Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Γαλαξίας αστεριών με την «ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ» σε όλη την Ελλάδα


Την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Η ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ», παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2010, η «5η ΕΠΟΧΗ». Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες και διασημότερες κωμωδίες της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Μια κωμωδία με δαιμόνια πλοκή και διαρκείς ανατροπές, που φτάνουν συχνά στα όρια της σκηνικής υπερβολής.

Η αιώνια διαμάχη μεταξύ των δύο φύλλων είναι ο βασικός καμβάς, πάνω στον οποίο ο Κάρλο Γκολντόνι αναπτύσσει την κωμωδία του, με αριστουργηματικό τρόπο. Η «ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ», είναι έργο που απευθύνεται σ’ ένα ευρύτατο κοινό κάθε ηλικίας ΄Εργο λαϊκό και ταυτόχρονα μια εκρηκτική κωμωδία... επίκαιρη σε κάθε εποχή…

Στην νέα σκηνική πρόταση της «5ης ΕΠΟΧΗΣ», η κωμωδία εξελίσσεται σε διαφορετικούς χρόνους και μας ταξιδεύει σε διαφορετικές εποχές. Οι ήρωες της κωμωδίας συναντώνται για πρώτη φορά στην εποχή της ιταλικής αναγέννησης -18ος αιώνας- Βενετία, υπό τους ήχους της μουσικής του Βιβάλντι- και στη συνέχεια στον 19ο αιώνα [εποχή του ευρωπαϊκού ρομαντισμού]. Τους ξανασυναντάμε στην περίοδο του μεσοπολέμου, υπό τους ήχους της τζαζ, σε μια σκηνή καμπαρέ και αργότερα στη μεταπολεμική Ευρώπη. Στο τέλος, ο χρόνος χάνεται… Οι ήρωες της κωμωδίας θα συνεχίσουν την ιστορία τους, σε μια αυθαίρετη-υπερβατική εποχή… εποχή του σκηνικού παιγνιδιού, του τσίρκου και της ακροβασίας, από όπου κατάγεται, σε μεγάλο βαθμό, το σύγχρονο ευρωπαϊκό θέατρο.


Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις 20 Ιουνίου 2010 στην Πάτρα και στις 28 Ιουνίου στην Αθήνα στο Φεστιβάλ Βύρωνα. Στη συνέχεια η παράσταση θα περιοδεύσει σε πόλεις και θέατρα της ελληνικής περιφέρειας.
  
Η κωμωδία ανεβαίνει σε απόδοση-σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικό-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Θοδωρή Οικονόμου, κινησιολογική επεξεργασία- χορογραφία ΄Ελενας Γεροδήμου και φωτισμούς Νίκου Σωτηρόπουλου.

Παίζουν οι ηθοποιοί : ΡΕΝΙΑ ΛΟΥΙΖΙΔΟΥ - ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΛΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΥΜΗΣ, ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΦΩΤΑΚΗ - ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ, ΑΝΤΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΟΥ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΗΣ

Ο Κάρλο Γκολντόνι - η σημαντικότερη προσωπικότητα του ιταλικού θεάτρου και μια από τις σημαντικότερες του ευρωπαϊκού-, γράφει την «Λοκαντιέρα» το 1750-51 [η πρεμιέρα δόθηκε το 1753 στη Βενετία], σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσει στη θεατρική πραγματικότητα της εποχής του [την ίδια χρονιά γράφει άλλα 15 έργα]. Από την αρχή της παρουσίας του στο θέατρο ο Γκολντόνι ονειρεύεται να καταστήσει - μέσω του έργου του - το ιταλικό θέατρο, ισάξιο του ευρωπαικού, επιχειρώντας να αναμορφώσει την παραδοσιακή ιταλική κωμωδία [commedia dellarte]. Και το καταφέρνει…
  
Η υπόθεση της κωμωδίας...

Η Μιραντολίνα μοναδική κληρονόμος μιας λοκάντας [πανδοχείου], καταφέρνει να διευθύνει με ιδιαίτερη επιτυχία  την επιχείρησή της. Στο πλευρό της υπάρχει πάντα ο Φαμπρίτσιο ένας  καμαριέρης της λοκάντας, ο οποίος προσβλέπει στην -δια του γάμου με τη Μιραντολίνα- οικονομική και κοινωνική ανέλιξή του.
Στους χώρους της  λοκάντας  διαδραματίζεται η δράση της κωμωδίας. Εδώ συχνάζουν διάφοροι τύποι. ΄Ενας Κόμης [ένας λαικής καταγωγής άντρας που έχει αγοράσει τον τίτλο του] και ένας ξεπεσμένος και απολύτως χρεοκοπημένος Μαρκήσιος, διεκδικούν τον έρωτά της Μιραντολίνας. Στη λοκάντα διαμένει για λίγο και ο Ιππότης Ριπαφράτα, ένας  αγριάνθρωπος –αλλά μόνο ως προς τη συμπεριφορά του στο γυναικείο φύλλο. Ένας άντρας που αρνείται θανάσιμα τον έρωτα των γυναικών. Δυο θεατρίνες που υποδύονται [με την ελπίδα πως θα βρουν κάποιο θύμα, γένους αρσενικού] μια κόμισα και μια μαρκησία, συμπληρώνουν τα πρόσωπα της κωμωδίας.
Εξ αρχής ο Ιππότης διαπράττει το θανάσιμο αμάρτημα, να φερθεί ιδιαιτέρως προσβλητικά και κυρίως, περιφρονητικά στην Μιραντολίνα, η οποία με τη σειρά της αποφασίζει να εκδικηθεί. Ορκίζεται να αποδείξει πως κάθε  γυναίκα μπορεί να διεκδικήσει με επιτυχία την ερωτική προσοχή όποιου αρσενικού επιθυμεί. Αρκεί να το θέλει...

Παράλληλα η «5η ΕΠΟΧΗ », με αφορμή την παράσταση της «Λοκαντιέρας», εκδίδει- για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα- τα «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ» του Κάρλο Γκολντόνι [σε μετάφραση Παναγιώτας Πανταζή], ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά κείμενα του 18ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...