιονάλε της Σάντα Τσετσίλια υπό τον Αντόνιο Παπάνο και σολίστ τον πιανίστα Μπόρις Μπερεζόφσκι (21, 22/3) και το γκαλά υποτρόφων Μαρία Κάλλας και Αλεξάνδρας Τριάντη σε άριες και σύνολα που έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο (2/4). Επίσης, περιλαμβάνει τη συνάντηση του Έλληνα πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη με ταλαντούχους νέους σολίστ (19/3) και ρεσιτάλ βιολιού του Λεωνίδα Καβάκου (28/3).
  • Στον Κύκλο Μεγάλοι Ερμηνευτές φιλοξενούνται σύνολα και δεξιοτέχνες από όλο τον κόσμο: από τους κορυφαίους βιολοντσελίστες στον κόσμο ο Μίσα Μάισκυ επιστρέφει στο Μέγαρο για ένα μοναδικό ρεσιτάλ με τη σύμπραξη της κόρης του Λίλυ Μάισκυ στο πιάνο (14/10/10), η βιολονίστα Βικτώρια Μούλοβα εμφανίζεται με τη συνοδεία του νεαρού Κρίστιαν Μπεζάουντεχαουτ στο φορτεπιάνο (10/3/11). Τον Κύκλο συμπληρώνουν δύο ερμηνευτές που εμφανίζονται για πρώτη φορά στο Μέγαρο: o Λιθουανός βιολονίστας Γιούλιαν Ράχλιν με τον Ιταμάρ Γκολάν στο πιάνο (20/5) και ο Γερμανός πιανίστας Στέφαν Βλάνταρ (21/1).
  • Η σειρά Μεγάλες Λυρικές Φωνές της Εποχής μας φιλοξενεί τρεις σούπερσταρ της όπερας: τον μεγάλο Αργεντινό τενόρο Μαρσέλο Άλβαρες  (6/12), την Άννα Κατερίνα Αντονάτσι, που θα παρουσιάσει μια βραδιά ληντ (4/4) και την Ρενέ Φλέμινγκ (14/5) 
  • Η Μουσική Βιέννη στην Αθήνα καλεί τους πρωταγωνιστές της μουσικής ζωής της αυστριακής πρωτεύουσας στο Μέγαρο. Ο διευθυντής της περίφημης Μουζικφεράιν, Τhomas von Angyan μιλά για τον Έλληνα μαικήνα Νικόλαο Δούμπα (28 ή 29/4), οι σολίστ, η Χορωδία και η Ορχήστρα της Κρατικής Όπερας της Βιέννης παρουσιάζουν σε συναυλιακή μορφή την όπερα Έτσι Κάνουν Όλες του Μότσαρτ (29,30/4) ενώ ο βιεννέζικος ήχος θα αποδοθεί μοναδικά από μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης (30/11). Στο πλαίσιο του κύκλου φιλοξενείται επίσης έκθεση για το έργο και την προσφορά του Νικολάου Δούμπα.
  • Στον κύκλο Όπερα στο Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μεγάρου με τη Σκάλα του Μιλάνου με την παρουσίαση της όπερας Μαρία Στουάρντα του Γκαετάνο Ντονιτσέτι (παραγωγή 2008) (10, 12, 14, 16, 18/3).
  • Τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο φιλοξενούν παραστάσεις και συναυλίες που θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους: To Μπαλέτο Μπολσόι της Μόσχας παρουσιάζει σε 14 παραστάσεις τα έργα Ο Καρυοθραύστης και Η κακοφυλαγμένη κόρη (15-30/12) ενώ η Παιδική Χορωδία της Βιέννης θα ερμηνεύσει έργα Μπαχ, Σούμπερτ, Στράους και παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη μουσική με τη σύμπραξη της Καμεράτα υπό τον Αλέξανδρο Μυράτ (21,22/12). Η σειρά περιλαμβάνει επίσης γκόσπελ από την πολυβραβευμένη χορωδία London Community Gospel Choir (28,29/12) και τον Διονύση Σαββόπουλο να διηγείται παραμύθια μετά μουσικής με το δικό του μοναδικό τρόπο.
