Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Σοφοκλής Ευαγγελινός Αποστολίδης "Άπαντα τα Ευρισκόμενα"

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Ίδρυμα "Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης" τιμούν μια πνευματική φυσιογνωμία του 19ου αιώνα, τον Σοφοκλή Ε.Α. (1807-1883).

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 2010, ώρα 20:30, θα παρουσιαστεί και η αποθησαύριση του συνόλου του έργου του σε ψηφιακό δίσκο με τίτλο ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΑ. Στο δίσκο περιέχονται όλα τα πρωτότυπα έργα καθώς και μαρτυρίες και μελέτες για την προσωπικότητα και διδασκαλία του διαπρεπούς καθηγητή που υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του Άνθιμου Γαζή. Ο Σοφοκλής Ε.Α. δίδαξε Αρχαία, Βυζαντινή και Νεοελληνική γλώσσα και φιλολογία στις Η.Π.Α. κυρίως στο Πανεπιστήμιο του Harvard από το 1842 έως το τέλος της ζωής του το 1883.

Με την συνεχή συγγραφική και διδακτική δραστηριότητά του ο Σοφοκλής Ε.Α. κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους Ελληνιστές του 19ου αιώνα. Πασίγνωστα είναι τα έργα του: Κοιναὶ φράσεις καὶ ἰδιώματα τῆς νεωτέρας ἑλληνικῆς διαλέκτου (1837) που είναι και το πρώτο εγχειρίδιο νεοελληνικών που κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α., Γραμματικὴ τῆς Ρωμέϊκης γλώσσας με ανθολόγιο κειμένων και λεξιλόγιο Νεοελλήνων συγγραφέων (1842), Ἑλληνική Γραμματικὴ (1838) για χρήση σε σχολεία, κολλέγια και πανεπιστήμια που σημείωσε πολλὲς εκδόσεις για δεκαετίες κ.ά. Κορυφαίο έργο του Σοφοκλή Ε.Α είναι τὸ μνημειώδες ελληνικό του Λεξικὸ της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου απὸ το 146 π.Χ έως το 1100 μ.Χ που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1870. Η επανέκδοση του έργου του πλουτίζει την ελληνική βιβλιογραφία και θέτει τη βάση για μια νέα θεώρηση  επιστημονικής έρευνας  στην Αρχαία, Βυζαντινή και Νεοελληνική γλώσσα.

Ομιλητές
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Λιγομενίδης Πάνος, Ακαδημαϊκός Αναγνωστόπουλος Αθανάσιος, Δρ.Φ, Διευθυντής "Θησαυρού της Ελληνικής Γλώσσας" Καλοσπύρος Α.Ε. Νικόλαος, Δρ.Φ, Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Νάκας Αθανάσιος, Δρ.Φ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Χριστοδούλου Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Πολυμέρου-Καμηλάκη Αικατερίνη, Διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Ο Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), θα συντονίσει την συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...