Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Φτώχεια... Τσίρκας και Καββαδίας

Πενία τέχνας κατεργάζεται και από τα Έτη μεγάλων λογοτεχνών περάσαμε στους συμβολικούς εορτασμούς. Συμβολικός λοιπόν ο φετινός εορτασμός του ΕΚΕΒΙ για δυο σημαντικούς λογοτέχνες μας, τον Στρατή Τσίρκα (1911-1980) με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του και τον Νίκο Καββαδία (1910-1975) με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατό του.
Για τον μεν Τσίρκα οι εκδηλώσεις του ΕΚΕΒΙ περιορίζονται στη στήριξή του σ' αυτή που οργανώνουν οι εκδόσεις "Κέδρος" και ο "Ιανός" στις 9 Μαρτίου στο καφέ του βιβλιοπωλείου με θέμα "Στρατής Τσίρκας, 30 χρόνια μετά", ομιλητές τους Γιάννη Παπαθεοδώρου, Χρύσα Προκοπάκη, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, συντονίστρια την Όλγα Σελλά και προλογίζουσα την διευθύντριά του Κατρίν Βελισσάρη. Λίγο πιο "ευνοημένος" ο Καββαδίας, καθώς το ΕΚΕΒΙ τού αφιερώνει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ενώ πρόκειται να οργανώσει σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Άγρα" ημερίδας για το έργο του, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.
Κατά τα άλλα για τον Τσίρκα την ημέρα της εκδήλωσης στον "Ιανό" θα αναρτηθεί στον ηλεκτρονικό κόμβο του ΕΚΕΒΙ (www.ekebi.gr) ιστότοπος αφιερωμένος στον συγγραφέα, με χρονολόγιο, εργογραφία, βιβλιογραφία και επιλογή κριτικών για τις Ακυβέρνητες Πολιτείες, στον οποίο θα δημοσιευτεί για πρώτη φορά σε πλήρη μορφή ο βιβλιογραφικός κατάλογος της «Βιβλιοθήκης Τσίρκα». Όπως είναι γνωστό, η βιβλιοθήκη του συγγραφέα, μετά τη δωρεά της στο ΕΚΕΒΙ από τη σύζυγό του, Αντιγόνη Χατζηανδρέα, περιλαμβάνει 3.000 τόμους από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα -σπάνιες εκδόσεις ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων και περιοδικών του 19ου και 20ού αιώνα με χειρόγραφες σημειώσεις του συγγραφέα, και είναι πλέον ανοιχτή για το κοινό (καθημερινά 9.00 π.μ.-5.00 μ.μ., τηλ. 210-9200306, υπεύθυνη κ. Μάγδα Τσουμή). Και για τους δυο λογοτέχνες το ΕΚΕΒΙ θα οργανώσει εκδηλώσεις σε σχολεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος "Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία". Π.ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ (ΑΥΓΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...