Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Μια πορεία στη Βουλή "καλά σκηνοθετημένη"

"Οι φορείς του Οπτικοακουστικού αποτελούμενη από σκηνοθέτες, σεναριογράφους, ηθοποιούς, μουσικοσυνθέτες, ανεξάρτητους παραγωγούς, δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους, και άλλους, με πρωτοβουλία τους συγκεντρώθηκαν έξω από την Βουλή σήμερα Τρίτη 12.30 μ.μ., για να εκφράσουν την αντίθεσή τους ενάντια στο Νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για τον κινηματογράφο".

Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φορείς και επισημαίνουν:

"Εκείνη την ώρα είχε ήδη ξεκινήσει συζήτηση πάνω στο νομοσχέδιο-ταφόπλακα του Ελληνικού Κινηματογράφου΅ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ.

Διώκονται για 271 άγνωστα έργα του Πικάσο

Τουλάχιστον 271 έργα του διάσημου ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, που χρονολογούνται από το 1900 έως το 1932, και των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαν οι πάντες, ανακαλύφθηκαν πρόσφατα αναγκάζοντας τους κληρονόμους του να καταθέσουν μήνυση κατ’ αγνώστων για κλεπταποδοχή, τονίζει σε  άρθρο η εφημερίδα Λιμπερασιόν.

Οι πίνακες, τα μπλοκ και τα σκίτσα, των οποίων η αξία υπολογίζεται σε εξήντα εκατ. ευρώ, παρουσιάσθηκαν από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην Κυανή Ακτή, που επιθυμούσε να αποκτήσει πιστοποιητικό αυθεντικότητάς τους, ιδιαίτερα από τον γιό του ζωγράφου Κλοντ Πικάσο, ο οποίος είναι και ο διαχειριστής της κληρονομιάς του.  ANAΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Του Κόσμου τα Τάματα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

H Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνουν θεματική έκθεση με τίτλο «Του Κόσμου τα Τάματα». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010 στις 20:30. Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης έχει η Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη ενώ την έκθεση επιμελείται η μόνιμη συνεργάτης του Κέντρου Λαογραφίας, Λουίζα Καραπιδάκη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τάματα απ’ όλο τον κόσμο, σύγχρονες αφιερωματικές πρακτικές και έργα σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένα από τα τάματα. Τα εκθέματα προέρχονται από τη Συλλογή ταμάτων του Νίκου Παπαγεωργίου, του Μουσείου της Ελληνικής Συλλογής Νομπέλ, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, το Μουσείο  Κρεσόφ της Πολωνίας και την 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.

Το τάμα, συνήθης διαδικασία στις θρησκευτικές ιεροτελεστίες πολλών αρχαίων πολιτισμών, παραμένει ακόμα και σήμερα διαδεδομένη αφιερωματική πρακτική. Εκφράζει την ανθρώπινη πεποίθηση ότι αποτελεί έναν από τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της ζωής και μερικές φορές θεωρείται ζωντανή απόδειξη του θαύματος. Αποτελεί μέσο για την επίτευξη ευεργεσίας του θείου προς τους ανθρώπους και απόδειξη της πίστης και της ευλάβειας του αφιερωτή.

Παράλληλα στην έκθεση περιλαμβάνονται δημιουργίες ελλήνων εικαστικών με θέμα «Ευχές και Θαύματα». Τα διαφορετικής σύλληψης έργα των καλλιτεχνών συνομιλούν πρώτα μεταξύ τους και κατόπιν με τον επισκέπτη – θεατή. Ορισμένοι καλλιτέχνες αποστασιοποιούνται από τη λατρευτική διάσταση του θέματος, άλλοι φέρουν ένα έντονο συναισθηματικό φορτίο ή καταθέτουν τα ατομικά τους βιώματα, ενώ μια άλλη ομάδα καλλιτεχνών χρησιμοποιεί φαντασιακά τεχνάσματα για να προσεγγίσει τον πνευματικό πλούτο και τη ψυχολογική διάσταση του θέματος. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των καλλιτεχνών και η αμφιταλάντευσή τους στην απόδοση του θέματος μετατρέπουν την έκθεση σε μια ενδιαφέρουσα αισθητική και θεματική διαδρομή.

Ανδρέας Βούσουρας, Κυβέλη Ζαχαρίου, Αποστόλης Ζολωτάκης, Ιότοφ, Χάρης Κοντοσφύρης, Σπύρος Κρητικός, Αφροδίτη Λίτη, Τάσος Μαντζαβίνος, Καλλιρρόη Μαρούδα, Πάνος Μητσόπουλος, Κωστής Μουδάτσος, Ηλίας Πούλος, Καλλιρρόη Σπυρίδωνος, Μάγδα Ταμμάμ, Ελένη Τζάτζαλος, Γιώργος Τσακίρης, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσώλης, Απόστολος Φανακίδης, Απόστολος Χαντζαράς

Εγκαίνια έκθεσης     Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010, 20:30
Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι)

Διάρκεια έκθεσης     2 – 22 Δεκεμβρίου 2010

Ώρες λειτουργίας     Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00
Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστά
Είσοδοςελεύθερη

Πληροφορίες Ήρα Παπαδοπούλου (210 3680071, 210 3680052)
www.hau.gr/culture

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

«Εφυγε» ο Γιώργος Φούντας

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Φούντας.

Ο Γιώργος Φούντας γεννήθηκε το 1924 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Εκανε την παρθενική του εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1944 στην ταινία "Χειροκροτήματα" του Γ. Τζαβέλα και σχεδόν μια δεκαετία αργότερα ενσάρκωσε τον ρόλο του Μίλτου στην "Στέλλα" του Μιχ. Κακογιάννη.

Επαιξε επίσης σε μερικές από τις ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφους όπως η "Μαγική Πόλη" του Ν. Κούνδουρου και τα "Κόκκινα Φανάρια" του Βασ. Γεωργιάδη, καθώς και στο "Ποτέ την Κυριακή" του Ζιλ Ντασέν.

Στην τηλεόραση έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1975 συμμετέχοντας στη μεταφορά στη μικρή οθόνη του "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του Ν. Καζαντζάκη.

Το 1951 ο Γιώργος Φούντας μπαίνει σ’ ένα συνοικιακό σινεμά με την αδερφή του. Παίζει τη Νεκρή πολιτεία του Φρίξου Ηλιάδη, δράμα στη Μάνη της βεντέτας. Εκεί ο Φούντας έχει τον πρώτο του σημαντικό ρόλο, αλλά δεν πρόκειται για το καλύτερο παιδί.

Σε μια σκηνή που κακομεταχειρίζεται την αρραβωνιαστικιά του, δηλαδή την Ειρήνη Παππά, κάποιες γυναίκες στο βάθος της αίθουσας εκδηλώνονται φωναχτά, από αλληλεγγύη και αίσθημα δικαίου, κατά του «παλιανθρώπου». Η αδερφή του Φούντα κάνει να διαμαρτυρηθεί. «Κάτσε κάτω», την τραβάει εκείνος, «αυτό ήθελα, αυτό έπρεπε να γίνει». Από την πρώτη του κιόλας ταινία ήταν η δικαίωση για τον ηθοποιό που έγινε σύμβολο, ως η πιο αναγνωρίσιμη λαϊκή, επεισοδιακά αρσενική, βαθιά ανθρώπινη, και γι’ αυτό γεμάτη αδυναμίες αλλά και δύναμη, φιγούρα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Άμα ρωτήσεις τον Γιώργο Φούντα από πού έρχεται, ίσως απαντήσει «από το Μπλακ Στόουν». Είναι ο τρόπος του να διακωμωδήσει ότι δυο χωριά στην Παρνασσίδα διεκδικούν τον τόπο καταγωγής του. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Αν και το πατρικό του ήταν στην Καστριώτισσα, η μάνα του τον γέννησε σ’ ένα χωραφάκι που είχε παραδίπλα, στο Μαυρολιθάρι. Από το «Μπλακ Στόουν» λοιπόν και την Καστριώτισσα -για να τους ευχαριστήσουμε όλους- έρχεται τεσσάρων χρόνων στην Αθήνα, το 1929, μαζί με τα πέντε αδέρφια και τους γονείς του, για να ζήσουν έκτοτε στη Ριζούπολη. 

Στα δώδεκα, όταν τελειώνει το δημοτικό, ο πατέρας του παίρνει ένα γαλατάδικο στου Ψυρρή και τον βάζει να δουλέψει μαζί με τον λίγο μεγαλύτερο αδερφό του, Παναγιώτη, ετών δεκατεσσάρων. Στα εφηβικά του χρόνια ο Γιώργος αλωνίζει μ’ ένα ποδήλατο όλη την Αθήνα ως το Κορωπί, μοιράζοντας γάλα στις γειτονιές και μαζεύοντας εικόνες από πρώτο χέρι για το πώς στ’ αλήθεια ζουν οι άνθρωποι. Τις άλλες ώρες πάει σε νυχτερινό σχολείο, κι ό,τι μένει το αφιερώνει στον αθλητισμό. Μποξ και ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ, απ’ όπου αργότερα θα τον διώξουν, παρόλο που είναι καλός, όταν σε μια κουβέντα εκδηλώνεται υπέρ του Παναθηναϊκού, που μέχρι σήμερα υποστηρίζει φανατικά. 

Εκείνα τα χρόνια ανακαλύπτει τη γοητεία της κινούμενης εικόνας πάνω στο πανί. Τι ρόλο θα παίξει στη ζωή του ούτε που υποψιάζεται. 

