Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

«Διαδρομές υψηλού κινδύνου» του Ιγνάσι Γκαρσία – 2ος χρόνος


Έχεις υπάρξει τουρίστας σε «πόλεμο»;
Πόσο επικίνδυνα είναι εκεί έξω;
Μέχρι που μπορεί να φτάσεις για να μη χαθούν όλα όσα έχεις;

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα το (βραβευμένο με το βραβείο Buero Vallejo) έργο με τίτλο «Διαδρομές Υψηλού Κινδύνου» του καταλανού συγγραφέα Ιγνάσι Γκαρσία σε σκηνοθεσία Μιχάλη Παλίλη με τη Ζωή Ξανθοπούλου. Η παράσταση ανέβηκε σε πανελλήνια πρώτη στην Αθήνα στο θέατρο 104 και παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα στο θέατρο Nau Ivanow της Βαρκελώνης, με εξαιρετική ανταπόκριση και κριτικές:

“Περί θανάτου και τουρισμού”

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έλεγε  ότι η τέχνη δεν είναι ο  καθρέφτης της πραγματικότητας, αλλά το σφυρί που τη σφυρηλατεί. Και στις “Διαδρομές Υψηλού Κινδύνου” βρίσκουμε κάτι από αυτή τη δύναμη ενάντια στην κοινωνία που μας περιβάλλει (και που δε μας αρέσει). Μέσα από τη μαεστρική γραφή του Ιγνάσι Γκαρσία Μπάρμπα και την καταπληκτική σκηνοθεσία του Μιχάλη Παλίλη, το έργο μάς καταβυθίζει σ’ έναν παράξενο και βίαιο χώρο που θυμίζει το θέατρο του παραλόγου, όπου η ξεναγός την οποία υποδύεται η Ζωή Ξανθοπούλου οργανώνει εκδρομές σε εμπόλεμες ζώνες.

Η κριτική στη ματαιοδοξία με την οποία ταξιδεύουν οι άνθρωποι σήμερα και ταυτόχρονα η ιδέα ενός κόσμου που γίνεται αιώνιος και απαθής μάρτυρας της φρίκης  αποτελούν τα πιο τραγικά και ταυτόχρονα τα πιο έξυπνα στοιχεία της παράστασης…. Καλό θα ήταν να υπήρχε κάποια ανατροπή στην πλοκή, παρόλο που η ηθοποιός στέκεται στο ύψος της. Ωστόσο, η σκηνοθεσία και το κοστούμι υπηρετούν εξαιρετικά το πνεύμα της ιστορίας και την εξέλιξη του χαρακτήρα (αποστασιοποιημένου και επιφανειακού στην αρχή, εμπλεκόμενου σε πρώτο πρόσωπο στη συνέχεια),  καθιστώντας αξιόλογη την παράσταση, παρά τη δυσκολία που συνεπάγεται η πυκνότητα του λόγου στα ελληνικά με υπέρτιτλους στα καταλανικά.
(Ivan F. Mula, Teatre Barcelona)

Από την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013, συνεχίζοντας την επιτυχημένη  πορεία της, η παράσταση επιστρέφει στο θέατρο 104, για ένα δεύτερο κύκλο παραστάσεων.


Με ανατρεπτικό  ύφος, ο Ιγνάσι Γκαρσία (που παρουσιάζεται ως συγγραφέας για πρώτη φορά στη χώρα μας) δημιουργεί μια ρεαλιστική, παράξενη ξενάγηση των θεατών σε ένα εμπόλεμο περιβάλλον, σχολιάζοντας τα δεινά της σύγχρονης εποχής. Ο βραβευμένος (με το βραβείο Buero Vallejo) μονόλογος συμβαίνει σε «πραγματικό» χρόνο και διαρκεί όση ώρα διαρκεί η ιδιότυπη αυτή ξενάγηση. Με όχημα το χιούμορ, την ανατροπή, την έκπληξη και το διεισδυτικό βλέμμα, ο θεατής εισέρχεται στον κόσμο της Μπέρτα και του σύγχρονου «βομβαρδισμένου» πολιτισμού. Η Μπέρτα είναι ξεναγός σε ένα τουριστικό γραφείο που οργανώνει εκδρομές σε εμπόλεμες ζώνες. Σε καθημερινή βάση, επισκέπτεται με το γκρουπ της (τους θεατές) ένα εγκαταλελειμμένο χώρο για να παρακολουθήσουν την πρώτη «ατραξιόν» της ημέρας. Το τηλεφώνημα που δέχεται η Μπέρτα από το αφεντικό της τη συγκεκριμένη μέρα, όμως, θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις…

Βιογραφικό  σημείωμα  συγγραφέα

Ο Ιγνάσι Γκαρσία  γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1964. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας της Τέχνης και πτυχιούχος Υποκριτικής. Παρακολούθησε σεμινάρια  θεατρικής γραφής στη Sala Beckett υπό την καθοδήγηση του José Sanchis Sinisterra. Έχει εκδώσει 20 έργα και έχει εργαστεί ως σεναριογράφος σε επιτυχημένες σειρές της καταλανικής τηλεόρασης. Θεωρείται «μαιτρ» του θεατρικού μονολόγου και έχει βραβευτεί με σημαντικά θεατρικά βραβεία:

Δεύτερο βραβείο  (βραβεία SGAE για παιδικό και εφηβικό θέατρο, 2005)
Βραβείο Buero Vallejo, 2004 (για το έργο «Διαδρομές Υψηλού Κινδύνου»)
Βραβείο Max για νέες θεατρικές τάσεις με την ομάδα Teatro de Común, 2004
Δεύτερο βραβείο (βραβεία Ciutat d'Alcoi, 1995)

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση : Δημήτρης Ψαρράς
Σκηνοθεσία : Μιχάλης Παλίλης
Φωτιστική εγκατάσταση : Σοφία Αλεξιάδου
Ενδυματολογική  επιμέλεια : Μιχάλης Παλίλης
Επιμέλεια κίνησης : Μαρίζα Τσίγκα
Επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού : Νατάσσα Ε. Ιωάννου
Make up : Πάνος Ροκίδης
Σχεδιασμός  αφίσας : Γιώργος Καραχρήστος
Φωτογραφίες : Ιωάννα Παπουλή
Βοηθός  σκηνοθέτη : Έφη Χαστά
Παίζει η Ζωή Ξανθοπούλου

Πληροφορίες:
Πρεμιέρα : Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013
Τελευταία παράσταση : Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014
Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη στις 21:15
Διάρκεια : 60’ (χωρίς διάλειμμα)                
Γενική είσοδος : 10€ (ενιαίο εισιτήριο), 5€ (άνεργοι και ατέλειες)

Χώρος : 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι
Τηλ. Επικοινωνίας : 210 3455020
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...