Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Η άγνωστη «Φαίδρα» του Γιώργου Χειμωνά στο Εθνικό

Πέντε θεατρικά έργα «Ελλήνων του κόσμου» θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά οι «Αναγνώσεις» στην κρατική σκηνή

Πεζογράφος, δοκιμιογράφος, στοχαστής, μεταφραστής ο Γιώργος Χειμωνάς χάθηκε από τη ζωή πρόωρα- στα 62 του χρόνιααφήνοντας μία ιδιαίτερη αύρα και ένα έργο πυκνό, δύσβατο αλλά μεστό. Ο Γιώργος Χειμωνάς άφησε πίσω του, όμως, και ένα έργο θεατρικό- τη «Φαίδρα». Το οποίο παραμένει αδημοσίευτο. Και θα μας το φέρουν στο φως οι φετινές «Αναγνώσεις». Που οργανώνει από το 2005 η ιστορικός θεάτρου Σίσσυ Παπαθανασίου- ένας θεσμός που ξεκίνησε ως «Θεατρικό Αναλόγιο», παρουσιάζει άγνωστα κείμενα Ελλήνων και, σε μετάφραση, ξένων συγγραφέων και από πρόπερσι έχει τεθεί, ως παράλληλη δράση, υπό την αιγίδα του Εθνικού Θεάτρου του οποίου το Τμήμα Δραματολογίου συνεργάζεται στην οργάνωση.

Η πρώτη παρουσίαση της «Φαίδρας» του Γιώργου Χειμωνά- «κείμενο/ μεταγραφή/ αναγραφή» το χαρακτηρίζει ο συγγραφέας και «τραγωδία/ όπερα σε δύο πράξεις και εννέα σκηνές με βάση όλες τις ελληνικές και λατινικές γραφές που χρησιμοποίησε- όπως ο ίδιος τις αναφέρει- ο Jean Racine»-, σε διδασκαλία Σπύρου Βραχωρίτη (χάρη στον οποίο σώζεται το κείμενο) και με επιμέλεια παρουσίασης από τη «Θεατρική Λέσχη» του (την Τετάρτη 17 Μαρτίου, στις 19.00), δίνει βαρύνουσα σημασία στον θεσμό. Πόσω μάλλον όταν φέτος συμπληρώνονται- συμπληρώθηκαν στις 27 Φεβρουαρίουδέκα χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Χειμωνά στο Παρίσι όπου ζούσε τα τελευταία του χρόνια.

«Θέλω να μιλήσω για μια άλλη βιογραφία» έλεγε ο Γιώργος Χειμωνάς, που γεννήθηκε το 1938 στην Καβάλα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε Ιατρική προτού φύγει για το Παρίσι- εκεί ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και τη Νευροψυχολογία-, το 1983 στην τηλεοπτική εκπομπή «Μονόγραμμα». «Ξεκινά από έναν ανυπολόγιστο παιδικό χρόνο και είναι η βιογραφία της όρασής μου. Η ιδιότητά μου του συγγραφέα ζυμώθηκε μ΄ αυτή την ιδιότητα, έγινε ένα με μια διαρκή, καθημερινή, αυθόρμητη προσοχή- να προσέχω συνέχεια τους ανθρώπους. Από παιδί έβλεπα, έβλεπα συνέχεια τους ανθρώπους. Την έσχατη λεπτομέρεια των σωμάτων, το πρόσωπό τους, το δέρμα τους, τα σκισίματά του, τη στάση τους, την ακινησία τους, τη φυσιογνωμία τους, άκουγα την ηχώ των λόγων τους».

Οι φετινές «Αναγνώσεις», με το επιπλέον ατού ότι θα πραγματοποιηθούν στη λαμπρή Αίθουσα Εκδηλώσεων- ένα κόσμημα- του ανακαινισμένου κτιρίου Τσίλερ του Εθνικού, έχουν, με στόχο τους, όπως πάντα, να βάλουν σε πρώτο πλάνο την πρωταρχική ύλη του θεάτρου, το κείμενο αποτελώντας μία ουσιαστική κίνηση για την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής γραφής, το θέμα «Έλληνες στον κόσμο».

Λέει η Σίσσυ Παπαθανασίου, η ψυχή των «Αναγνώσεων»: «Έργα Ελλήνων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη, Ελλήνων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό και επέλεξαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αυτό είναι το corpus των φετινών "Αναγνώσεων". Με μεγάλη χαρά το Εθνικό Θέατρο εισάγει το έργο τους στο ελληνικό κοινό και υποδέχεται αυτούς τους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς που, καταξιωμένοι και διάσημοι ανά τον κόσμο, παραμένουν στην πλειοψηφία τους άγνωστοι μέχρι στιγμής στη χώρα μας».


ΦΩΤΟ Ο Σπύρος Βραχωρίτης στην εντυπωσιακά ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλερ, όπου γίνονται οι δοκιμές και θα παρουσιαστούν οι «Αναγνώσεις» του Εθνικού Θεάτρου. Ανάμεσά τους και το λανθάνον θεατρικό έργο του Γιώργου Χειμωνά (δεξιά) «Φαίδρα», για το οποίο ο ίδιος έλεγε: «Εκείνο που από πολύ νωρίς έμαθα είναι ότι το ανθρώπινο σώμα, ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να μιλάει ακατάπαυστα για όλα τα πάθη των ανθρώπων. Δεν έχεις παρά να το δεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...