Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Αφιέρωμα στον σύγχρονο Τσέχικο Κινηματογράφο

Η Ιστορία αλλά και η σύγχρονη φυσιογνωμία της Τσεχίας αντικατοπτρίζεται στο κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ημέρες Σύγχρονου Τσέχικου Κινηματογράφου» που θα πραγματοποιηθεί από τις 3-5 Ιουνίου στον θερινό κινηματογράφο «Λαϊς», στην ταράτσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Στο πλαίσιο του προγράμματος των προβολών θα παρουσιαστούν ταινίες μεγάλου μήκους παραγωγής 1999-2007 των καταξιωμένων σκηνοθετών Γιαν Χρζέμπεϊκ («Ζεστές φωλιές»), Οντρζέι Τρόγιαν («Έρωτας στο Ζέλαρι»), Πετρ Ζέλενκα («Ιστορίες κοινής τρέλας») αλλά και της νεότερης Άλιτσε Νέλις («Μυστικά»).
Στην τελετή έναρξης θα προβληθεί η ταινία «Μυστικά» της Άλιτσε Νέλις, παρουσία της σκηνοθέτιδος, η οποία θα προλογίσει το φιλμ και θα συζητήσει με το κοινό. Η είσοδος στην προβολή αυτή θα είναι μόνο με προσκλήσεις, ωστόσο η ταινία θα επαναληφθεί τις υπόλοιπες μέρες του αφιερώματος.
Ο Τσέχικος κινηματογράφος εκπροσωπείται σταθερά στα κινηματογραφικά φεστιβάλ, ενώ σταθμό στην πορεία του αποτέλεσε η δεκαετία του ’60, με τους εκπροσώπους του «Τσέχικου Νέου Κύματος» Μίλος Φόρμαν, Τζίρι Μένζελ, Βέρα Τσιτίλοβα , Ιβάν Πασέρ κ.α. Οι περισσότεροι ήταν απόφοιτοι της διάσημης σχολής κινηματογράφου Famu, έκαναν το ντεμπούτο τους το 1963 και συνέχισαν να δημιουργούν ταινίες με διεθνή απήχηση καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας.
Μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1989 έδωσε στους σκηνοθέτες τη δυνατότητα να κοιτάξουν τόσο στο παρόν, όσο και στο παρελθόν με μια νέα ειλικρίνεια. Η νέα αυτή ματιά έφερε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για τον Γιαν Σβέρακ («Ο μικρός Κόλια», 1996), αλλά και υποψηφιότητες για τους Γιαν Χρζέμπεϊκ («Παιχνίδια διχασμού και εγκυμοσύνης», 2001) και Οντρζέι Τρόγιαν («Έρωτας στο Ζέλαρι» 2004).
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Πρεσβεία της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα , το Κέντρο Κινηματογράφου της Τσεχικής Δημοκρατίας και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Πληροφορίες: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, 134-136, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210-3609695.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...