Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Βραδιές μπαλέτου στο Θέατρο Ολύμπια

12, 13, 14, 15, 16 Μαϊου
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού (29 Απριλίου), το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ετοίμασε ειδικά για τους φίλους του χορού έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.
Χορεύουν οι πρώτοι χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το corps de ballet του Μπαλέτου της ΕΛΣ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
ΜΠΑΡΟΚ ΕΙΠΑΤΕ;
Χορογραφία: Ντανιέλ Λομμέλ
Συνθέσεις και διασκευές έργων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Ένας από τους κορυφαίους χορευτές της γενιάς του σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Ντανιέλ Λομμέλ συνεργάστηκε με τον Ζωρζ Μπαλανσίν, χορεύοντας τα πιο χαρακτηριστικά µπαλέτα του µε τα αστέρια του Μπαλέτου της Όπερας Παρισιού. Το 1967 εντάχτηκε στο Μπαλέτο του 20ού Αιώνα του Μωρίς Μπεζάρ, όπου παρέμεινε επί 13 χρόνια ως σολίστ και στη συνέχεια ως καλλιτεχνικός συνδιευθυντής. Χόρεψε µε τον Ρούντολφ Νουρέγεφ και πολλούς άλλους φημισμένους καλλιτέχνες. Επίσης, εκπόνησε εκδόσεις για το χορό. Τον Αύγουστο του 1980, µε τη βοήθεια Ελλήνων καλλιτεχνών, δημιούργησε το AENAON Χοροθέατρο. Με τη σύμπραξη του Μίνου Βολανάκη, η πρώτη παράσταση της ομάδας δόθηκε στα νταμάρια των Βράχων του Βύρωνα. Με τη θερμή υποστήριξη της Μελίνας Μερκούρη, ο Λοµµέλ εδραίωσε τη χοροθεατρική ομάδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1982/9). Το AENAON Χοροθέατρο έχει παρουσιάσει 84 έργα, δίνοντας παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας νέα ταλέντα και προωθώντας πάντα την υπέροχη τέχνη του κλασικού και του σύγχρονου χορού.
Ο ίδιος ο Λομμέλ έχει χορέψει σε 6.000 παραστάσεις μέσα σε 23 χρόνια. Στη νέα συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή, προσπάθησε πρώτα απ' όλα να δουλέψει με τους ίδιους τους χορευτές, καθώς «πρώτη ύλη» των χορογραφιών του είναι πάντοτε οι άνθρωποι. Το έργο του Μπαρόκ είπατε; πρωτοπαρουσιάστηκε το 2005 από το ΑΕΝΑΟΝ Χοροθέατρο, αλλά ανεβαίνει τώρα σε νέα εκτέλεση του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Λομμέλ δεν ξεχωρίζει τον Μπαχ από το Μπαρόκ. Εξηγεί πως, όταν ακούμε Μπαχ, δεν υπάρχει ούτε ίχνος Μανιερισμού. Στο έργο του χρησιμοποίησε κλασικές συνθέσεις και διασκευές έργων αυτού του μεγάλου «μουσικού αρχιτέκτονα». Πίσω από κάθε κομμάτι κρύβεται μία ιστορία. Η χορογραφία αρχίζει με αναπνοές, γιατί, όπως λέει ο Μπαχ, «η αναπνοή είναι μουσική».