Ένα παράξενο απόγευμα

To έργο "Ένα παράξενο απόγευμα" του ΑΝΤΩΝΗ ΔΩΡΙΑΔΗ με τους ηθοποιούςΔημήτρη Αγορά και Χρυσάνθη Οτζάκογλου σε σκηνοθεσία: Δημήτρη Αγορά σε Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα μπορείτε να δείτε στην art gallery café, ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 1 & ΓΑΛΗΝΟΥ, ΒΟΥΛΑ, τηλ.             210 8958866       , στις 6, 13, 20 Δεκεμβρίου 10μ.μ.

Το θεατρικό μονόπρακτο του Αντώνη Δωριάδη «Ένα παράξενο απόγευμα» είναι ένα έργο κοινωνικό, ποιοτικό, υπαρξιακό που έχει μια συγκλονιστική πυκνότητα που σφίγγει την ανάσα του θεατή από τη πρώτη ως τη τελευταία στιγμή.

Γράφτηκε στη δεκαετία του ‘70, παίχτηκε στην Αθήνα και στο Παρίσι και απέσπασε θετικές κριτικές.

Παρ’ ότι πέρασαν 40 χρόνια, τα νοήματα του έργου είναι πολύ επίκαιρα και ζωντανά στην εποχή της θλίψης και της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Η «Νόρμα» του Μπελλίνι από το Ηρώδειο στην ΕΤ-1

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, η ΕΤ-1 θα μεταδώσει μαγνητοσκοπημένη την περίφημη όπερα του Βιντσέντσο Μπελλίνι Νόρμα, που ανέβηκε το περασμένο καλοκαίρι στο κατάμεστο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Το περίφημο αυτό έργο παρουσιάστηκε με ένα θαυμάσιο καστ καλλιτεχνών και συντελεστών σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου και μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Η όπερα αυτή, από τις σημαντικότερες του Μπελλίνι, πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου το 1831.

Η Νόρμα του Μπελλίνι είναι πρωθιέρεια και μητέρα, εγκαταλειμμένη ερωμένη και εκδικητική αντίπαλος.

Το τέλος της φαντάζει αναπόφευκτο, καρπός ενδόμυχων συναισθηματικών συγκρούσεων, που οφείλονται στο ασυμβίβαστο των όρκων, του καθήκοντος και του απελπισμένου έρωτά της.

Ο θάνατός της συνιστά λιγότερο αυτοτιμωρία και περισσότερο καθαρτήρια λύση συγκρούσεων, που, διαφορετικά, θα έμεναν άλυτες. Το φινάλε αποτελεί μία από τις συγκλονιστικότερες οπερατικές σκηνές, δομημένη γύρω από έξοχη μελωδία.

Η Νόρμα παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θεάτρο Επιδαύρου από την Εθνική Λυρική Σκηνή τον Αύγουστο του 1960, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας.

Η Ελληνίδα ντίβα ανέδειξε τον ρόλο σε μέτρο καταξίωσης για δραματικές υψιφώνους, ενώ η ίδια κέρδισε επάξια τη φήμη της αδιαφιλονίκητης Νόρμας του 20ού αιώνα, με τη μοναδική ερμηνεία της στην άρια «Κάστα Ντίβα» να παραμένει κορυφαία μεταξύ όλων των επομένων.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια ανέλαβε ο Γιώργος Πάτσας, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος και τη διεύθυνση χορωδίας ο Νίκος Βασιλείου. Τους ρόλους ερμηνεύουν o Βαγγέλης Χατζησίμος, o Δημήτρης Καβράκος, η Τσέλια Κοστέα, ο Νίκος Στεφάνου και η Βικτώρια Ντίνα -Μαϊφάτοβα. Τη Νόρμα υποδύεται η Δήμητρα Θεοδοσίου.

Η μαγνητοσκοπημένη παράσταση της όπερας θα προβληθεί από την ΕΤ-1 στην εκπομπή «Μικρή Οθόνη - Μεγάλες Παραστάσεις» την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010, στις 23.00.

Τουρκικές ταινίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τρεις τουρκικές ταινίες θα προβληθούν φέτος,στο πλαίσιο του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα λάβει χώρα στις 3 - 12 Δεκεμβρίου 2010

Στο φετινό πρόγραμμα του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια θα προβληθούν ο «Φθόνος» του Τούρκου Ζεκί Ντεμιρκουμπούζ, που ανιχνεύει τα πολλαπλά πρόσωπα της ζήλιας,η "Πλειοψηφία / Majority" του Σερέν Γυτζέ,που επιχειρεί την ανατομία της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας και ο "Κόσμος / Kosmos" η τελευταία – και πιο ώριμη - ταινία του του Ρεχά Ερντέμ (ΦΩΤΌ).

ANAΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Διαχρονικές Αξίες, Κομψότητα, Μόδα, Έργα Μικροτεχνίας από τις Συλλογές της Σοφίας Μπαρμπαρέσου, της Λίζας Γραμματικοπούλου-Μούση και της Μαρίνας Τοτόμη

Το όραμα του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνηνα προβάλει στην Ελλάδα τις διακοσμητικές και εφαρμοσμένες τέχνες μετουσιώνεται σε μία πρωτότυπη έκθεση, με έργα από τρεις μοναδικές ελληνικές ιδιωτικές συλλογές.

Η νέα έκθεση απηχεί αξίες διαχρονικές, όπως αυτές αποκρυσταλλώνονται μέσα από συλλεκτικά έργα μικροτεχνίας: η δακτυλήθρα παραπέμπει στη γυναικεία εργατικότητα, το γυναικείο υπόδημα συμβολίζει τη διαχρονική αγάπη για τη μόδα, ενώ το γιαπωνέζικο στολίδι της κώμης υποδηλώνει μια εξωτική παραλλαγή της γυναικείας κομψότητας.

“Θησαυροί” σε μικροσκοπικές διαστάσεις, άμεσα προϊόντα της εποχής που τους δημιούργησε, έργα με εμφανείς κοινωνιολογικές προεκτάσεις, παρουσιάζονται για πρώτη φορά, σε ευδιάκριτες θεματικές, με στόχο να καταδειχθεί ο πολύπλευρος. Το κοινό θα εκπλαγεί ευχάριστα, μπροστά σε τρεις διακριτές εκφάνσεις των διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών, που αντιπροσωπεύουν την γυναικεία καθημερινή ζωή στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή, μέσα από τις παραδόσεις και τη μόδα.

Τα έργα που παρουσιάζονται - συλλεκτικές δακτυλήθρες, παπουτσάκια-μινιατούρες, εξωτικά κοσμήματα μαλλιών και ενδυμάτων από την Άπω Ανατολή - έχουν συλλεχθεί με αγάπη, καθώς αποτελούν έργα ιδιαίτερα θελκτικά, με κομψές πρωτότυπες φόρμες και πολύχρωμες επιφάνειες. Οι τρεις συλλέκτριες, με πάθος και ενθουσιασμό, αποτελούν για τον θεατή πηγή έμπνευσης, για το μεράκι και την προσωπικότητά τους.

Τα μοναδικά αντικείμενα που έχουν συλλέξει με αγάπη στο πέρασμα του χρόνου, απηχούν αφενός τη γοητεία της συλλεκτικής δραστηριότητας και αφετέρου το πάθος που αυτή εξ’ορισμού προϋποθέτει. Η έκθεση καταδεικνύει με τον πλέον άμεσο τρόπο τη δέσμευση του Μουσείου να λειτουργεί ως δυναμικός φορέας προβολής στο ευρύ κοινό άγνωστων έργων τέχνης, από τον ανεξερεύνητο και ανεξάντλητο πλούτο των πολυάριθμων ελληνικών ιδιωτικών συλλογών.

Οι 460 δακτυλήθρες, τα 135 παπουτσάκια και τα 100 περίτεχνα κτενάκια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και ταυτόχρονα φορείς ενός δεδομένου κοινωνικού γίγνεσθαι, διαφοροποιούνται από τα έργα της «υψηλής» τέχνης, αλλά αποτελούν παράλληλα άμεσους μάρτυρες του υλικού πολιτισμού της εποχής που τα δημιούργησε. Οι μικροσκοπικές διαστάσεις όλων των έργων απηχούν εύγλωττα τον ενθουσιασμό του συλλέκτη για τη μινιατούρα σε ποικίλα μέσα και υλικά.. Εν κατακλείδι, τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν άκρως προσωπικά αντικείμενα για τις συλλέκτριες που τα απέκτησαν και τα συντήρησαν. Η έκθεση φιλοδοξεί να εμφυσήσει στους θεατές τον ίδιο ενθουσιασμό για αυτά.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ  ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ
Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη 11742 Αθήνα
Τηλ. 210 9221044 begin_of_the_skype_highlighting            210 9221044      end_of_the_skype_highlighting, Fax. 210 9237358
Κιν. 6932258073 begin_of_the_skype_highlighting            6932258073      end_of_the_skype_highlighting. Email : pr@lalaounis-jewelrymuseum.gr

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΕΝΤΕΜ ΠΑΣΑΣ, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ - Ο Χιώτης που έγινε Βεζίρης

Τον αιχµαλώτισαν µωρό, στη σφαγή της Χίου και έγινε από τους ισχυρότερους οθωµανούς πασάδες.

