Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ένα “χαμένο” φιλμ ξανά στην οθόνη



Ο Μιχάλης Κακογιάννης γύρισε την ταινία Χαμένο κορμί (Il Relitto) στην Ιταλία το 1961, μια εποχή που, όπως λέει ο ίδιος, τον απασχολούσε ο τρόπος λειτουργίας της μνήμης. Ήταν μια ελληνο-ιταλική συμπαραγωγή, ντουμπλαρισμένη στα ιταλικά, ασπρόμαυρη, στην οποία πρωταγωνιστούσε ένα διεθνές καστ ηθοποιών (Βαν Χέφλιν, Άλντο Φαμπρίτσι, ο μικρός τότε Μάικλ Στέλμαν), ανάμεσα στους οποίους ξεχώριζε, από ελληνικής πλευράς, η Έλλη Λαμπέτη. Πρωταγωνιστής της ένας βαθύπλουτος Αμερικανός, που ναυαγεί μαζί με τον γιο του κάπου στην Καραϊβική. Αναμένοντας τη σωτηρία, αναπολεί την προηγούμενη ζωή του και την εξέλιξη της σχέσης με τη γυναίκα του.
Μετά την πρώτη της προβολή, η ταινία παιζόταν σπάνια, κυρίως σε διάφορα αφιερώματα στο έργο του Μ. Κακογιάννη, και όλοι τη θεωρούσαν πια χαμένη, μέχρις ότου παρουσιάστηκε ξανά, σε μια ρετροσπεκτίβα της Ταινιοθήκης της Μπολόνια, το 1998, από μια κόπια που βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση.
Έτσι, μετά την «ανακάλυψη» της χαμένης κόπιας, το Ίδρυμα “Μ. Κακογιάννης” ξεκίνησε την προσπάθεια αποκατάστασης της κόπιας, απευθυνόμενο στην Εθνική Ταινιοθήκη της Ιταλίας και την Τσινετσιτά, αλλά και σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει μια πλήρως αποκατεστημένη, τόσο στην εικόνα όσο και στον ήχο, κόπια σε digital beta υψηλής ποιότητας.
Η προβολή της το προηγούμενο σαββατοκύριακο στους χώρους του Ιδρύματος συνάντησε απρόσμενα μεγάλη επιτυχία, τέτοια που οδήγησε στον προγραμματισμό ενός ακόμη τριήμερου προβολών, από την Παρασκευή 21 έως και την Κυριακή 23 Μαΐου, στον κινηματογράφο του Ιδρύματος, στις 9.00 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...