Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

«Ο ΠΟΥΠΟΥΛΕΝΙΟΣ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ


Πρεμιέρα: Σάββατο 12 Οκτωβρίου ώρα 9.00 μ.μ.
Δεύτερη παράσταση: Κυριακή 13 Οκτωβρίου ώρα 9.00 μ.μ.


«Ο Πουπουλένιος», το συνταρακτικό θρίλερ, η μαύρη κωμωδία του Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν ΜακΝτόνα, είναι το έργο στο οποίο θα συναντηθούν, για πρώτη φορά, επί σκηνής το ερχόμενο φθινόπωρο τέσσερις σημαντικοί Έλληνες ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Κουρής, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και Γιώργος Πυρπασόπουλος. Τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Σε ένα άγνωστο, αυταρχικό καθεστώς, ένας συγγραφέας ανακρίνεται από  δύο αστυνομικούς ερευνητές για  τις παράξενες ιστορίες που έχει γράψει. Ιστορίες με παιδιά. Όχι, όμως, “για παιδιά”. Κάποιες αστείες και τρυφερές, κάποιες σκληρές και ζοφερές. Είναι, λοιπόν, κακό να γράφεις ιστορίες; Τι ακριβώς έχει συμβεί στην πόλη; Τι έπαθε το κοριτσάκι που βρέθηκε στους θάμνους; Λένε αλήθεια οι αστυνομικοί; Τι συνέβη στο μικρό Εβραίο; Γιατί δεν το ‘γραψαν οι εφημερίδες; Είναι αλήθεια πως κάποιος έχει μιμηθεί τις ιστορίες του συγγραφέα; Τι σχέση έχει μ' όλα αυτά ο τρυφερός αδελφός του; Γιατί πάσχει από νοητική στέρηση; Τι τους συνέβη όταν ήταν παιδιά; Τι συνέβη σ' όλους μας, όταν ήμασταν παιδιά;

     Συνεχείς ανατροπές, αστυνομική πλοκή, χιούμορ, ευφυείς διάλογοι, στοιχεία θρίλερ, με τη βία και την τρυφερότητα να συνυπάρχουν, εξελίσσουν ένα παραμύθι που ισορροπεί ανάμεσα στον κωμικό παραλογισμό και στη γνήσια κλασική τραγωδία. Με την κωμωδία να παρεισφρύει στο δράμα και αντιστρόφως, ο θεατής δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, παρά να μείνει για δύο ώρες καρφωμένος στη θέση του.  Αν και το πολιτικό σχόλιο για τη βία της εξουσίας είναι αναπόφευκτο, στην ουσία, πρόκειται για ένα έργο που μιλάει για την τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας. Και για την ανάγκη μας να επιστρέφουμε εκεί που όλα αρχίζουν με το “Μια φορά κι έναν καιρό...”. Την ανάγκη να πούμε και ν' ακούσουμε ιστορίες. Όσο για το ποιος είναι ο Πουπουλένιος, αυτό μένει να αποκαλυφθεί στη σκηνή.


Το έργο (The Pillowman) έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το 2003 στο Βασιλικό Εθνικό Θέατρου του Λονδίνου και πανελλήνια πρεμιέρα το 2005 στον Εξώστη του θέατρου Αμόρε. Οπουδήποτε ανέβηκε διεθνώς σημείωσε πολύ μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, αναστατώνοντας το κοινό. Επιπλέον, διακρίθηκε ως το καλύτερο νέο θεατρικό έργο με το Βραβείο Olivier το 2004, τιμήθηκε με το βραβείο Drama Desk Award 2004-2005 εξαιρετικού θεατρικού έργου το 2005, ενώ την ίδια χρονιά υπήρξε υποψήφιο ως το καλύτερο θεατρικό έργο για το Βραβείο Tony. Με τις παραστάσεις που ανέβηκαν σε μικρές σκηνές της Ελλάδας, έχει ήδη δημιουργήσει ένα μικρό κύκλο φανατικών θεατών. Τώρα, σ’ ένα από τα κεντρικότερα θέατρα της Αθήνας, με ένα θίασο καταξιωμένων πρωταγωνιστών, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Ο τίτλος της παράστασης είναι απόδοση της μεταφράστριας Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη, η οποία τον παραχώρησε ευγενικά για την παραγωγή του θεάτρου Αθηνών.

Επιλεγμένη  παραστασιολογία:

Royal National Theatre, Λονδίνο, σκηνοθεσία Τζον Κράουλι (2003).
Booth Theatre, Broadway, Νέα Υόρκη, σκηνοθεσία Τζον Κράουλι (2005).
Θέατρο Αμόρε-Εξώστης, Αθήνα, με τίτλο Ο Πουπουλένιος, σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη και σκηνοθεσία Βίκης Γεωργιάδου (2005).
Αγγέλων Βήμα, Αθήνα, με τίτλο Μια αγκαλιά για να πεθάνεις, σε προσαρμογή και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη (2007).
Κτήριο, Αθήνα, με τίτλο Ο Πουπουλένιος, σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη και σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη (2009).
Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αθήνα, με τίτλο The Pillowman, σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση και σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου (2011) κ.ά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Αθανασία Σμαραγδή
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα  Σκουλά
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης
Προβολή - Επικοινωνία: BrainCo – Σεμίνα Διγενή

ΔΙΑΝΟΜΗ

Χατούριαν (συγγραφέας): Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Τουπόλσκι (ανακριτής): Νίκος  Κουρής
Άριελ (ανακριτής): Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Μίκαλ (αδελφός): Γιώργος  Πυρπασόπουλος

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 16/10):

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή :  9 μ.μ.

Σάββατο : λαϊκή απογευματινή  6.15 μ.μ και βραδινή 9.15 μ.μ.

Διάρκεια: 2 ώρες και 15 λεπτά (μαζί με το διάλειμμα)

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
Πανεπιστημίου & Βουκουρεστίου 10, Σύνταγμα - Αθήνα, 10564, τηλ.:2103312343

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:

20 ευρώ πλατεία Α', 17 ευρώ πλατεία Β', 17 ευρώ  λαϊκή  απογευματινή, 14 ευρώ  νεανικό (έως  28 ετών) ,  συνταξιούχοι (άνω των  60 ετών ), 14 ευρώ οικονομικό*, 10 ευρώ  άνεργοι (με την επίδειξη κάρτας  ανεργίας), Σάββατο βράδυ και περίοδο εορτών γενική είσοδος 20 ευρώ.

*Ενιαίο οικονομικό εισιτήριο  για τρεις διαφορετικές παραστάσεις,  στην  ειδική τιμή των  42   ευρώ. (ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - «SORRY…I’M GREEK»,  ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ -  «Ο ΠΟΥΠΟΥΛΕΝΙΟΣ»,  ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΟΥΡΗ - «ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ»)

Η προπώληση ξεκίνησε στο:
http://buy.tickethour.com/%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%95%CE%9D%CE%99%CE%9F%CE%A3_se_2001933.html

ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ;
Δευτέρα έως Κυριακή 10.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. & 5.00 μ.μ. - 9.30 μ.μ.
τηλ. ταμείου 2103312343

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...