Για τον Ιµπραήµ Εντέµ Πασά ο λόγος, την καταγωγή του οποίου ανιχνεύει γνωστός τούρκος ιστορικός στο πλαίσιο των «Αθηναϊκών ∆ιαλόγων»
Θα µπορούσε να  είναι, πράγµατι, το θέµα µιας συγκινητικής κινηµατογραφικής ιστορίας.

Ο Εντέµ Πασάς, ο Ελληνας! 

Ενα µικρό Ελληνόπουλο που πιάστηκε αιχµάλωτο, πουλήθηκε σκλάβος και έφτασε να γίνει Μεγάλος Βεζίρης στην Οθωµανική Αυτοκρατορία. Βέβαια, εκεί που τα γεγονότα χάνονται στην αχλύ του µύθου, εκεί επεµβαίνει η φαντασία και επιλαµβάνεται των λεπτοµερειών. Εξ ου και άλλο Ιστορία, άλλος ιστορίες που µεταδίδονται από γενιά σε γενιά,όπως λέει ο τούρκος ιστορικός Εντέµ Ελντέµ, που έρχεται στην Αθήνα, προσκεκληµένος του συνεδρίου «Αθηνών ∆ιάλογοι», στη Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών του Ωνασείου, προκειµένου να αναπτύξει το θέµα «Εντέµ Πασάς».

Τυχαίο; Μάλλον η γνωστή διαφήµιση έχει δίκιο. Αν τουλάχιστον πιστέψουµε και µια γνωστή ιστοσελίδα, ο πολύγνωστός ιστορικός στην Τουρκία Εντέµ Ελντέµ δεν επέλεξε καθόλου τυχαία το θέµα. Τυγχάνει δισέγγονος αυτού του πασά και, εποµένως, ερευνά και αυτός τις τυχόν ελληνικές ρίζες του.  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Από την 5η ΕΠΟΧΗ

Encuentro costumbristaImage by Municipalidad de Peñalolén via Flickr
στο θέατρο ΚΑΠΠΑ και στο θέατρο BADMINTON
15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Δίμηνο στούντιο Μουσικού θεάτρου ,σε δύο τμήματα, προγραμματίζει η 5η ΕΠΟΧΗ και ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης στο θέατρο ΚΑΠΠΑ και στο θέατρο Badminton, με στόχο την αρτιότερη κατάρτιση των ενδιαφερομένων στο χώρο του Μουσικού θεάτρου.

Το ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ , έρχεται ως προάγγελος ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος που προτείνει η 5η ΕΠΟΧΗ/ ΤΕΧΝΗΣ, με τη δημιουργία μιας ευρωπαικών προδιαγραφών Σχολής Μουσικού Θεάτρου, που θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Επίσης από Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένας ετήσιος κύκλος εξειδίκευσης επαγγελματιών ηθοποιών στο Μουσικό Θέατρο, όπου θα διδάξουν μερικοί από τους σημαντικότερους ευρωπαίους δημιουργούς.

Με τον όρο ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ διερευνάται κάθε στιγμή σκηνικού θεάματος που έχει ως βασικό υλικό τη μουσική το τραγούδι αλλά και την σωματική έκφραση. ΄Ετσι , αντικείμενο του στούντιο είναι το ευρωπαικό και ελληνικό μουσικό θέατρο, η όπερα, το καμπαρέ, η επιθεώρηση, το τραγούδι στο θέατρο και τη σκηνή και βέβαια το μιούζικαλ.

Το studio ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣEI ΣΕ 2 ΤΜΗΜΑΤΑ:

Το πρώτο τμήμα είναι αυστηρά για επαγγελματίες ηθοποιούς αλλά και άλλους δημιουργούς που ασχολούνται επαγγελματικά με άλλες σκηνικές τέχνες [ χορός, τραγούδι, μουσική], ενώ

Το δεύτερο απευθύνεται σε νέους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν στο μέλλον με το χώρο του Μουσικού θεάτρου.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την 15η Ιανουαρίου 2011 και θα ολοκληρωθούν την 20η Μαρτίου 2011.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες επαγγελματίες θα παρουσιάσουν το υλικό του στούντιο, σε μορφή παράστασης, συμμετέχοντας στον κύκλο Νέων Δημιουργών, που προγραμματίζει η 5η Εποχή στο θέατρο Κάππα.

Στο επαγγελματικό τμήμα μπορούν να συμμετέχουν επαγγελματίες ηθοποιοί [αλλά και τριτοετείς δραματικών σχολών], χορευτές, τραγουδιστές ,λυρικοί καλλιτέχνες, μουσικοί. Επίσης νέοι δημιουργοί, που επιθυμούν να ασχοληθούν με τους τομείς της διεύθυνσης παραγωγής, σύνθεσης, σκηνογραφίας- ενδυματολογίας, φωτισμών , σκηνοθεσίας.

Τα μαθήματα είναι διάρκειας 30 ωρών εβδομαδιαίως.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ οι συμμετέχοντες , να γνωρίζουν βασικά στοιχεία μουσικής.

Η επιλογή των συμμετεχόντων και στα δύο τμήματα θα γίνει μετά από συνέντευξη και ενδεχομένως ακρόαση.

Στο Στούντιο Μουσικού θεάτρου θα διδάξουν μεταξύ άλλων:

1. Θέμης Μουμουλίδης / Σκηνοθέτης

2. Θοδωρής Οικονόμου / Συνθέτης

3. Μίλτος Λογιάδης / Μαέστρος

4. Νίκος Πλατύραχος / Συνθέτης

5.Αθανασία Καραγιαννοπούλου / Σκηνοθέτης

6. Αποστολία Παπαδαμάκη / Χορογράφος

7. ΄Ελενα Γεροδήμου / Χορογράφος

8. Κώστας Γεωργουσόπουλος / Μεταφραστής [ιστορία μουσικού θεάτρου]

9. Άντεια Ολυμπίου /Ηθοποιός
Enhanced by Zemanta

Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Θάσου

LimenasImage via WikipediaΤο αρχαίο θέατρο που βρίσκεται στην ακρόπολη της Θάσου, κάθε καλοκαίρι από το 2002, φιλοξενεί το πετυχημένο καλλιτεχνικό Φεστιβάλ της περιοχής. Παρόλα αυτά, η παρούσα κατάσταση του θεάτρου κρίνεται ακατάλληλη τόσο για την διατήρηση του ως μνημείο όσο και για την ασφάλεια των θεατών που φιλοξενεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το θέατρο στο πέρασμα των χρόνων και εξαιτίας της έντονης βλάστησης της περιοχής υπέστη σοβαρές ζημιές. Χαρακτηριστικά, 72 δέντρα φύτρωσαν στο κοίλο αυτού βοηθώντας στη διάδοση ασθενειών και μηκύτων στα υλικά που το συνθέτουν. Παράλληλα, πολλές από τις ρίζες έχουν σπάσει τα εδώλια.

Το θέατρο της Θάσου υπήρχε από τον 5ο αι. π.Χ., αυτό όμως που βλέπει ο επισκέπτης είναι η ρωμαϊκή του φάση, όταν πια έχει γίνει χώρος παραστάσεων ναυμαχιών και κυνηγεσίων.

Η πρώτη ανασκαφή έγινε από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή το 1921 και αποκάλυψε το κοίλο του θεάτρου, την ορχήστρα, τις παρόδους και τμήμα της σκηνής του. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η έρευνα επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στη μελέτη των ήδη γνωστών στοιχείων και κυρίως σε ξεκαθάρισμα της αρχιτεκτονικής μορφής του σκηνικού οικοδομήματος.

Οι εργασίες συντήρησης και μερικής αναστήλωσης στο θέατρο της Θάσου άρχισαν το 1957, προκειμένου να ενταχθεί το μνημείο στο νέο για την περιοχή φεστιβάλ, Φιλίππων-Θάσου. Τότε στερεώθηκε το θωράκειο της ορχήστρας, συμπληρώθηκαν τα κενά στα μαρμάρινα εδώλια του κοίλου με Dexion και ξύλινη επένδυση και διαμορφώθηκε το μονοπάτι που οδηγεί στο θέατρο. Με την πάροδο του χρόνου σάπισαν τα ξύλα και για λόγους προστασίας του μνημείου και των θεατών, το θέατρο έκλεισε για να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα.

Την περίοδο μεταξύ 1990 και 1995 οι ανασκαφικές έρευνες σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ολοκληρώθηκαν. Το ζητούμενο τώρα είναι να ολοκληρωθούν και οι αναστηλωτικές με συνέχεια των αντικαταστάσεων των εδωλίων και των ξύλινων επενδύσεων, προκειμένου αυτό να διασωθεί και να μπορεί να συνεχίζει να φιλοξενεί παραστάσεις.

www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

BEYOND DRESS CODES στη Θεσσαλονίκη

Μετά την μεγάλη της επιτυχία στην Αθήνα, η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει στους εκθεσιακούς χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη τη θεματική έκθεση με τίτλο BEYOND DRESS CODES: Σύγχρονοι Σχεδιαστές διαλέγονται με την Ελληνική Παραδοσιακή Φορεσιά. Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός μόδας Lydia Kamitsis.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έγχρωμα σχέδια ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών και κεφαλόδεσμων του σκιτσογράφου Γήση Παπαγεωργίου από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που αποτελούν την μεγαλύτερη και κατά το δυνατόν πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή των ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών. Η έκθεση, από παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών, μεταβάλλεται σε έκθεση σύγχρονου σχεδίου ρούχων και τα εκθέματα αναμειγνύονται σ’ ένα δημιουργικό cocktail.

