Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Φεστιβαλικές «λιχουδιές»

Του Γιώργου Δ. Κ. Σαρηγιάννη
Φωτογραφία
Στα 56 του µπαίνει το Φεστιβάλ Αθηνών. Μεσόκοπο πια. Αλλά «αναστηλωµένο» και φρεσκαρισµένο. Χωρίς την υποστήριξη λίφτινγκ και µπότοξ. Μόνο µε την… υγιεινή διατροφή που του συνέστησε την τελευταία πενταετία ο ειδικός Γιώργος Λούκος, ο πρόεδρός του.
Οχι, η φετινή εικόνα του Φεστιβάλ δεν είναι η καλύτερη των πέντε καλοκαιριών του Γιώργου Λούκου. Το πρόγραµµα έχει ελαφρώς συρρικνωθεί - η επιχορήγη ση µειώθηκε λόγω κρίσης -, τα µεγάλα θεάµατα απου σιάζουν, κά ποια πρόσωπα επαναλαµβά νονται λες και δεν υπάρχουν άλλα… Αλλά το επίπεδο συνεχίζει να είναι πάντα υψηλό. Από τις περισσότερες από 60 εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών που ανοίγει την Τρίτη επι χειρώ σήµερα να κάνω µια σειρά προ τάσεων. Φυσικά και οι εκπλήξεις µπο ρεί να προκύψουν από ‘κεί που δεν τις περιµένουµε.
1«Μια νύχταχάρισµά σου»: Το Φεστιβάλ αναβιώνει «αλλιώς» το βαριετέ. Γλεντήστε το! (7, 8/6, «Τροχόσπιτο», στην Κορεάτικη Αγορά, δωρεάν). 2«Ελα, έλα». Η ειδικότατη Ξένια Καλογεροπούλου απευθύνεται στο… φυτώριο του Φεστιβάλ - βρέφη και παιδάκια προσχολικής ηλικίας - µέσα από έναν χωρίς λόγια µονόλογο (19 έως 27/6, «Πόρτα»).
3«ΤζονΓκάµπριελ Μπόρκµαν» του Ιψεν. Και πάλι «Σάουµπίνε» και πάλι Ιψεν και πάλι σκηνοθέτης ο Τόµας Οστερµάιερ και πάλι οι σπουδαίοι ηθο ποιοί Γιόζεφ Μπιρµπίχλερ, Κίρστεν Ντένε και Ανγκελα Βίνκλερ (24 έως 27/6, «Πειραιώς 260»).
4«ΒeingDemis». Εκπληξη: ο Ντέµης Ρούσσος στο Ηρώδειο! (25/6)
5«Πυγµαλίων» του Ραµό από το συγκρότηµα «Les Αrts Florissants». Διευθύνει ο Γουίλιαµ Κρίστι, σκηνοθε τεί και χορογραφεί η Τρίσα Μπράουν (26, 28/6, Μέγαρο Μουσικής).
6ΒασιλικήΟρχήστρα Κοντσέρτχεµπάου του Αµστερνταµ. Διευθύνει ο Ντανιέλε Γκάτι (30/6, Ηρώδειο). 7«Εναλεωφορείο» κάνει στάση στο Ηρώδειο. Ο Πολωνός της πρωτοπορίας Κρζιστόφ Βαρλικόφσκι σκηνοθετεί τη δική του εκδοχή στο «Λεωφο ρείον Ο Πόθος» του Τενεσί Γουίλιαµς. Μπλανς, η εξαίρετη Ιζαµπέλ Ιπέρ (2 έως 5/7, «Πειραιώς 260»).
8«Οιδαίµονες». Ισως το Γεγονός του Φεστιβάλ. Ο ακούραστος Πέ τερ Στάιν απαιτεί ακούραστο κοινό: διασκευάζει και σκηνοθετεί Ντοστογιέφσκι σε µία παράσταση που, µαζί µε τα δια λείµµατα, κρατάει 11½ ώρες! (3, 4/7, «Πειραιώς 260»).
9Το«Χοροθέατρο του Βούπερταλ» επιστρέφει χωρίς την Πίνα Μπάους πια. Η ψυχή και η τέχνη της όµως θα είναι παρούσες µέσα από τα έργα της «Αgua» και «Νefιs» (7, 8, 9/7 και 13, 14, 15/7 αντίστοιχα, Μέγαρο Μουσικής).
10«ΟΤυχοδιώκτης... βασισµένος στον Χουρµούζη». Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί τον θίασό του «Εποχή 20.06» σε µία δική του σύγχρονη εκδοχή του «Τυχοδιώκτη» του Χουρµούζη κρατώ ντας τον επώνυµο ρόλο (11 έως 15/7, «Πειραιώς 260»).
11«Ζiie Ζie». Ο - τροπικαλίσµο - Καετάνο Βελόζο έρχεται από τη Βραζιλία (12/7, Ηρώδειο). 12«Τόκος». Ο τελειοθήρας Λευτέρης Βογιατζής ανεβάζει µε τη «νέα Σκηνή» του για πρώτη φορά Δηµήτρη Δηµητριάδη (12 έως 15/7, «Πει ραιώς 260»).
13«ΟΠροµηθέας στην Αθήνα». Οι πρωτοποριακοί «Ρίµινι Πρότοκολ» γυρίζουν και διερευνούν την επίδραση της αρχαίας τραγωδίας στο σήµερα: Εκατό Αθηναίοι καταθέτουν επί σκηνής συγγένειες ή αποκλίσεις από τους τραγικούς ήρωες (15/7 - Ηρώδειο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...