Τρίτη 16 Μαρτίου 2010
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μετά την ψηφιακή επανάσταση
«Ηθικά διλήμματα στην ψηφιακή εποχή». Διλήμματα, δηλαδή, που προέρχονται από την ψηφιακή επανάσταση. Η εξάπλωσή της μέσω ποικίλων συσκευών και η ευκολία χρήσης τους, αφενός αποδομούν τις παραδοσιακές σχέσεις παραγωγής-κατανάλωσης, αφετέρου εισάγουν μια νέα κουλτούρα διευρυμένης καταγραφής και αφήγησης της πραγματικότητας αλλά ταυτόχρονα μια κουλτούρα επιτήρησης και ελέγχου. Ποτέ άλλοτε δεν καταγράφηκε και αναμεταδόθηκε τόσο μεγάλος όγκος εικόνων και ήχου, και ποτέ άλλοτε δεν ζήσαμε σε ένα συνεχές αφηγηματικό storyboard, μια κατακερματισμένη και χαοτική συλλογική αφήγηση του παρόντος.
Αυτό το τόσο πολυδιάστατο και επίκαιρο φαινόμενο εξετάζει η ημερίδα λαμβάνει χώρα σήμερα, στις 11.00 στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης». Εισηγητές: Wilma De Jong (καθηγήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου και Media του Πανεπιστημίου Sussex), Χρήστος Καρακέπελης (σκηνοθέτης), Κορίνα Πατέλη (λέκτορας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τμήμα ΜΜΕ και Διαδικτύου), Mohammad Rujailah (σκηνοθέτης), Peter Wintonick (σκηνοθέτης).
Συντονιστής: Ματθαίος Τσιμιτάκης (δημοσιογράφος)
Το παιδί στο επίκεντρο
Το άνοιγμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο παιδικό και εφηβικό κοινό γίνεται πραγματικότητα με την προβολή μεγάλων και μικρών ταινιών τεκμηρίωσης στη ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα».
Το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, συνεχίζει φέτος την εκπαιδευτική πρωτοβουλία της ζώνης των μαθητικών προβολών που εδώ και δύο χρόνια καθιέρωσε με επιτυχία. Τα ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνονται σε αυτήν παίζονται σε ειδικές προβολές για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.
Η ζώνη εκπαιδευτικών προβολών του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα φιλοδοξεί να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για το ντοκιμαντέρ και να τους εξοικειώσει με το συγκεκριμένο αφηγηματικό είδος.
ΦΩΤΟ: Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Tο χωριό της χαράς, στο παιδικό χωριό SOS Βάρης» της Ειρήνη Αναστασοπούλου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!