Ως ένα είδος «οπτικής βιβλιοθήκης» τα σχέδια αυτά προσφέρουν το έναυσμα σε σύγχρονους δημιουργούς να εμπνευσθούν από την παράδοση και να αναδείξουν τις μέχρι σήμερα επιρροές της. Έτσι, παράλληλα με τα σχέδια ελληνικών ενδυμασιών εκτίθενται δημιουργίες των Jean Paul Gaultier καιJohn Galliano αλλά και των γνωστών ελλήνων σχεδιαστών μόδας Ιωάννη Γκία, Γιώργου Ελευθεριάδη, Σοφίας Κοκοσαλάκη, Θάνου Κυριακίδη, Άγγελου Μπράτη, Δημήτρη Ντάσιου, Ορσαλίας Παρθένη, Deux Hommes, Mastori*Motwary, MiRo σε μια απόπειρα «συνομιλίας» της τοπικής ενδυματολογικής παράδοσης με την σύγχρονη μόδα. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά αναδεικνύεται όχι ως μουσειακό είδος ή ως πεπερασμένο ιστορικό γεγονός αλλά ως πηγή έμπνευσης και ζωντανού ενδιαφέροντος. Επιπλέον η έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εμπλουτίζεται με τις δημιουργίες της Loukia και των σχεδιαστών μόδας από τη Θεσσαλονίκη: Andria, Simeoni και Konstantinos Tsigaros.

Η ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία έχει χάσει την χρηστική της αξία και την κοινωνική επικαιρικότητά της. Η μελέτη της αποτελεί αντικείμενο ιστορικής, εθνολογικής ή κοινωνιολογικής έρευνας. Παρά την υπάρχουσα βιβλιογραφία, η μεγάλη ποικιλία των ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών παραμένει ανεξάντλητη και δικαιολογεί εκτεταμένη έρευνα καθώς δεν υπάρχει πλήρης τυποποίηση.

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση επιδόθηκε επί μία σχεδόν δεκαετία σε ευρύτατη επιτόπου έρευνα και σήμερα είναι σε θέση να παραδώσει στο κοινό τον πρώτο τόμο παραδοσιακών ενδυμασιών από την Μακεδονία ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η έκδοση του δεύτερου τόμου με ενδυμασίες της Θράκης. Το σύνολο του έργου θα περιληφθεί σε δώδεκα τόμους φιλοδοξώντας να παρουσιάσει την κατά το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών από το σύνολο του ελληνικού πολιτισμικού χώρου του 19ου αιώνα. Από τη συνεργασία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με τον Γήση Παπαγεωργίου, που περιλάμβανε επιτόπια έρευνα και ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, έχουν προκύψει μέχρι στιγμής 520 ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα σχέδια ενδυμασιών που καλύπτουν όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας αλλά και τον Πόντο και την Κύπρο. Με την ολοκλήρωση της καταγραφής των παραδοσιακών ενδυμασιών, υπολογίζεται πως τα σχέδια της συλλογής θα ξεπεράσουν τον αριθμό των χιλίων.

Η έκθεση εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται με αφορμή την επικείμενη έκδοση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης για την Ελληνική Παραδοσιακή Ενδυμασία.
Εγκαίνια έκθεσης Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010, 13:00

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Διεύθυνση: Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), Θεσσαλονίκη

Διάρκεια έκθεσης
4 Δεκεμβρίου 2010 – 9 Ιανουαρίου 2011
Ώρες λειτουργίας / Είσοδος
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
www.mmca.org.gr / www.mmcart.blogspot.com
Εγνατία 154, 546 36 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 240002, 2310 281212, F: 2310 281567 E: mmcart@mmca.org.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο: 10.00-18.00 / Τετάρτη : 10.00-22.00, Παρασκευή : 10.00-19.00 / Κυριακή : 11.00-15.00, Δευτέρα κλειστά

Ξεναγήσεις και Εκπαιδευτικά Προγράμματα μετά από συνεννόηση
Xορηγοί Μουσείου: Γ’ Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «Πολιτισμός 2000-2006», Γ’ Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ», HELEXPO-ΔΕΘ, ΑΧΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, Ασφαλιστικός Οργανισμός Νταλιάνη ΕΠΕ / Κaravias associates art/Lloyd’s Coverholder, ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., Ξενοδοχείο Βεργίνα
Enhanced by Zemanta

«ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ»

Το θεατρικό μονόπρακτο του Αντώνη Δωριάδη «Ένα παράξενο απόγευμα» είναι ένα έργο κοινωνικό, ποιοτικό, υπαρξιακό που έχει μια συγκλονιστική πυκνότητα που σφίγγει την ανάσα του θεατή από τη πρώτη ως τη τελευταία στιγμή.

Γράφτηκε στη δεκαετία του ‘70, παίχτηκε στην Αθήνα και στο Παρίσι και απέσπασε θετικές κριτικές.

Παρ’ ότι πέρασαν 40 χρόνια, τα νοήματα του έργου είναι πολύ επίκαιρα και ζωντανά στην εποχή της θλίψης και της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Αγοράς, Χρυσάνθη Οτζάκογλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγοράς
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Επόμενες Παραστάσεις: 22, 28, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 6, 13, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010
art gallery café 
ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 1 & ΓΑΛΗΝΟΥ, ΒΟΥΛΑ, 16673 210 8958866  

www.mytheatro.net   www.tragoydia.net

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Δημήτρης Τζάνης: "Αθέατες ψυχές" με θέμα τον ταύρο.

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ηρακλειώτη ζωγράφου Δημήτρη Τζάνη με θέμα τον ταύρο.

Όπως έγραψε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Πολυχρονάκης,

"Είτε ως σύμβολο της πιο ωμής και κτηνώδους δύναμης, είτε ως έκφραση βασιλικής κυριαρχίας και γονιμότητας, ο ταύρος από την προϊστορική αρχαιότητα αποτελεί μια ενσάρκωση του Πρωτόγονου, των σκοτεινών και άναρχων δυνάμεων της Ζωής, του Χάους και του Ερέβους από τις οποίες ξεπήδησε το φως και η ευταξία του Κόσμου.

Ο ταύρος δεν έπαψε ποτέ να μαγνητίζει και να σαγηνεύει το ανθρώπινο βλέμμα. Κι αυτό σημαίνει: να γοητεύει και να φοβίζει μαζί, να ελκύει και να απωθεί. Η σαγήνη του ταύρου είναι η σαγήνη του πρωτόγονου, του προϊστορικού, του αρχέγονου, αυτού που ο άνθρωπος κατασίγασε για να μορφώσει παιδεία και πολιτισμό, αλλά αυτό δεν έπαψε ποτέ να μιλάει –οσοδήποτε αόριστα, οσοδήποτε αινιγματικά- στα κατάβαθα της ανθρώπινης ψυχής."
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η Θράκη αποκτά το πρώτο βυζαντινό μουσείο της

Ύστερα από μία περιπέτεια 15 ολόκληρων ετών, η Θράκη ετοιμάζεται να αποκτήσει το πρώτο βυζαντινό μουσείο της. Το κτίριο που θα φιλοξενήσει το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου είναι έτοιμο και δε μένει παρά το τελευταίο και πιο ουσιαστικό βήμα: η οργάνωση και η παρουσίαση στο κοινό των θησαυρών του. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το ολοκαίνουργιο μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του μέσα στο 2011.
«Προσπαθούμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ τη χρηματοδότηση του έργου για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων και αποθηκών του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου», εξηγεί η προϊσταμένη της 15ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Δέσποινα Μακροπούλου. Για την ένταξη του έργου απαιτείται η μελέτη ωρίμανσής του, προκειμένου η πρόταση να υποβληθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να εγκριθεί. Αυτόν τον καιρό η 15η ΕΒΑ συντάσσει τη μελέτη σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσείων και Εκθέσεων του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να την υποβάλει πριν το τέλος του 2010. Η έγκριση του μουσειολογικού του προγράμματος έγινε τον περασμένο Αύγουστο με ομόφωνη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μνημείων.
Τα εκθέματα
Περισσότερα από 500 ευρήματα που προέρχονται από Διδυμότειχο αλλά και ολόκληρη τη Θράκη θα παρουσιάζονται στους χώρους του μουσείου. «Αφού θα πρόκειται για το μοναδικό βυζαντινό μουσείο στη Θράκη -τα άλλα δύο μουσεία στα Άβδηρα και την Κομοτηνή είναι διαχρονικού χαρακτήρα κι έχουν ελάχιστα βυζαντινά αντικείμενα- κρίναμε ότι πρέπει να δούμε το ζήτημα των εκθεμάτων του πιο ανοιχτά, να μην προέρχονται μόνο από το Διδυμότειχο. Εντάσσουμε έτσι το Διδυμότειχο μέσα στη Θράκη και στο δρόμο για τη βασιλεύουσα», εξηγεί η κ. Μακροπούλου.
Οι ενότητες που θα περιλαμβάνει η έκθεση του νέου μουσείου θα εστιάζουν σε τομείς όπως: τα δίκτυα επικοινωνίας και μεταφορών (Εγνατία οδός), τα οικιστικά κέντρα που υπήρξαν γύρω από τα δίκτυα αυτά, τα οχυρωματικά έργα και οι μοναστικές κοινότητες, η κατοίκηση από την Πλωτινόπολη ως το Διδυμότειχο, η μνημειακή τοπογραφία, τα εκκλησιαστικά κτίρια, οι ταφές, τα μνημεία διαχείρισης νερού, το νεότερο Διδυμότειχο και η ζωή στην πόλη κατά τη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο.
«Πιστεύουμε ότι το νέο μουσείο θα αποτελέσει έναυσμα για επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της περιοχής δυτικά του Έβρου και ότι θα ενισχύσουμε το αίσθημα εντοπιότητας και υπερηφάνειας των κατοίκων του Διδυμοτείχου. Το Διδυμότειχο εγκαταλείπεται σταδιακά από τους κατοίκους του. Κι ακόμη προσδοκούμε να αποτελέσει το μουσείο πόλο έλξης των κατοίκων και της ευρύτερης περιοχής, των μαθητών των σχολείων αλλά και επισκεπτών από τη Βουλγαρία και την Τουρκία», τονίζει η προϊσταμένη της 15ης ΕΒΑ.
Η κεντρική ιδέα του νέου μουσείου, άλλωστε, όπως λέει η ίδια, είναι η σημασία της Θράκης ως γεωγραφικής περιφέρειας που γειτνίαζε με τη βυζαντινή πρωτεύουσα και αργότερα με την οθωμανική. «Θέλουμε να αναδείξουμε το Διδυμότειχο ως κομβικό σημείο της περιφέρειας αυτής», λέει η κ. Μακροπούλου.
Η προσπάθεια για την ανέγερση του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου ξεκίνησε το 1994. Το κτιριολογικό πρόγραμμα εγκρίθηκε το 1997 και η οριστική μελέτη το 2005. Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 2009 και παρελήφθη από το ΥΠΠΟ το Σεπτέμβριο του 2010. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε οικόπεδο 5,5 στρεμμάτων που παραχώρησε ο δήμος Διδυμοτείχου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κτίριο 2.470 τ.μ. με ισόγειο, υπόγειο και όροφο, όπου αναπτύσσονται, εκτός από τον εκθεσιακό χώρο (400 τ.μ.), αποθήκες, γραφεία, εργαστήρια, αναψυκτήριο, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων.
piazzadelpopolo.blogspot.com

