Τριώροφη έπαυλη, έκτασης 1.200 τετραγωνικών μέτρων, ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στο Δίον.
Η οικία εντοπίστηκε στο κέντρο της πόλης, απέναντι από την επισκοπική βασιλική του 4ου αιώνα μ.Χ. Αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους και έχει δωμάτια που οργανώνονται γύρω από μια περίστυλη αυλή. Μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως τέσσερα δωμάτια, τμήμα της αυλής, καθώς και μια κτιστή κρήνη στο κέντρο της αυλής.
Όπως τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αριστοτέλης Μέντζος, κατά τη διάρκεια της 23ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, το κτίριο πρέπει να χτίστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 400 μ.Χ., ενώ έχει και μια επόμενη φάση ανοικοδόμησης στο τέλος των πρωτοβυζαντινών χρόνων (μετά τον 6ο αιώνα μ.Χ.). Η οικία φαίνεται ότι κατοικούνταν ως τον 7ο ή 8ο μ.Χ. αιώνα.
Στην οικία δεν εντοπίστηκαν πολλά κινητά ευρήματα, καθώς πρέπει να λεηλατήθηκε συστηματικά ανά τους αιώνες. Από τα ευρήματα ξεχωρίζει λυχνάρι με παράσταση του Δανιήλ του τέλους του 5ου αιώνα μ.Χ.(Φωτο Αρχείου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!