Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Χωρίς σκαλωσιές θα υποδεχθεί το καλοκαίρι ο Παρθενώνας


Χωρίς σκαλωσιές θα υποδεχθεί το καλοκαίρι ο Παρθενώνας  τους επισκέπτες του, καθώς ήδη τα αντιαισθητικά σίδερα έχουν αρχίσει να ξηλώνονται από τη βόρεια πλευρά του ναού, ρίχνοντας αυλαία στο πιο εκτεταμένο πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στην Ακρόπολη.
 
Σύμφωνα με τα «Νέα», η ολοκλήρωση των εργασιών αποκαλύπτει πλέον υγιείς τους οκτώ μεσαίους κίονες (από τον 4ο έως τον 11ο), αλλά και τα τμήματα πάνω από αυτούς, καθώς αφαιρέθηκαν τα τσιμέντα και τα σκουριασμένα σίδερα που τους πλήγωναν από παλαιότερες επεμβάσεις. Παράλληλα, στο πλαίσιο των έργων, η βόρεια πλευρά του Παρθενώνα «έχασε» και τις έξι μαρμάρινες ανάγλυφες μετόπες της, τις οποίες σήμερα αντικαθιστούν αντίγραφα, ώστε τα αυθεντικά έργα που σχεδίασε ο Φειδίας να μεταφερθούν στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης.
 
Ελεύθερα από τα ικριώματα είναι πλέον και τα Προπύλαια, καθώς ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των οροφών και τμημάτων του θριγκού. Μοναδική παραφωνία πλέον παραμένει η Αθηνά Νίκη, αφού ο ναός παραμένει τυλιγμένος με σκαλωσιές. Τα έργα εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.
 
Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με το σχεδιασμό των επιστημόνων της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, προβλέπει παρεμβάσεις στη δυτική όψη του Παρθενώνα. Για να αρχίσουν τα έργα όμως θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση από το επόμενο κοινοτικό πλαίσιο (ΕΣΠΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...