"Συμβολαιογράφος": Πρεμιέρα την Τρίτη 23 Νοεμβρίου

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου ανεβαίνει στην Αίθουσα Κάρολος Κούν του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου Αρμένη (Σπυρίδωνος Τρικούπη 34 & Κουντουριώτη 8
ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΘΗΝΑ), η παράσταση του "Συμβολαιογράφος", στην οποία πρωταγωνιστεί η Υρώ Μανέ.

Πρόκειται για μια θεατρική διασκευή της νουβένας του Νίκου Βασειλειάδη την οποία σκηνοθέτησε ο Γιώργος Καραμίχος.

Η Υρώ Μανέ –γνωστή από την θεατρική και τηλεοπτική της διαδρομή (Εγκλήματα, 10 μικροί Μήτσοι, ο Άη Βασίλης ήταν σκέτη λέρα, Μύγα τσε τσε, Αταίριαστο Ζευγάρι κλπ)-μόνη επί σκηνής υποδύεται την Ερασμία, δημιουργώντας μια δυνατή ερμηνεία σε έναν συγκλονιστικό γλυκόπικρο ρόλο.

Σε μια συντηρητική πολίχνη τα χρόνια του '60-'70 ζουν στο ίδιο σπίτι:

-Η Ερασμία, περιπτερού, σιτεμένη αλλά κοτσονάτη χήρα, που υποφέρει κρυφά από έλλειψη συντρόφου.
-Η κόρη της Ματούλα, που χαίρεται φωναχτά τις συνευρέσεις με τον άντρα της.
-Ο σώγαμπρος Αργύρης, τσαγκάρης κοντός, αλλά με κρυφά προσόντα και βράχος συνέπειας, (ο λόγος του συμβόλαιο).

Το κακό δεν θ' αργήσει. Αιτία… ένα πιάτο κολοκυθάκια στο τραπέζι.
Υρώ Μανέ - Γιώργος Καραμίχος

Είναι μια παράσταση, απολογία και εξομολόγηση μαζί. Μια καθημερινή τραγική κωμωδία.

Τη θεατρική διασκευή έχουν κάνει η Εμμανουέλα Αλεξίου και ο Γιώργος Καραμίχος, ο οποιος όπως προαναφέραμε σκηνοθετεί και το έργο, που είναι παραγωγής της FIDELITE PRODUCTIONS.

Οι παραστάσεις, θα γίνονται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, 9.15 μ.μ. και Κυριακή 8 μ.μ.

Για κρατήσεις θέσεων ΤΗΛ:  210 8253489, 210 8817941.

Ισχύει προσφορά για ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων) 15€ κατ’ άτομο.

Ανοιχτή τα Σαββατοκύριακα, θα είναι τελικά η Σπιναλόγκα

Ανοιχτή, αλλά μόνο τα Σαββατοκύριακα, θα είναι τελικά η Σπιναλόγκα, που έγινε διάσημη, τελευταία, με το σίριαλ "ΤΟ ΝΗΣΙ".

Η πρόσβαση στο χώρο είχε διακοπεί από την 1η Νοεμβρίου, λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε μερική λύση στο πρόβλημα.

Πρωτοβουλία για το ζήτημα ανέλαβαν ο Δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου, τοπικοί φορείς και η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στον υπουργό Πολιτισμού.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν μετά τις επαφές που είχε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, με την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται και πάλι το νησί, μόνο όμως κάθε Σάββατο και Κυριακή, έως ότου λυθεί οριστικά το πρόβλημα που της έλλειψης προσωπικού.

Επίσης, η Σπιναλόγκα θα μπορεί να ανοίγει και άλλες ημέρες της εβδομάδας, εφόσον ζητηθεί από συγκεκριμένα γκρουπ τουριστών, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν έρθει από πριν σε συνεννόηση με την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων ( 22 Δεκεμβρίου- 6 Ιανουαρίου ) το νησί θα είναι ανοικτό καθημερινά, πλην αργιών.

Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 9:00 - 15:00.  Η φύλαξη του χώρου θα γίνεται με έναν μόνιμο φύλακα της 13ης Εφορείας Αρχαιοτήτων και με δύο φύλακες που θα εξασφαλίσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λασιθίου. Ο καθαρισμός του χώρου θα γίνεται με ευθύνη της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Η μεταφορά του προσωπικού, καθώς και των απορριμμάτων, θα παρέχεται δωρεάν από σκάφη της Ελούντας. Ακόμη, υπάρχουν πλοία με χειμερινό πρωτόκολλο στον Άγιο Νικόλαο και στην Ελούντα τα οποία μπορούν να εκτελούν δρομολόγια.

Υπάρχει επίσης πρόθεση από ιδιοκτήτες σκαφών στην Πλάκα να αποκτήσουν το χειμερινό πρωτόκολλο και να εκτελούν πλόες.

Επίσης, πολίτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να βοηθήσουν εθελοντικά την προσπάθεια αυτή με την παρουσία τους στο νησί κάποιες από τις ημέρες που θα είναι ανοικτό.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ελπίδες για την παράσταση του θεάτρου Ιωαννίνων

Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης μεταξύ νέας και απερχόμενης δημοτικής αρχής τέθηκε και το θέμα του δημοτικού θεάτρου Ιωαννίνων. 
 
Ο δημοτικός σύμβουλος Μωυσής Ελισάφ ζήτησε από το δήμαρχο Νίκο Γκόντα να βρεθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο, αφού η προγραμματισμένη για την περασμένη Τετάρτη πρεμιέρα της παιδικής σκηνής αναβλήθηκε. 
 
Ο δήμαρχος από την πλευρά του δεσμεύθηκε ότι θα βρεθεί λύση.Λίγη ώρα αργότερα, στις τρεις το μεσημέρι συνεδρίασε εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Σπύρου Μισθού, των ηθοποιών και των εργαζομένων στο θέατρο. 
 
Εκεί ο πρόεδρος του πνευματικού κέντρου Νίκος Φάης μετέφερε τη δέσμευση του δημάρχου να δοθούν 30.000 ευρώ προκειμένου να τακτοποιηθεί μέρος της οφειλής προς τους εργαζόμενους, να κατασκευασθούν τα σκηνικά κ.λπ. Μάλιστα τα 10.000 ευρώ θα καταβληθούν σήμερα, αφού οι εργαζόμενοι έχουν χάσει την υπομονή τους μετά τις συνεχείς υποσχέσεις της διοίκησης και του δήμου. 
 
Αν τελικά ο δήμαρχος τηρήσει τη δέσμευσή του, τα σκηνικά θα αρχίσουν να κατασκευάζονται άμεσα και η πρεμιέρα θα προγραμματισθεί για τις 2 Δεκεμβρίου.Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Γκόλας, Κώστας Αυδής, Γιάννης Γιαννακάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος δεν μπορεί να πάρει την τελευταία δόση της κρατικής επιχορήγησης ύψους 120.000 ευρώ, επειδή δεν έχει καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές. 
 
