Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Ο συγγραφέας Τζον Μπάνβιλ στην Αθήνα


Με καλοκαιρινή διάθεση θα παρουσιαστεί ο Τζον Μπάνβιλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 13 Μαϊου. Ο βραβευμένος Ιρλανδός συγγραφέας θα δώσει μια διάλεξη για τα «Τα προσωπεία του καλοκαιριού», με συνομιλητή τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη.
O Μπάνβιλ κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση το 2005, όταν τιμήθηκε με το βραβείο Μπούκερ (τη σημαντικότερη διάκριση της αγγλόφωνης λογοτεχνίας) για το μυθιστόρημά του «Η θάλασσα». Φαίνεται ωστόσο ότι το «μικρόβιο» της λογοτεχνίας ήταν οικογενειακό γιατί και ο μεγαλύτερος αδελφός του Μπάνβιλ, ο Βίνσεντ είναι επίσης συγγραφέας και δημοσιεύει τα έργα του με το ψευδώνυμο Βίνσεντ Λόρενς.
Τα πρώτα βήματα στην καριέρα του ο Τζον Μπάνβιλ τα έκανε ως δημοσιογράφος και λογοτεχνικός συντάκτης σε διάφορα έντυπα της Ιρλανδίας, ενώ πλέον συνεργάζεται συχνά με τις εφημερίδες «Guardian» και «Observer».
Το λογοτεχνικό του ντεμπούτο έγινε με το μυθιστόρημά του «Nightspawn», (1971). Οι έλληνες αναγνώστες τον γνώρισαν από τα μυθιστορήματά του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη: «O αδιάφθορος (μτφρ. Κατερίνα Τζωρίδου, 1998), «Η έκλειψη» (μτφρ. Ελένη Παγκαλιά, 2002), «Η θάλασσα» (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο, 2005), «Σάβανο» (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο, 2007) και τα αστυνομικά θρίλερ «O διπλός θάνατος της Κριστίν Φολς» (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, 2006) και «Ο ασημένιος κύκνος» (μτφρ. Mαρία Φακίνου, 2009) υπό το φιλολογικό ψευδώνυμο Μπένζαμιν Μπλακ.
Τα δύο τελευταία βιβλία αποτελούν μέρος μιας σειράς από αστυνομικά μυθιστορήματα, η οποία ξεκίνησε το 2007. Μάλιστα, ο Τζον Μπάνβιλ υποστηρίζει ότι το να γράφει ως Μπέντζαμιν Μπλακ του είναι πολύ πιο εύκολο από το να γράφει ως Μπάνβιλ. «Αυτό που παίρνετε με τον Μπάνβιλ είναι αποτέλεσμα συγκέντρωσης. Αυτό που παίρνετε με τον Μπλακ είναι αποτέλεσμα αυθορμητισμού. Ο πρώτος είναι καλλιτέχνης, ο δεύτερος τεχνίτης», δηλώνει ο συγγραφέας. Ωστόσο, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τη συγγραφή αστυνομικής λογοτεχνίας ως «φτηνή μυθοπλασία» και να παραδεχτεί ότι δεν ξεπερνά τις εκατό λέξεις τη μέρα όταν ασχολείται με τα λογοτεχνικά του μυθιστορήματα, ενώ αντίθετα, γράφει στον ίδιο χρόνο χιλιάδες λέξεις για τα αστυνομικά του βιβλία. Οι λογοτεχνικές του επιρροές περιλαμβάνουν τον Χάινριχ Φον Κλάιστ και τον Τζέιμς Τζόις και φιλοδοξία του είναι να προσδώσει στον πεζό λόγο «την πυκνότητα που έχει η ποίηση».
Σε μια από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο Τζον Μπάνβιλ είχε δηλώσει με χιούμορ: « Η συγγραφή με κρατάει στο γραφείο μου, να προσπαθώ διαρκώς να γράψω την τέλεια πρόταση. Είναι μεγάλο προνόμιο να κερδίζει κανείς το ψωμί του γράφοντας προτάσεις. Η πρόταση είναι η μεγαλύτερη επινόηση του πολιτισμού».
Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 210-7282000. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Μαϊου, στις 19:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα μοιράζονται από τις 17:30. Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...