Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Εβδομάδα ισπανικού κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη

Ένα πανόραμα του Ισπανικού κινηματογράφου, από το 1929 μέχρι σήμερα, παρουσιάζεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, από τις 18- 24 Μαρτίου.
Ο ισπανικός κινηματογράφος έχει βρει μια αξιόλογη θέση στον παγκόσμιο χάρτη, χάρη στο έργο του Πέδρο Αλμοδόβαρ και του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ. Το αφιέρωμα όμως αυτό, στόχο έχει να αναδείξει μια νέα γενιά δημιουργών που στέκονται με αξιώσεις δίπλα στους διάσημους συμπατριώτες τους: οι Ντενιέλ Σάντσεθ Αρέβαλο, Χόρχε Σάντσεθ Καβεδούχο, Χουάν Κρουθ και Χοσέ Κορμπάτσο κ.α. έχουν τιμηθεί με βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και για τον βάσκο σκηνοθέτη Άλεξ ντε λα Ιγλέσια, τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Ισπανικού Κινηματογράφου, με τη μεταμοντέρνα οπτική.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει συνολικά δεκατρείς ταινίες μεγάλου μήκους, πέντε κλασικών και οκτώ σύγχρονων δημιουργών. Οι περισσότερες έχουν τιμηθεί με βραβεία Goya και έχουν ξεχωρίσει σε διεθνή Φεστιβάλ.
Πρώτος σταθμός σε αυτή την κινηματογραφική διαδρομή αποτελεί το έργο του Μπενίτο Περόχο («Το οινοποιείο»), από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του βωβού ισπανικού κινηματογράφου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο κλασικές ταινίες της δεκαετίας του ’50, το «Καλωσορίσατε Μίστερ Μάρσαλ» του Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα και «Ο θάνατος ενός ποδηλάτη» του Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ που είχαν λογοκριθεί από το καθεστώς του Φράνκο.
Στη δεκαετία του ’80 ο Μάριο Κάμους με την ταινία του «Τα αθώα θύματα» γνώρισε τη διεθνή αναγνώριση, καθώς οι πρωταγωνιστές του απέσπασαν το βραβείο Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Καννών. Τη δεκαετία του ’90 εκπροσωπούν οι Βίκτορ Έριθε, Ιμανόλ Ουρίμπε, Ρικάρντο Φράνκο και ο νεότερος Χούλιο Μέντεμ. Κάποιες από τις ταινίες έχουν ήδη προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες, όπως το «Σκούρο μπλε σχεδόν μαύρο» του Αρέβαλο και η «νύχτα των ηλιοτροπίων» του Καμπεθούδο.
Ακολουθεί το πρόγραμμα των προβολών:
Στις 18/3 το «Λέτειο Έγκλημα», στις 19/3 «Μεζέδες», «Καλωσορίσατε Μίστερ Μάρσαλ», στις 20/3 «Το καλό αστέρι», «Λέτειο έγκλημα», «Μετρημένες μέρες», στις 21/3 «Ο ήλιος της κυδωνιάς», «Ο θάνατος ενός ποδηλάτη», στις 22/3 «Σκούρο μπλε σχεδόν μαύρο», «Μέσα από τα μάτια σου», στις 23/3 «Τα αθώα θύματα», «Η νύχτα των ηλιοτροπίων» και τέλος στις 24/3 «Το οικονοποιείο», «Οι εραστές του αρκτικού κύκλου».
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας και στόχο έχει να υπογραμμίσει την πολιτιστική προσφορά της χώρας που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...