Τα προβλήματα αυτά είναι πολύ μεγάλα, αλλά ευχή όλων είναι να γίνει τουλάχιστον η παράσταση. Περίπου δύο χιλιάδες παιδιά από σχολεία της πόλης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να τη δούνε. Οι πρόβες γίνονται από τις 20 Σεπτεμβρίου.Είναι κρίμα να πάει τόσος κόπος χαμένος.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η οργή με έκανε συγγραφέα

«Εχουμε θάψει πολλές Ελλάδες μέχρι να φτάσουμε στη
σημερινή που αργοπεθαίνει», λέει ο Γιώργος Σκούρτης
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΙΔΑΛΗ- ENET.GR

«Διπλή» επιστροφή του Γιώργου Σκούρτη με δύο έργα του παλιά και δοκιμασμένα, δοσμένα με μια σύγχρονη ματιά και με έμπειρους πρωταγωνιστές προερχόμενους από το σπουδαίο φυτώριο όπου κι αυτός ανδρώθηκε, το Θέατρο Τέχνης.

**Οι «Νταντάδες» (μ' αυτούς έκανε το ντεμπούτο του, το '70, στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Γιάννη Μόρτζο, Νίκο Μπουσδούκο) ανεβαίνουν αύριο στο θέατρο «Ζίνα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Γιώργο Κωνσταντίνου, Τάκη Χρυσικάκο. Σάτιρα της εξουσίας με δύο ανέστιους φίλους να προσλαμβάνονται από έναν πλούσιο για να φροντίζουν τη γυναίκα του.

**Το «Κομμάτια και θρύψαλα... 2010» (πρωτοανέβηκε το '76 στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν) έχει πρεμιέρα το Σάββατο στο Νέο Ελληνικό Θέατρο με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Γιώργο Αρμένη. Ενα σπονδυλωτό έργο «για την εφιαλτική θέα της νεοελληνικής πραγματικότητας που και σήμερα βλέπουμε, και έξω μας και μέσα μας» σημειώνει ο συγγραφέας, που έχει προσθέσει τρία καινούργια μονόπρακτα, εξ ου και το... 2010 στον τίτλο. «Εκεί που ανατριχιάζεις... ξεσπάς σε ωραία γέλια, όχι χάχανα. Είναι λυτρωτικό έργο» συμπληρώνει.

Αντικομφορμιστής, περιθωριακός, αψύς και τραχύς στο λόγο, ο βετεράνος θεατρικός συγγραφέας αλλά και πεζογράφος μάς μιλάει με αφορμή το ανέβασμα των δύο έργων του.

Η εξουσία βρίσκεται συχνά στο συγγραφικό σου «μενού». Είναι μια ανίκητη Λερναία Υδρα; Πώς τα βγάζει πέρα κανείς μαζί της;

«Ο Ηρακλής τι έκανε στη Λερναία Υδρα; Με μια τοσοδούλα διαφορά: εκείνο το Τέρας πήγε κατά διαόλου, αλλά η Εξουσία έχει πολλούς Λερναίους κλώνους. Δεν τα βγάζεις πέρα με την Εξουσία, γιατί όλοι την έχουμε βαθιά ριζωμένη μέσα μας. Μόνο στα νεκροταφεία δεν υπάρχει Εξουσία. Το είπε και ο Γιώργος άλλωστε -ποιος του γράφει αυτούς τους ένδοξους και ευφυέστατους λόγους; "Είμαστε στην Εξουσία ως γνήσιοι αντιεξουσιαστές". Κούφια η ώρα, δηλαδή!»

«Πάντα έτσι μας τη φέρνανε, χωρίς ποτέ να καταλάβουμε το πώς και το γιατί» λέει ένας ήρωάς στους «Νταντάδες». Υπαίτιοι είναι μόνο οι κατέχοντες την εξουσία ή και οι από κάτω;

«Πότε οι κάτω γίνονται πάνω και πότε οι πάνω γίνονται κάτω. Τα ίδια σκατά. Συγκοινωνούντες βόθροι είναι. Φυσικός κανόνας για τη ρύθμιση της ισορροπίας. Ακόμα και η ανισορροπία -όπως σήμερα, ας πούμε- είναι κι αυτή σημαντικό στοιχείο της όλης διαδικασίας».

Παραμένεις αντιεξουσιαστής; Εχεις κάποιο ιδεολογικό αποκούμπι, κάποιο πιστεύω;

«Μόνος μου, ελεύθερος και απελπισμένος».

Η Ελλάδα ποτέ δεν... πεθαίνει; Είναι... κομμάτια και θρύψαλα; Είναι αιχμαλωτισμένο πειραματόζωο στα χέρια Ευρωπαίων και Αμερικανών φίλων της;

«Η Ελλάδα της Ιστορίας, της τέχνης και του στοχασμού δεν θα πεθάνει ποτέ. Η Ελλάδα των δρόμων, του μεροκάματου, των οικογενειακών, φιλικών και ερωτικών σχέσεων πεθαίνει κάθε στιγμή. Γι' αυτό άλλωστε "ξανά προς τη δόξα τραβά". Εχουμε θάψει πολλές Ελλάδες μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή που αργοπεθαίνει».

Απαισιόδοξος ή αισιόδοξος, οργισμένος ή νηφάλιος απέναντι σ' αυτά που συμβαίνουν;

«Οργισμένος αφόρητα. Γι ' αυτό και γράφω αυτά που γράφω με τη γλώσσα που τα γράφω. Να ξεσπάω την οργή μου. Αυτή η οργή από τα μικράτα μου μ' έκανε συγγραφέα. Κι όσο μεγαλώνω τόσο πιο οργισμένος νιώθω, γιατί είναι κι αυτός ο πούστης ο χρόνος, "τέλειωσες, μάγκα μου" σου ψιθυρίζει, «τίποτα δεν κατάφερες να πετύχεις που να κουλάρει την οργή σου, αϊ πέθανε λοιπόν».

Θα υπάρξει κάποια στιγμή αντίδραση των Ελλήνων στο πρεσάρισμα της κυβέρνησης λόγω Μνημονίου, κρίσης κ.λπ.;

«Μπα, δεν νομίζω. Δες τι έχει απομείνει στο λαό ύστερα από τόσα χρόνια αγώνες, διεκδικήσεις, οικονομικές και ηθικές κατακτήσεις. Ολα τού τα πήραν πίσω οι άρπαγες. Ο λαός είναι ο μεγάλος μαλάκας της Ιστορίας. Και ιδού η αντίφαση: απ' αυτόν τον μεγάλο μαλάκα βγαίνουν -με την ψήφο του!- αυτοί που τον καθοδηγούν(!) στα κατσάβραχα. Και πληρώνει και πανάκριβα διόδια στις ρεματιές. Στον Χάρο έδιναν έναν οβολό για να τους περάσει, εμάς μας πίνουνε το αίμα και βράζουνε τα κόκαλά μας για να κάνουνε κρέμα νυχτός με το μεδούλι».

Καινούργια έργα δεν γράφεις;

«Συνέχεια. Εχω εφτά άπαιχτα. Αλλά κανείς δεν μου ζητάει. Ομως αν δεν γράψω, θα τρελαθώ. Ούτε καν το αντ-Εθνικό μας θέατρο δεν ανεβάζει ελληνικά έργα κι όποτε -σπάνια- το κάνει, τα παίζουνε στη Νέα Σκηνή. Ακου κατάσταση! Στην Κεντρική Σκηνή ανεβαίνουν μόνο τα ΞΕΝΑ. Θα κάνω μήνυση στο Εθνικό και στον υπουργό Γερουλάνο και στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Παραβιάζεται θρασύτατα και αλαζονικά ο πρώτος σκοπός ίδρυσης του Εθνικού "ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού θεατρικού έργου"».

Καρακατσάνης για τρίτη φορά «Νταντάδες», Αρμένης για δεύτερη φορά στο «Κομμάτια και θρύψαλα». Τι εκτιμάς στον καθένα;

«Πολυταλαντούχοι και οι δύο, μανιακοί με το θέατρο, δυναμικοί και ακούραστοι! Αυτό που δεν χωνεύω και στους δύο είναι ότι...τους γουστάρουν οι ήρωές μου! Χαίρομαι που ο Θύμιος θα παίξει στο ίδιο έργο τον ίδιο ρόλο ύστερα από 40 χρόνια.

Δεν έχει συμβεί πουθενά και με κανέναν άλλον ηθοποιό. Είναι θαυμαστό και συγκινητικό. Του αξίζει το ρεκόρ-βραβείο Γκίνες. Είμαι σίγουρος ότι φέτος το κοινό θα του το απονείμει».

Η υστεροφημία σ' ενδιαφέρει; Πώς θα 'θελες να σε θυμούνται;

«Δεν θέλω να με θυμηθεί κανείς και ποτέ. Θέλω Α-θάνατος να ζήσω. Να σου πω και το επίγραμμά μου; "Λέω να μην πεθάνω άλλο - δεν πρόκειται να με κηδέψετε - κι άμα με θάψετε - δεν θα 'ναι η πρώτη φορά".

Με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης, κάνω έκκληση... Εχω δώσει κάποια στιγμή, πού δεν θυμάμαι, τα χειρόγραφα -με στιλό- των "Νταντάδων". Κάπου 300 σελίδες, από το '67 μέχρι το '70. Σε όποιον έχω δώσει το φάκελο, τον παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου».

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ "DUENDE

«Σε όλη την Ανδαλουσία…όλοι μιλούν συνεχώς για duende και το αναγνωρίζουν με αλάνθαστο ένστικτο μόλις εμφανιστεί». (Federico Garcia Lorca)

Duende: μία λέξη δίχως συγκεριμένη ετυμολογία αλλά γνώριμη σαν έννοια.

