Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Έργα του Ισάμου Νογκούτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα φιλοξενηθούν έργα του Αμερικανοϊάπωνα καλλιτέχνη Ισάμου Νογκούτσι και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου έχει αναλάβει την πραγματοποίηση της έκθεσης με τίτλο «Ισάμου Νογκούτσι: Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση».
Η έκθεση θα περιλαμβάνει 76 εκθέματα του Νογκούτσι, ανάμεσα στα οποία 42 γλυπτά, 34 σχέδια και προσχέδια καθώς και αντικείμενα ντιζάιν αλλά και μια σειρά φωτογραφιών από σκηνικά για παραστάσεις και δημόσια έργα που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ιαπωνία και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και τα οποία σχεδίασε ο ίδιος.
Ο βασικός θεματικός άξονας που διατρέχει τα έργα της έκθεσης είναι το μεταίχμιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης όπως το βιώνει ο Νογκούτσι λόγω της ιδιαίτερης διπλής του καταγωγής. Εξερευνάται δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίο ταυτόχρονα ο καλλιτέχνης αξιοποιεί δημιουργικά στο έργο του στοιχεία από τον συναισθηματισμό της Ανατολής και τον ορθολογισμό της Δύσης.
Στα γλυπτά του, η διπλή καταγωγή του Νογκούτσι εκφράστηκε με το συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων που συνδυάζουν τους δύο πολιτισμούς. Εκτός από την αφαίρεση του Μπρανκούσι και την αρχαία ελληνική γλυπτική, ο Νογκούτσι επηρεάστηκε εξίσου από τους σουρεαλιστές και την ανατολική καλλιγραφία χωρίς όμως, να ενταχθεί ποτέ του σε κάποιο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό κίνημα.
Στην καλλιτεχνική του πορεία ο Νογκούτσι, απεικόνισε με αρχαϊκή απλότητα και καθαρότητα σύγχρονες εικόνες, ανάπλασε τοπία και δημόσιους χώρους, δημιούργησε σκηνικά για παραστάσεις μοντέρνου χορού σε διάφορες χώρες και σχεδίασε αντικείμενα τα οποία επηρέασαν το σύγχρονο ντιζάιν.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή με το Μουσείο Νογκούτσι της Νέας Υόρκης και εγκαινιάζεται την Κυριακή 27 Ιουνίου.
Πληροφορίες: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Ίδρυμα Β.&Ε.Γουλανδρή, Χώρα Άνδρου, 22820 22444.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...