Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Επιστολή της UNESCO για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Επιστολή στη βρετανική κυβέρνηση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα απηύθυνε η UNESCO.


Η επιστολή απευθύνεται στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, τη Βρετανίδα υπουργό Πολιτισμού Μαρία Μίλερ και τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Ρόμπερτ Νιλ Μακ Γκρέγκορ.

Με την επιστολή αυτή οι Βρετανοί αξιωματούχοι ενημερώνονται επισήμως για το αίτημα της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει η διαδικασία της διαμεσολάβησης, ώστε να επιτευχθεί μια ρύθμιση της διαφοράς που αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Αν η βρετανική πλευρά συμφωνήσει στη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας, θα είναι η πρώτη φορά που η UNESCO θα ενεργοποιήσει το θεσμό αυτό για την επίλυση πολιτιστικής διαφοράς μεταξύ δυο κρατών.

Η UNESCO απέστειλε προς τη βρετανική πλευρά την επιστολή μετά από αίτημα του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου προς τη γενική διευθύντρια της UNESCO, κατά τη συνάντησή τους τον Ιούλιο στο Παρίσι. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από την Ιρίνα Μπόκοβα να ασκήσει την προσωπική και θεσμική επιρροή της προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία της Διαμεσολάβησης με τη βρετανική πλευρά.

Το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα βρίσκεται σταθερά από το 1987 στην ημερήσια διάταξη κάθε διάσκεψης της διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους ή τον επαναπατρισμό τους σε περίπτωση παράνομης κτήσης.

Έτσι, η Διεθνής Σύσκεψη των επιτροπών που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στο Μουσείο της Ακρόπολης αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ θα εκπροσωπηθούν δια των προέδρων τους και άλλων μελών οι εθνικές επιτροπές της Κύπρου, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Αυστραλίας. Επίσης θα λάβουν μέρος και τα μέλη της ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των Μαρμάρων του Παρθενώνα υπό τον πρόεδρο της Χριστόφορο Αργυρόπουλο.

Στη διάρκεια των εργασιών, που θα συντονίσει ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ντέιβιντ Χιλ, θα γίνει ενημέρωση για τα βήματα των επιτροπών από την προηγούμενη συνάντηση των εκπροσώπων τους μέχρι σήμερα, επίσκεψη στην Ακρόπολη και ενημέρωση για τις εργασίες αποκατάστασης που συνεχίζονται στο μνημείο.
Τέλος, είναι αναμενόμενο ότι θα διαμορφωθεί και το νέο πρόγραμμα δράσης εν όψει και της διεθνούς Διακυβερνητικής Διάσκεψης της UNESCO, η οποία θα συνεδριάσει τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Παρίσι.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...