Αυτή είναι και η πηγή έμπνευσης της νέας δισκογραφικής πρότασης και της παράστασης που θα παρουσιάσουν η Ελένη Πέτα και ο κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης στο Θέατρο Κάππα την Πέμπτη 2 και το Σάββατο 4 Δεκέμβρη.

Μετά την πολύ επιτυχημένη εμφάνιση στο πλάι του Al Di Meola, στις 2 εμφανίσεις του στη σκηνή του Gazarte, και αφού απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, η Ελένη Πέτα και ο Παναγιώτης Μάργαρης ξεκινούν τις χειμερινές τους εμφανίσεις σε έναν εναλλακτικό, για τα μουσικά δρώμενα χώρο.

Τραγούδια της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, του Ισραήλ, του Μεξικό, της Αγγλίας, συναντούν διαχρονικά κομμάτια της Ελληνικής τραγουδοποιίας, από την προσωπική δισκογραφία της Ελένης αλλά και Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μικρούτσικο, Σαββόπουλο, δημιουργώντας ένα μοναδικό, γεμάτο εκπλήξεις μουσικό τοπίο.

Η σαγηνευτική φωνή της Ελένης Πέτα και το κιθαριστικό ταμπεραμέντο του Παναγιώτη Μάργαρη, με ενορχητρωτική διάθεση τόσο σκοτεινή, όσο και φλογερή. Τόσο Μεσογειακή όσο και Δυτική. Τόσο απαλή όσο και...αιχμηρή.

Μαζί τους επί σκηνής:
Μιχάλης Πορφύρης: Τσέλο
Άγγελος Πολυχρόνου: Κρουστά
Stephen Fleming: Ηλ. Κιθάρα
Ηχοληψία: Βασίλης Μάρκου
Σκηνοθεσία - Κείμενα: Παντελής Καναράκης
Παραγωγή: Backstage Productions

Τιμές εισιτηρίων 20€, 15€ και 10€
Τηλεφωνική προπώληση Υπηρεσία εισιτηρίων τηλ. 210 7234567
Εκδοτήριο Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου

Θέατρο Κάππα Κυψέλης 2, Αθήνα τηλ. 210 8831068
Enhanced by Zemanta

Τα χρέη κατέβασαν την παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου Ιωαννίνων.

Σε πρωτοφανές τέλμα έχει περιέλθει το δημοτικό θέατρο Ιωαννίνων.

Η προγραμματισμένη για σήμερα πρεμιέρα «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» της παιδικής σκηνής αναβλήθηκε εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.Η κατάσταση στο θέατρο είναι απελπιστική.

Οι εργαζόμενοι στο ΔΗΠΕΘΙ είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες και σε ανύποπτο χρόνο προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Τελικά, μετά από υποσχέσεις του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Νίκου Φάη ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις και άρχισαν να δουλεύουν οργανώνοντας την παράσταση. Ενημέρωσαν όλα τα σχολεία της πόλης και ανακοίνωσαν τη σημερινή πρεμιέρα στο Πνευματικό Κέντρο την οποία επρόκειτο να παρακολουθήσουν οι υπεύθυνοι των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, τα μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, καθώς και τα μαθητικά συμβούλια από τα σχολεία της Ηπείρου.Τελικά η πρεμιέρα αναβλήθηκε.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι μισθοί των υπαλλήλων του θεάτρου που τελικά δεν καταβλήθηκαν και οι οποίοι με τις καθυστερήσεις έφτασαν τα 45.000 ευρώ. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για σκηνικά, ούτε για τα κοστούμια.

Απλήρωτοι είναι και οι δεκαοχτώ ηθοποιοί της παράστασης, όπως και ο σκηνοθέτης. Για να ετοιμαστούν τα σκηνικά χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Με λίγα λόγια στο δημαρχείο γνώριζαν εδώ και τρεις εβδομάδες τουλάχιστον ότι η παράσταση είναι στον αέρα, ειδοποίησαν όμως τους καλεσμένους τους για την αναβολή μία μέρα πριν! Τι να πει κανείς…

Έκτακτο Δ.Σ. την Πέμπτη
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σπύρος Μισθός αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο αύριο Πέμπτη στις τρεις το μεσημέρι. Θα ενημερώσει επίσης για τις τεράστιες δυσκολίες τον Μωυσή Ελισάφ, μέλος της παράταξης Φίλιου στο Δ.Σ..Ο προϋπολογισμός της παράστασης δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ.

Κι όμως ο μεγαλύτερος δήμος της βορειοδυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να τον χρηματοδοτήσει. Αισιοδοξία δεν υπάρχει από κανέναν και στο θέατρο υπάρχει βάσιμη ανησυχία για ακύρωση της παράστασης την οποία αναμενόταν να παρακολουθήσουν 1800 παιδιά από τα Γιάννενα. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και σχολεία από την υπόλοιπη Ήπειρο μέχρι τη Λευκάδα. Από το εισιτήριο των έξι ευρώ της παράστασης, το θέατρο θα είχε έσοδα που θα έφταναν τις 12.000 ευρώ. Ούτε φυσικά αυτά τα χρήματα μπορεί να υπολογίζει κανείς όσο η παράσταση δεν γίνεται.

Ούτε ασφαλιστική ενημερότητα
Πώς όμως φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο. Ναι μεν η επιχορήγηση του υπουργείου είναι μειωμένη, αλλά το δημοτικό θέατρο Ιωαννίνων δεν μπορεί να λάβει τη δόση επειδή δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα!

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι μισθοί των τελευταίων μηνών, ούτε οι απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές. Από τις 20 Σεπτεμβρίου γίνονται πρόβες με τους ηθοποιούς και το σκηνοθέτη. Δεν ξέρουν όμως αν θα κάνουν την παράστασή τους, ενώ ανησυχούν για το αν θα πάρουν ποτέ τα χρήματά από την τρίμηνη σύμβαση που έχουν υπογράψει.

Το θέατρο χρωστάει επίσης σε παλιότερους συνεργάτες, σε προμηθευτές, σε ηθοποιούς. Κι όμως ο δήμαρχος δήλωνε πριν λίγες μέρες στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» ότι ο δήμος έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό.

Οι… τεχνικοί λόγοι
Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί η διεύθυνση του θεάτρου δεν ανακοινώνει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο οργανισμός. Η πολιτική ηγεσία του δήμου προφανώς και κρατάει μυστικό το φιάσκο γιατί είναι σοβαρά εκτεθειμένη. Ο διευθυντής όμως γιατί περιμένει να φτάσει η τελευταία στιγμή και να επικαλεστεί «τεχνικούς λόγους» για την αναβολή; Είπαμε, να προστατεύονται οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει να προστατευθεί το θέατρο.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
Αναρτήθηκε από epirusgate

Φεστιβάλ για το γυμνό στον κινηματογράφο

Contempt (film)
Φεστιβάλ κινηματογράφου με την προβολή ταινιών και με τίτλο ''Η αυτοκρατορία του σώματος-Το γυμνό στον κινηματογράφο''' διοργανώνεται απο τις 25 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο ''Ετουάλ Αλεξάνδρα ''.

Πρόκειται για 24 ταινίες που δόξασαν το γυμνό σώμα, άλλες αριστουργήματα της 7ης τέχνης από κορυφαίους δημιουργούς, άλλες δεύτερης επιλογής και πλατειάς κατανάλωσης και έξι από αυτές, ελλήνων δημιουργών που μέσα από τα κάδρα τους ύμνησαν, με το δικό τους τρόπο τους ωραίους, γυμνούς άνδρες και γυναίκες.



ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΙΝΕΣ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

24o Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Μέσων, στο Βiarritz, στην Γαλλία

BiarritzImage via WikipediaΤο Ευρωπαϊκό Φυτώριo νέων καλλιτεχνών καλεί καλλιτέχνες να υποβάλλουν συμμετοχή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2010, για το 24ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών μέσων που θα πραγματοποιηθεί στο Biarritz της Γαλλίας από 24 έως 31 Ιανουαρίου 2011.

    Οι συμμετέχοντες πρέπει να υποβάλουν μαζί με την αίτηση τους, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.art4eu.net ένα DVD format avi.ou.mov με αγγλικούς ή γαλλικούς υπότιτλους, διάρκειας μέχρι 12 λεπτά, στη διεύθυνση:

    Pepiniers europeennes pour jeunes artistes

    Domaine national de Saint-Cloud

    BP 80132

    92216 Saint-Cloud Cedex

    France.

   

    Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο e-mail :

    jeune-video-cinema@art4eu.net
Enhanced by Zemanta

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ελληνική έκθεση για τα 2.500 χρόνια της Μάχης του Μαραθώνα στο Δημαρχείο Βιέννης

A picture reconstructing the beached Persian s...
Την παρουσίαση του ρόλου που έπαιξε στη διεθνή ιστορία και στη διαμόρφωση του σύγχρονου Δυτικού Πολιτισμού, η Μάχη του Μαραθώνα, ως ένα ορόσημο της Ελληνικής Ιστορίας, στοχεύει η έκθεση αρχειακού υλικού με την ευκαιρία της φετινής επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη, που εγκαινιάστηκε στο περιστύλιο του Δημαρχείου Βιέννης και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Η έκθεση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, εγκαινιάστηκε από τον επικεφαλής της επιτροπής πολιτισμού της τοπικής Βουλής Ερνστ Βόλερ, παρουσία της Ελληνίδας νέας αντιδημάρχου Βιέννης και αναπληρώτριας τοπικής κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής της Αυστρίας, αρχηγοί αρκετών διπλωματικών αποστολών, οι ηγεσίες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας και άλλων ομογενειακών οργανώσεων καθώς και η γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Ολγα Σαραντοπούλου.  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Το Λούβρο κάνει έρανο

Richelieu wing of the Louvre museumImage via WikipediaΕνα εκατομμύριο ευρώ ζητά από τους φίλους της Τέχνης το διάσημο μουσείο, προκειμένου να αγοράσει έναν πίνακα του 16ου αιώνα.