PAS DE DEUX
Μόνο για τις παραστάσεις της 15ης και 16ης Μαΐου
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΟΝΙΕΓΚΙΝ
Χορογραφία: Ιρέκ Μουχαμέντοφ (Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ)
Μουσική: Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Το έργο παρουσιάστηκε το 2008 σε παγκόσμια πρώτη από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και επαναλήφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με μεγάλη επιτυχία. Η πλοκή του μπαλέτου βασίζεται στο ομότιτλο έμμετρο μυθιστόρημα του Αλεξάντρ Σεργκέβιτς Πούσκιν. Αναφέρεται στον ανεκπλήρωτο έρωτα της αθώας επαρχιωτοπούλας Τατιάνας για τον έμπειρο κοσμοπολίτη Ευγένιο Ονιέγκιν.
Το pas de deux που θα παρακολουθήσετε ανήκει στην Γ΄ Πράξη, όπου ο κοσμοπολίτης Ονιέγκιν συναντά πάλι την αθώα επαρχιωτοπούλα Τατιάνα και την ερωτεύεται παράφορα, παρ' ότι στο παρελθόν είχε απορρίψει την αγάπη της. Εκείνη τρέφει ακόμη τα ίδια συναισθήματα για εκείνον, αλλά είναι πλέον παντρεμένη, έτσι ο Ονιέγκιν, απελπισμένος, μένει μόνος.
ΖΙΖΕΛ
Χορογραφία: Μαριύς Πετιπά κατά τους Ζαν Κοραλλί, Ζυλ Περρό
Μουσική: Αντόλφ Αντάμ
Η αρχική χορογραφία της Ζιζέλ ήταν του Ζαν Κοραλλί, ωστόσο τα μέρη για την πρώτη χορεύτρια είχε αναλάβει ο Ζυλ Περρό, που διατηρούσε δεσμό με την πρωταγωνίστρια Καρλόττα Γκρίζι. Στη δουλειά τους βασίστηκε ο Μαριύς Πετιπά, ο οποίος παρουσίασε τη δική του εκδοχή με το Αυτοκρατορικό Μπαλέτο Αγίας Πετρούπολης το 1884 για τη Μαρία Γκορσένκοβα. Επανήλθε το 1887, το 1899 και τελικά το 1903 για την Άννα Πάβλοβα. Σε αυτή την εκδοχή στηρίζονται οι περισσότερες σύγχρονες χορογραφίες του διάσημου μπαλέτου.
Η ιστορία αφορά τον άτυχο έρωτα της χωρικής Ζιζέλ για τον κόμη Άλμπρεχτ, που παρουσιάζεται ως απλός χωρικός και τη φλερτάρει. Όταν εκείνη ανακαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα και μαθαίνει ότι είναι μνηστευμένος με άλλη, χάνει τα λογικά της και αυτοκτονεί. Η ανυπέρβλητη αγάπη της υπερνικά το θάνατο και προστατεύει τον Άλμπρεχτ, όταν στο συγκεκριμένο pas de deux της Β΄ Πράξης επισκέπτεται τον τάφο της μέσα στο δάσος. Εκεί τα βίλι, πνεύματα νέων γυναικών που προδόθηκαν από τους αγαπημένους τους και πέθαναν πριν το γάμο τους, τον παρασύρουν σε ένα θανάσιμο χορό. Η Ζιζέλ τον βοηθά να αντέξει ως την αυγή, γίνεται και η ίδια ένα βίλι, και ο Άλμπρεχτ αποχωρεί συντετριμμένος.
Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ
Χορογραφία: Μαριύς Πετιπά
Μουσική: Ρικκάρντο Ντρίγκο
Η χορογραφία του Μαριύς Πετιπά είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο έμμετρο αφήγημα που εξέδωσε ο Λόρδος Βύρων το 1814. Ωστόσο, η πλοκή του μπαλέτου διαφοροποιείται από την υπόθεση του λογοτεχνικού έργου, και σε αυτή την περίπτωση έχουμε ευτυχές τέλος: Ο Κόνραντ σώζει την αγαπημένη του Μεντόρα και στο τέλος οι δυο εραστές σμίγουν ευτυχισμένοι.
Πολλοί συνθέτες, όπως ο Αντόλφ Αντάμ, έχουν συμβάλει στην παρτιτούρα του μπαλέτου, ενώ τη μουσική αυτού του pas de deux από τη Β΄ Πράξη υπογράφει ο Ρικκάρντο Ντρίγκο.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΟΡΟΥ (SYMPHONY OF DANCE)
Παγκόσμια πρώτη παρουσίαση
Χορογραφία: Ιρέκ Μουχαμέντοφ (Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ)
Συνθέσεις του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν
Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Ιρέκ Μουχαμέντοφ γεννήθηκε στο Καζάν και φοίτησε στη Σχολή Μπαλέτου Μόσχας. Υπήρξε Α΄ Χορευτής των διάσημων Μπαλέτων Μπολσόι (1981/9), ερμηνεύοντας πολύ σημαντικούς ρόλους. Υπήρξε Α΄ Χορευτής (1990/8) και Προσκεκλημένος Καλλιτέχνης (1998-2004) του Βασιλικού Μπαλέτου Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν). Για αυτόν χορογραφήθηκαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε έργα όπως Χειμερινά όνειρα, Το δέντρο του Ιούδα, Mr Worldly Wise, Fearful Symmetries. Εμφανίστηκε διεθνώς ως Προσκεκλημένος Χορευτής με το Εθνικό Μπαλέτο Αγγλίας, το Μπαλέτο Σκωτίας, το Βασιλικό Μπαλέτο του Μπέρμιγχαμ, το Μπαλέτο του Μπορντώ κ.ά. Περιόδευσε ανά τον κόσμο με την ομάδα του Irek Mukhamedov and Company.
Έχει χορέψει όλους τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κλασικού μπαλέτου και έργα των Γκριγκόροβιτς, ΜακΜίλλαν, Άστον, Μπαλανσίν, Λεονίντ και Λόρκα Μασσίν, Πετί, Θαρπ, Νουρέγεφ, Μπίντλεϋ, Πέιτζ και Μπράντστραπ. Έχει χορογραφήσει Λίμνη των κύκνων (Εθνικό Μπαλέτο Πολωνίας και Θέατρο Βιέλκι), Ισπανικό καπρίτσιο (Εθνικό Μπαλέτο Αγγλίας), Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας (Σχολή Μπαλέτου Έλμχερστ, Μπέρμιγχαμ), Τέσσερις ιππείς (Φιλανθρωπικό Γκαλά, Κολοσσαίο Λονδίνου), Σπάρτακο (Μπαλέτο του Χονγκ Κονγκ) κ.ά. Έχει διδάξει στο Εθνικό Μπαλέτο Αγγλίας, στη Σχολή Εθνικού Μπαλέτου Αγγλίας και στο Βασιλικό Μπαλέτο του Μπέρμιγχαμ ως Προσκεκλημένος Καθηγητής. Απέσπασε το Grand Prix στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου της Μόσχας (1981), το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για τον Καλύτερο Χορευτή στον Κόσμο (1988), το Μετάλλιο Νιζίνσκι (1988), το Βραβείο Μπαλέτου της Evening Standard (1992) κ.ά. Το 2000 χρίστηκε Αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

ΠΟΥ

  • Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59 - 61, Αθήνα

ΠΟΣΟ

  • €48, €43, €38, €33, €28, €25, €20 / Φοιτητικό €15 * Τηλέφωνα ταμείου: 210 3612461, 210 3643725

ΠΟΤΕ

  • 12, 13, 14, 15, 16 Μαϊου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...