Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Διαχρονικοί «Χαλασοχώρηδες» πολιτικής σάτιρας


Η πολιτική κωμωδία του Α. Παπαδιαμάντη, «Οι χαλασοχώρηδες», στο Θέατρο Altera Pars


Συνεχίζοντας ακάθεκτη για τρίτη χρονιά, η διαχρονική και εξαιρετικά επίκαιρη πολιτική κωμωδία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Οι χαλασοχώρηδες», παρουσιάζεται στο Θέατρο Altera Pars, κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Αντικατοπτρίζοντας απόλυτα το σήμερα, ένα διήγημα έρχεται από το μακρινό 1892, να αποδείξει με τη σατιρική του ματιά ότι, όσοι αιώνες και αν περνούν, η πολιτική δεν μπορεί να ξεπεράσει τον τυποποιημένο πια εαυτό της.

Συνεχίζοντας ακάθεκτη για τρίτη χρονιά, η διαχρονική και εξαιρετικά επίκαιρη πολιτική κωμωδία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Οι χαλασοχώρηδες», παρουσιάζεται στο Θέατρο Altera Pars, κάθε Σάββατο και Κυριακή.


Η νόσος των χορτάτων και των πεινασμένων το νόσημα

«Μέσα στη σύγχυση που όλοι βρισκόμαστε, αναζητούμε τις κοινές μας ιστορίες. Στοχαζόμαστε, μιλάμε, συμμετέχουμε πολιτικά» σημειώνει ο σκηνοθέτης του έργου, Κώστας Παπακωνσταντίνου. «Στην παράσταση, δεν υπάρχει αφηγητής. Χωρίς τον πλάγιο λόγο της αφήγησης, οι σκέψεις των ηρώων και του συγγραφέα μετατρέπονται σε δημόσιο λόγο. Οι “Χαλασοχώρηδες” δε “μοιάζουν σαν να γράφτηκαν σήμερα”, είναι σκωπτική περιγραφή του ίδιου πολιτικού συστήματος, που - σε εξελιγμένη μορφή - έχουμε και σήμερα. “Η φιλοδοξία είναι η νόσος των χορτάτων, η λαιμαργία είναι των πεινασμένων το νόσημα”».

Σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμού και επιβίωσης

Ο «κοσμοκαλόγερος» των ελληνικών γραμμάτων, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής του, σε αυτό το διήγημα, το οποίο γράφτηκε υπό την επήρεια των εκλογών της 3ης Μαΐου 1892, που έφεραν στην εξουσία τον Χαρίλαο Τρικούπη.
Έναν χρόνο αργότερα, η Ελλάδα πτώχευσε.

Οι «Χαλασοχώρηδες» δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ακρόπολις», από τις 12 έως τις 22 Αυγούστου του 1892 και διαδραματίζονται σε ένα νησί, κατά την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου και ανήμερα των εκλογών. Με το διήγημα αυτό, ο Παπαδιαμάντης άφησε την καθαρά ηθογραφική περίοδο της πεζογραφίας του και εγκαινίασε τη μοραλιστική και σατιρική, χτυπώντας και ελέγχοντας τα τρωτά της εποχής του σαν κοινωνικός ανατόμος και παρατηρητής. Παρουσιάζοντας με κωμικό τρόπο την αναστάτωση και τον εκφυλισμό της τοπικής κοινωνίας τις ημέρες των εκλογών, σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη του τότε και προβάλλει τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους.

«Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν απλώς άνθρωποι, που συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμού και επιβίωσης.
Ψηφοφόροι και ψηφοθήρες έχουν μπροστά τους λίγες μέρες, για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν...».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου, σκηνικά - κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη, μουσική: Θοδωρής Οικονόμου, σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα, φωτογραφίες: Studio 112. Ερμηνεύουν: Ελισσαίος Βλάχος, Παύλος Εμμανουηλίδης, Ροζαμάλια Κυρίου, Αγγελική Μαρίνου, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτης Σούλης, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός.

Πληροφορίες

Θέατρο Altera Pars: Μ. Αλεξάνδρου 123 - Κεραμεικός, τηλ.: 210 3410011. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο: 21.15, Κυριακή: 18.30. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (φοιτητικό - ανέργων - άνω των 65 - πολυτέκνων), 12 ευρώ (ομάδες 4 ατόμων και άνω). Η παράσταση μπορεί να παρουσιαστεί και σε σχολεία ή και να φιλοξενήσει σχολεία στον χώρο του θεάτρου, κατόπιν συνεννόησης. Επικοινωνία για σχολεία και ομαδικές κρατήσεις: Γεωργία Ζούμπα - 6976 408158, Αγγελική Μαρίνου - 6977 635806.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...