Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Τρεις ναοί «κρύβονται» κάτω από την Ακρόπολη


Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις στην 6η Διεθνή Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης τρεις είναι οι αρχαίοι ναοί προγενέστεροι του Παρθενώνα, θαμμένοι στον Ιερό βράχο ή ενσωματωμένοι στα τείχη της Ακρόπολης.

Περιέργεια και θαυμασμό προκαλεί η είδηση, οτι δίπλα, πίσω και κάτω από τον ναό του Παρθενώνα, κρύβονται πιθανώς τρεις ναοί.

Υπήρχε ένας αρχαϊκός Παρθενώνας, που είχε κατασκευαστεί από πειραϊκό ακτίτη λίθο. Αλλά και ένας αρχαίος ναός και ένας ημιτελής Προπαρθενώνας που καταστράφηκαν από τους Πέρσες πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η αρχαιολόγος κ. Σιουμπάρα τελεί ανασκαφές και τα ευρήματα από τον πώρινο Προπαρθενώνα σε σωρό των διασπάρτων, έδωσαν ήδη νέα στοιχεία για τον ναό. Κάποια απο αυτά θα εκτεθούν στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης σύντομα.

Δεν είναι αδύνατον, αλλά σίγουρα αρκετά δύσκολο πρακτικά -ίσως και επιστημονικά- ανέφικτο χαρακτηρίστηκε από τους αρχαιολόγους, να μπορέσει να γίνει ανασκαφή και να αποκαλυφθούν οι ναοί που φτιάχτηκαν πριν τον Παρθενώνα προς τιμήν της Αθηνάς .
Ο καθηγητής Μανόλης Κορρές που ανέπτυξε το θέμα τόνισε ότι δεν επιτρέπει την παραμικρή κίνηση η κακή διατήρηση της οχύρωσης του ναού.
Στη διεθνή σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος μίλησε σε εκπροσώπους εθνικών επιτροπών χωρών όπως της Κύπρου, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Αυστραλίας τονίζοντας ότι: «Η προσπάθειά μας για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν ξεκινά από μια ανάγκη τόνωσης του εθνικού εγωισμού μας. Είναι μια προσπάθεια με παγκόσμιες προεκτάσεις, καθώς αποβλέπει στην αποκατάσταση της ενότητας ενός κορυφαίου πολιτιστικού μνημείου, το οποίο αποτελεί κοινή αναφορά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.»
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ντέιβιντ Χιλ, υπογράμμισε ότι : «'Ολοι και όλες τασσόμαστε με κάθε απόφαση στρατηγικής που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια στην οποία έχουμε όλοι αφοσιωθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...