Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Θεατρικό στέκι η πλατεία Βικτωρίας

 Δημήτρης Κομνηνός («Βικτώρια»)
Της ΙΩ. ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Το θέατρο «Βικτώρια», στη γειτονιά της πλατείας Βικτωρίας, κλείνει. Η σκηνή, στη διασταύρωση της 3ης Σεπτεμβρίου με τη Μαγνησίας, που δρα καλλιτεχνικά αδιάλειπτα τις τελευταίες δεκαετίες, κατεβάζει στο τέλος του μήνα ρολά, όχι επειδή κινδυνεύουν οι θεατές του από τους μετανάστες ούτε επειδή η περιοχή έχει γίνει γκέτο και «απαγορευμένη ζώνη».

«Οι κυρίες με τις γούνες έμπαιναν στο θέατρο και έβγαιναν τόσα χρόνια χωρίς να τις πειράξει κανένας», λέει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κομνηνός, διαχειριστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του από το 2006, ο οποίος με πόνο ψυχής αναγκάζεται, μετά την ολοκλήρωση της παράστασης του έργου του Ντουράνγκ «Γελώντας Αγρια», στις 31 του μήνα, να κατεβάσει τα ρολά του θεάτρου.

Οι λόγοι που το «Βικτώρια» κλείνει είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αποκλειστικά. «Δεν σχετίζονται με την κατάσταση και τη φιλολογία περί επικινδυνότητας, η οποία πάντως καθόλου δεν μας έχει βοηθήσει», προσθέτει ο Δ. Κομνηνός. Αποφάσισε να εγκαταλείψει το «πλοίο» προτού αναγκαστεί να καταφύγει σε τραπεζικά δάνεια. Αυτή τη στιγμή το θέατρο «Βικτώρια» δεν έχει κανένα χρέος. «Δεν χρωστάμε ούτε μισό ευρώ σε κανέναν», υπογραμμίζει.

Δάνης Κατρανίδης (θέατρο «Πόλις»)
«Από το 2006 που νοικιάζουμε τη σκηνή δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Πολύ φοβάμαι ότι παίζονται πολιτικά παιχνίδια στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι παρουσιάστηκε ως μεγάλη είδηση το γεγονός πως άνοιξε πάλι η παιδική χαρά στον Αγ. Παντελεήμονα. Η Χρυσή Αυγή την είχε κλείσει. Τα προβλήματα η Χ.Α τα δημιούργησε στην περιοχή και όχι οι μετανάστες που απασχολούνταν ήσυχοι στα μαγαζάκια τους».

Το 2001 ο Γ. Χριστοδούλου ανακοίνωνε το λουκέτο του θεάτρου «Μέλι» (που από πέρσι και για τα επόμενα 12 χρόνια ανέλαβε ο Δάνης Κατρανίδης, μετονομάζοντάς το σε «Πόλις»), παρουσιάζοντάς το ως κάτι «αναπόφευκτο, αφού η κατάσταση είχε εκτροχιαστεί από τις αρχές του χειμώνα. Ιδίως το βράδυ τα πράγματα είχαν αγριέψει πολύ».


Δημήτρης Τάρλοου (θέατρο «Πορεία»)
Το κλίμα αυτό έχει ανατραπεί σήμερα, παρατηρεί ο Δημήτρης Τάρλοου, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου «Πορεία», στο οποίο φέτος συσπειρώνονται και οι δυνάμεις που εμψύχωναν το Εθνικό Θέατρο την τελευταία εξαετία. «Η περιοχή είναι πάρα πολύ ήρεμη. Καμία σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από 18 μήνες. Σχετίζεται με τις περιπολίες τις Αστυνομίας; Με το ότι αναδιπλώθηκε η Χρυσή Αυγή; Πάντως, στην πλατεία Βικτωρίας ανοίγουν νέα καφέ και δεν βρίσκεις πια ούτε ένα ξενοίκιαστο μαγαζί». Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός έχει μάλιστα καταθέσει στο δήμο το αρχιτεκτονικό σχέδιο της ανάπλασης της οδού Τρικόρφων, που πιθανότητα θα υλοποιηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέχρι χθες καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Χουβαρδάς, επέλεξε μαζί με μερικές από τις δυνάμεις της πρώτης κρατικής σκηνής να κάνει νέο στέκι του το θέατρό του, που βρίσκεται λίγα τετράγωνα μακριά απ' το θέατρο «Βικτώρια».

Και ο Δάνης Κατρανίδης, άνθρωπος με πολύχρονη εμπειρία στις θεατρικές επιχειρήσεις, δεν θα έβαζε το κεφάλι του στον ντορβά αναλαμβάνοντας για 13 χρόνια το «Πόλις», αν τα πράγματα δεν είχαν καλυτερεύσει στη γειτονιά. «Την πλατεία Βικτωρίας θα τη ζήλευε και η πλατεία Κολωνακίου», λέει χαρακτηριστικά. «Τα τραπεζάκια και η ζωή που έχει, η νεολαία, τα παιδάκια που παίζουν, δεν έχει καμία πλατεία της πόλης μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...