Το Λούβρο επιθυμεί να αγοράσει τις "Τρεις Χάριτες" του Γερμανού Λούκας Κρανάς του Πρεσβύτερου και έχει καταλήξει σε σχετική συμφωνία με τον ιδιώτη που έχει σήμερα το έργο στην κατοχή του. 

Βάσει της συμφωνίας το μουσείο θα του καταβάλει 4 εκατ. ευρώ, όμως έχει διαθέσιμα αυτή τη στιγμή μόνον 3 εκατ. και για το λόγο αυτό απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο για να συνεισφέρει τον οβολό του και να καλυφθεί η διαφορά. 

Το έργο απεικονίζει τρεις γυμνές γυναίκες σε μαύρο φόντο και δεν έχει εκτεθεί ποτέ στο ευρύ κοινό.
Enhanced by Zemanta

ΜΙΑ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ... στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ.

Το διασημότερο παραμύθι σε σύγχρονη εκδοχή σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια…

Το μύθο της Σταχτοπούτας και το ταξίδι του στο χρόνο παρουσιάζει, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια η 5η Εποχή/Τέχνης στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ.

Το έργο, βασισμένο στη γνωστή Σταχτοπούτα του Σαρλ Περό, φιλοδοξεί να ερμηνεύσει το μύθο μέσα απ’ το βλέμμα του εικοστού πρώτου αιώνα ενώ η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη φιλοδοξεί να διατηρήσει τη διαχρονικότητα και τη φρεσκάδα του ανιχνεύοντας δρόμους που συνδυάζουν το σύγχρονο με το κλασικό προσφέροντας ένα σκηνικό θέαμα με έμφαση στον καθαρό σκηνικό λόγο. Οι θεατές θα συναντήσουν στην παράσταση τόσο το θέατρο όσο και το μπαλέτο, το σύγχρονο χορό, την όπερα, το μιούζικαλ, το τραγούδι, το κουκλοθέατρο και το video art.

Μουσικές από τα ομώνυμα μπαλέτα των Σ. Προκόφιεφ και Γ. Στράους συνυπάρχουν με σύγχρονες μουσικές και τραγούδια που έγραψε για τις ανάγκες της παράστασης ο συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου.

Στόχος της παράστασης να φορτίσει την ευαισθησία του παιδιού μυώντας το σ’ έναν κόσμο των τεχνών και δημιουργώντας μια νέα αντίληψη για το θέατρο για παιδιά , αλλά και σε θεατές κάθε ηλικίας, απαλλαγμένη από τηλεοπτικά κακέκτυπα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο-Σκηνοθεσία ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Μουσική Σ. ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ - Γ. ΣΤΡΑΟΥΣ- Θ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Σκηνικό- κοστούμια ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ
Χορογραφίες ΕΛΕΝΑ ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ
Video Αrt ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΜΟΥΡΗΣ
Φωτισμοί ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Συνεργάτης σκηνοθέτης ΕΛΕΝΑ ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ
Διεύθυνση παραγωγής ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Παίζουν οι ηθοποιοί:
MΑΡΙΑΝΘΗ ΦΩΤΑΚΗ- ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΦΑΙΣ – ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ- ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΗΣ - ΑΝΤΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΟΥ – ΑΡΕΤΗ ΠΑΣΧΑΛΗ- ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ - ΕΛΠΙΔΑ ΜΕΤΑΞΑ – ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΠΑΛΑΙΟΘΟΔΩΡΟΥ

Παραστάσεις : Σάββατο 3 μ.μ.
Κυριακή 11 π.μ. και 3 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων 13€, Παιδικό: 10€

Θέατρο ΚΑΠΠΑ - Κυψέλης 2, : 210-8831068
Προπώληση εισιτηρίων : www.ticketservices.gr

Xριστουγεννιάτικο Bazaar του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Στον εκθεσιακό  χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, διοργανώνεται για 10η συνεχή χρονιά το χριστουγεννιάτικο Bazaar. Η μεγάλη εκδήλωση που έγινε θεσμός του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010, από τις 11.30 έως τις 20.30.   
Στους φιλόξενους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου θα στήσουμε και πάλι μια ανοιχτή γιορτή αγοράς δώρων, ένα σύγχρονο πανηγύρι τέχνης με χρηστικά αντικείμενα υψηλής αισθητικής τα περισσότερα από αυτά, ειδικές εκδόσεις του ΜΜΣΤ, βιβλία τέχνης και έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας γνωστών καλλιτεχνών. 
Με βασικό σκοπό τη στήριξη των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων αλλά και των άλλων εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων του μουσείου, το ΜΜΣΤ προσκαλεί όλους εσάς σε ένα πραγματικά εορταστικό bazaar.  
Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του ΜΜΣΤ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μια χαρούμενη και  γιορτινή ημέρα με καφέ, κρασί και μουσική.  
Αν λοιπόν, επιθυμείτε την αγορά των πιο πρωτότυπων και καλαίσθητων δώρων επισκεφτείτε το ΜΜΣΤ και γιορτάστε μαζί μας μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα με εκπλήξεις για τα παιδιά και τους μεγάλους.   

ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ με τη Νένα Μεντή...

Η Νένα Μεντή ως Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
Μια συγκινητική ιστορία για τη μεγάλη κυρία του Eλληνικού τραγουδιού...
Ένας μονόλογος γεμάτος μεγάλα τραγούδια, τραγούδια που γράφτηκαν με ψυχή από μια γυναίκα που έζησε με πάθος τη ζωή...

Η ανάγκη για την παράσταση βγήκε μέσα από την επιθυμία για ένα ταξίδι στη μνήμη μιας εποχής και σαν καταβολή ελάχιστου φόρου τιμής στην πρώτη μεγάλη Ελληνίδα στιχουργό, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Το βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» (εκδόσεις Άγκυρα), με τη δύναμη και την αμεσότητα της προσωπικής μαρτυρίας προσέφερε το υλικό της θεατρικής αφήγησης. Μιας αφήγησης αποσπασματικής και ακροβατικής, ανάλογης της προσωπικότητας που βιογραφείται.

Η Ευτυχία (Νένα Μεντή) μονολογεί συνομιλώντας με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή και το έργο της στιχουργού: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Γιώργο τον άντρα της, τη Μαίρη την κόρη της, τον Τσιτσάνη, το Χιώτη, τη Ρέα την εγγονή της και τη Μαριόγκα τη μητέρα της.

Μέσα από την πολυτάραχη ζωή της Παπαγιαννοπούλου ξεδιπλώνεται όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αλλά και η σύγχρονη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού. Η ιστορία της Ευτυχίας συναντά την εθνική τραγωδία μιας χαμένης πατρίδας, της Μικράς Ασίας, περνά από την εποχή των μπουλουκιών και της Αθηναϊκής επιθεώρησης για να φτάσει ως τα καταγώγια του ρεμπέτικου και την άνθιση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Η παράσταση αναπαριστά στιγμιότυπα, σχέσεις και καταστάσεις σαν ένα αφηγηματικό παζλ, που σκοπό έχει να αναδείξει τη βιωματική λαϊκή ποίηση και την πολυδιάστατη μοναδική προσωπικότητα, της πρωτοπόρας για την εποχή της, δημιουργού.
Η Ευτυχία έγινε η φωνή της ψυχής ενός ολόκληρου λαού και με τον στίχο της εκφράζει τους καημούς και τις ελπίδες του. Χθες, σήμερα, αύριο.

Η Ευτυχία, σαν ένας άλλος Ζορμπάς, μυρίζει Ελλάδα και μας οδηγεί γραμμή στις ρίζες, σε ότι αυθεντικό έμεινε από αυτό που λέμε γνήσια ελληνική ψυχή και λεβεντιά.

Το έργο παρουσιάστηκε για δυο χρόνια στην Αθήνα με μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Συγκέντρωσε διθυραμβικές  κριτικές από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ και τιμήθηκε με 4  βραβεία «κοινού» του Αθηνοράματος:
1ο Βραβείο καλύτερης παράστασης
1ο Βραβείο Σκηνοθεσίας
1ο Βραβείο γυναικείου ρόλου
3ο Βραβείο Φωτισμών

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης
Επιλογή τραγουδιών: Ελεάνα Βραχάλη
Μουσική επένδυση: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης

ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
Πλαταιών & Προφήτη Δανιήλ 3 - Κεραμεικός.
Τηλ.: 210-3467735 & 210-3470707

Παραστάσεις: Τετάρτη & Σάββατο-18.15
                           Παρασκευή & Κυριακή-21.15

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 20€, μαθητικό-φοιτητικό  17€

  
ΠΑΡΑΓΩΓΗ : Culture Factory  Ν. Χριστοδούλου – Α. Μανάφης Ο.Ε.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...