Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Σεξ και θάνατος σε πηλό, από χαμένο λαό του Περού

Φωτογραφία
Αν βγάλει κανείς πρόχειρα συμπεράσματα από αυτό που βλέπει, θα πιστέψει ότι οι Μοτσίκας, παλαιός και χαμένος πια λαός του Περού, ενδιαφερόταν μόνο για το σεξ. Τα 134 πήλινα αντικείμενα που εκτίθενται στο παρισινό Μουσείο του Κε Μπρανλί αναπαριστούν κάθε πιθανή σεξουαλική στάση: κολπική διείσδυση, σοδομισμό, πεολειχία, αμοιβαίο αυνανισμό και πολλά άλλα.
Υπάρχουν και σκηνές ομοφυλοφυλίας καθώς και κτηνοβασίας. Παρ΄ όλα αυτά, τα φαινόμενα απατούν- σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον. Όχι ότι ο λαός αυτός, που ανέπτυξε τον πολιτισμό του από τον 1ο μέχρι τον 8ο αιώνα στο Περού, δεν ενδιαφερόταν για τη σεξουαλική πράξη. Αυτά τα πήλινα αγαλματίδια όμως είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν σε ταφικές τελετές. Εξ ου και ο τίτλος της έκθεσης «Σεξ, θάνατος και θυσία στη θρησκεία των Μοτσίκας». Τα περισσότερα από τα αντικείμενα αυτά βρέθηκαν σε βασιλικούς τάφους στο Σιπάν, σε ανασκαφές που άρχισαν το 1980.
Οι Μοτσίτας, ο πρώτος πολιτισμός των Άνδεων που συγκρότησε κράτος, είχαν πόλεις και πολύπλοκη κοινωνική ζωή. Επειδή ζούσαν σε άνυδρο τόπο, αγάπησαν το νερό και όλα τα υγρά, καθώς και τα αντικείμενα που τα περιείχαν.
Όπως αυτά της έκθεσης, όπου τα βάζα έχουν τη μορφή γυναικείου κόλπου ή τεράστιου πέους.
Η έκθεση στο Μουσείο του Κε Μπρανλί θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 23 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...