  • Η Σειρά Ελληνική Μουσική υποδέχεται τρεις σπουδαίες μουσικές προσωπικότητες: την Ελένη Καραΐνδρου  που παρουσιάζει σε τρεις συναυλίες (19, 20, 21/11) τη σκηνική καντάτα του 18ου αιώνα (αγνώστου ποιητή της Χίου) ΔΑΒΙΔ,  μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο καθώς έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε συναυλία.
    Στο έργο του ποιητή Νίκου Γκάτσου έχει αφιερώσει η μοναδική Μαρία Φαραντούρη τις συναυλίες της (22, 23/1). Μαζί της θα είναι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Βασίλης Γισδάκης ενώ τη μουσική διεύθυνση θα έχει ο Μίλτος Λογιάδης.
    Η Νένα Βενετσάνου προσκαλεί το κοινό του Μεγάρου σε «1000 και 1 πόλεις» (10/5)
     Στην ίδια κατεύθυνση το Megaron Plus διοργανώνει συμπόσιο με τίτλο «Η πόλη, ο λόγος, η αρχιτεκτονική».
    Οι δεξιοτέχνες της παραδοσιακής μας μουσικής με τα κλαρίνα (9/2) και τα λαϊκά κρουστά (23/2) έχουν επίσης τη θέση τους στη σειρά που ολοκληρώνεται με ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Δημήτρη Μητρόπουλου με αφορμή την 50η επέτειο από το θάνατό του (11/10).
  • Στον κύκλο Χορός στο Μέγαρο Μουσικής φιλοξενείται η ομάδα του Μπαλέτου Eifmann της Αγίας Πετρούπολης με τη χορογραφία που φέρει την υπογραφή του Μπόρις Αϊφμαν, την Αννα Καρένινα (14-20/2). Τη δύναμη και την ομορφιά ενός ιαπωνικού αριστουργήματος, όπως έχει χαρακτηριστεί το σόλο Μιρόκου, θα προσφέρει στους θεατές του ο Σαμπούρο Τεσιγκαβάρα. Ο ίδιος, εκπληκτικός περφόρμερ στη σκηνή, υπογράφει επίσης τη χορογραφία, τη σκηνογραφία, τα φώτα και τα κοστούμια (15, 16/4).
  • Η Σειρά Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος  αναπτύσσεται στο τρίπτυχο «Γέφυρες με άλλους πολιτισμούς -  με άλλες  τέχνες – με τους νέους. Ο Αρτούρο Σαντοβάλ, οι αραβικές jazz νύχτες, η Ανούσκα Σανκάρ και παραδοσιακή μουσική και χοροί από την Ινδία «ακουμπούν» στη γέφυρα με τους πολιτισμούς.
    Στις άλλες τέχνες συναντάμε τον καταλανό περφόρμερ Πεπ Μπόυ και μια παράσταση λόγου και μουσικής με τους Γιώτη Κιουρτσόγλου, Ντέιβιντ Λιντς και τον Γιώργο Γραμματικάκη. Οι γέφυρες με τους νέους μας οδηγούν στη γνωριμία με τα συγκροτήματα Musica Ficta, Rosebleed και Blue Jazz Fiction από το Schoolwave και
     τους νέους δημιουργούς: performance με τη Λορέντα Ράμου και τη Δήμητρα Τρυπάνη, το εναλλακτικό κουαρτέτο εγχόρδων Ηλεκτρικό Κουαρτέτο σε έργα 21ου αιώνα και, προβολή της κλασσικής ταινίας Το Εργαστήρι του Δρος Καλιγκάρι με ζωντανή συνοδεία μουσικής από το Weimar Ensemble. Η νέα γενιά των τραγουδοποιών εμφανίζονται στην Αίθουσα Μπανκέ: η Μόνικα με τον Rous (14/1) και ο Λόλεκ με τον Βασίλη Βασιλάτο (8/2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...