Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ίχνη μαστόρων 23.000 χρόνια πριν

Φωτογραφία
Το αρχαιότερο τεχνικό έργο στην Ελλάδα- και πιθανόν παγκοσμίως- ηλικίας 23.000 ετών έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας (κοντά στην Καλαμπάκα). Πρόκειται για έναν τεχνητό λιθοσωρό- ένα μικρό τείχος που περιορίζει την είσοδο του σπηλαίου κατά τα δύο τρίτα- το οποίο οι προϊστορικοί κάτοικοι του σπηλαίου εικάζεται πως κατασκεύασαν για να προστατευθούν από το δριμύ ψύχος, δεδομένου πως η ηλικία του συμπίπτει απόλυτα με την ψυχρότερη περίοδο της τελευταίας παγετώδους εποχής.
Η χρονολόγηση του ευρήματος που αποκαλύφθηκε το 2007 από την προϊσταμένη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος δρα Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα χρονολογήθηκε στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με τη μέθοδο της οπτικής φωταύγειας από την ερευνητική ομάδα των Ν. Ζαχαριά, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και του δρος Ι. Μπασιάκου, διευθυντή Ερευνών «Δημοκρίτου».
Το μικρό σπήλαιο της Θεόπετρας βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. έξω από την Καλαμπάκα και κατοικήθηκε από το 75.000 έως το 3.500 π.Χ., γεγονός που το αναδεικνύει σε μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις της Ελλάδας, μιας και αποδεικνύει την ύπαρξη πολιτισμού στην Ελλάδα πολύ πριν από τη Νεολιθική Εποχή, ενώ «κρύβει» την πρώτη ένδειξη κατοίκησης κατά τη Μεσολιθική Περίοδο στη Θεσσαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...