Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ο Στάιν, οι «Δαιμονισμένοι» και η Ελλάδα


Ο Πέτερ Στάιν φέρνει επί σκηνής τους «Δαιμονισμένους» του Ντοστογέφσκι, που διασκεύασε ο ίδιος και σκηνοθέτησε σε μια παράσταση διάρκειας δώδεκα ωρών, στο Φεστιβάλ Αθηνών (3 και 4 Ιουλίου, οδός Πειραιώς 260).
Η καθεμία από τις δύο παραστάσεις, με 24 Ιταλούς ηθοποιούς και τη συμμετοχή του Στάιν, θα ξεκινά στις 11 το πρωί και θα ολοκληρώνεται στις 11 το βράδυ, με τέσσερις 15λεπτες παύσεις και δύο ωριαία διαλείμματα για γεύμα και δείπνο θεατών και ηθοποιών.
«Οι θεατές βρίσκονται μπροστά από τη σκηνή, αλλά στην πορεία γευματίζουν όλοι μαζί, στα διαλείμματα συζητούν με το σκηνοθέτη, συμμετέχουν, δηλαδή, ως φιλοξενούμενοι, στην παράσταση και τελικά το χειροκρότημα ανήκει και στους ίδιους, όχι μόνο στους ηθοποιούς», είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Στάιν.
Ζητώντας του να σχολιάσει, ως Γερμανός, τη στάση της Μέρκελ στην ελληνική κρίση, ο διάσημος σκηνοθέτης απάντησε: «Η αντίδραση των Γερμανών πολιτών να μη θέλουν να συνεισφέρουν στην Ελλάδα είναι δικαιολογημένη. Οχι να σας διώξουν από την ΕΕ, αλλά από το ευρώ. Εσείς πώς θα αντιδρούσατε αν ζητούσαν από εσάς να χρηματοδοτήσετε την επανένωση της Γερμανίας; Οσο για τη Μέρκελ, είχε εκλογές μπροστά της και οι πολιτικοί λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη των ψηφοφόρων». Εκανε, όμως, και αναφορά στις «παλιές και στενές σχέσεις της Γερμανίας με την Ελλάδα, από το 19ο αιώνα, το νεοκλασικισμό, ώς και τον πρώτο σας βασιλιά, τον Οθωνα», όπως είπε.
Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ευρώπη, άποψή του είναι ότι «ευθύνονται οι ΗΠΑ με το τεράστιο έλλειμμά τους, που σε 5-6 χρόνια θα βρεθούν στη θέση που είναι σήμερα η Ελλάδα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...